Daniel BarberKamera:
Martin RuheHrají:
Michael Caine, Emily Mortimer, Charlie Creed-Miles, David Bradley, Iain Glen, Sean Harris, Ben Drew, Jack O'Connell, Joe Gilgun, Liam Cunningham (více)VOD (1)
Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)
Já nevím, ale na pana Kerseyho ( http://www.csfd.cz/film/12971-prani-smrti/ ) přes podobný úděl a žánrovou spřízněnost pan Brown teda nemá. A i to chování britských(!) policajtů mi tedy moc nesedlo. Ale jinak je to inteligentně natočený a odehraný thriller. Škoda, Mr. Caine... - - - - - (Poprvé viděno 24.1.2013 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 5622., komentář zde jako pětistýšedesátýdevátý - 21.1.2013) ()
Nejedná se o skvělé dílo, ale přesto se tu najde několik scén, za které by se nemusel stydět žádný režisér (doupě velmi podobné Trainspottingu apod.). Avšak tuto laťku si nedrží po celou dobu filmu. Spíš taková amplituda. Harry Brown má tu smůlu, že podobné téma už tu bylo tento rok (pokud teda počítám českou premiéru) v rámci filmu Gran Torino, který je pro mě vrcholem a Harry Brown mu nesahá ani po kolena. Mnoho lidí bude nadšena tou nadmírou zbytečného násilí, po které ta dnešní zkažená mládež touží. ()
priznam se, o Cainovi jsem se poprve dozvedel pri sledovani Batman začíná, holt britsky filmovy prumysl me vzdycky mijel a ani ted v nem nejsem nijak zainteresovan. Takze sem si rekl, ze zkusim i neco jineho, nez Caina v Nolanovkach a rozhodl sem se okamzite pro tohle dilo, pamatujic si na zazitek, jaky sem mel pri Gran Torinu. Ale, zel, je to o tridu mensi "zabava" nez u Clinta. Emoce se vubec nedostavuji tak jak by mely, proste sledujeme dedouska, ktereho uz nasrali zdrogovane detska, kterak je bez milosti vrazdí. Nacez prichazi zaver, ktery sice pekne ukazuje, jak si policie nedokaze poradit s mladezi (zacoz mozna muze sama, tak dlouho cekala, tak dlouho je nechala zapadat do bahna, az jim to prerostlo pres hlavu - viz take docela pekna scena vyslechu..), ale dejova linie rozvijejici se v hospode je velice... divna a tupa.. nemluve o digitalni krvi, ktera mi pri takovemto komornim filmu pekne nastvala. (u Ninja Assassin prosim, ale tady?) Nastesti vse zachranuje hodne tvrdy Michael Cain (ktery se mi ale stejne vice libil jako takovy smutny deda, nez jako andel pomsty, jedina cool vrazda byla ta prvni, ty ostatni byli prilis rozpitvavane, az do nechutnych detailů a proste me nebrali) a take skvele natocena kamerova scena na zacatku (jeji dej je ale hodne hnusny). Tedy hlavne doufam, ze nebudeme mit takovou mladez i v ČR a davam tomuhle anglickemu Drsnemu Harrymu prumerne 4 hvezdy. PS: jo, jeste to vykresleni nebezpeci pomocí obycejneho podchodu bylo dobry.. :-) ()
Michael Caine podává vynikající výkon v roli starce, jenž nehodlá pouze mlčky přihlížet násilí, které jej obklopuje. Jen nerad bych se dožil toho, že by to třeba v našem městě vypadalo podobně, jako tam, kde žije jím ztvárněná postava Harryho Browna. Film je to do jisté míry syrový, ale o to opravdověji vyznívá. ()
Neser dědka, juniore. Nebo jednoho krásného dne odloží triedr, jímž šmíruje neuvěřitelně akční dění u místního kaufáče, narazí na olysalou lebeň nedělní rádiovku, řádně utáhne popruhy od plenkáčů, ze šuplete s protetikou vytasí svou opakovačku z první světový a za pás zasune nebezpečně tupou rybičku. A ukáže ti, že tvůj drsnokruťácký výraz při mordování emzáků na plejstejšnu nemá v reálném žití oprávnění. ()
- Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)
- FIlmový kritik Roger Ebert z Chicago Sun-Times popsal film jako směs snímků Gran Torino (2008) a Přání smrti (1974). (Lumberjack)
- Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)