Reklama

Reklama

Italské zpracování pohnutého životního příběhu Gabrielle Chanelové, jež svým šarmem a nápaditostí dokázala změnit tvář módy. Za zdmi klášterního sirotčince, kde se spolu se sestrou po matčině smrti ocitá, začíná příběh nezdolné odvahy mladé ženy, která se postavila předsudkům a konvencím patriarchálního světa. V osmnácti nastupuje jako švadlena do krejčovského salónu, kde se jen těžko uplatňují vlastní kreativní návrhy. O morálce a pravidlech skutečného světa má jen matnou představu, a tak záhy podléhá svodům krásného plukovníka, své první lásky a mimo jiné i autora její proslulé přezdívky. Coco si ale zanedlouho uvědomí, že aristokratická smetánka, mezi níž se nově pohybuje, ji bude mít vždy jen za nevzdělanou vydržovanou milenku... Po zdrcujícím románku s aristokratickým plukovníkem, jenž Coco bránil v seberealizaci, a navíc ani nenašel odvahu představit ji jako budoucí manželku své snobské matce, se Coco rozhodne jít vlastní cestou. Léta praxe z krejčovského salónu a nezměrná nápaditost jí pomohou k prvním zdařilým krokům. Radost z nich ale vzápětí přebije válka, po níž je třeba začít znovu. Velký návrat, uskutečněný v roce 1954, však Coco definitivně dovede až na prestižní přehlídková mola. Žena, která zrušila diktát spodniček a korzetů, však nikdy nenašla své rodinné štěstí. Za svůj úspěch v patriarchální a konvencemi spoutané společnosti a za svou celosvětovou proslulost totiž zaplatila ztrátou těch nejdražších bytostí... Příběh vyprávěný ve třech časových rovinách nabízí strhující podívanou na obtížné počátky a hořkosladké konce největší z módních ikon. Postava Coco Chanel je výtečně a velmi přesvědčivě ztvárněna Barborou Bobuľovou (mladá Coco) a Shirley MacLaineovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Coco s tváří Bobuľové a MacLainové je nejkomplexnějším příběhem slavné módní návrhářky. Toto dvojdílné zpracování vypráví story o ženě, která by se sice mohla stavět na hlavu před první i druhou světovou válkou a být úspěšnější než ředitelka zeměkoule, ale pokud by znovu neuspěla i v poválečném světě, byla by definitivně zapomenuta. Jako její dávný souputník Poiret. Nevděk světem vládne, ale na konci cesty, během které jsem zkusila všechny životopisné filmy o Coco, jsem ráda, že jsem o tuto osobnost bohatší. Nikdy bych se asi nepídila za někým, kdo dorazil proměnu Romy Schneiderové z berlínsko-vídeňské hvězdy do italsko-francouzské herečky, ale Coco naštěstí není a nebyla jen návrhářkou jednoho jediného kostýmu z Viscontiho filmu, stejně jako nikdy nebyla jen jménem za slavným parfémem. Příběh Chanel je příběh 20. století, který tolik obdivuju. Takže na počátku je emoční chaos v secesních kostýmech, následuje válečná vřava a posléze nové nadechnutí. A v 50. letech definitivní porážka fenoménu New Look, který stejně nikdy nikomu ve skutečnosti neslušel. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Oproti COCO BEFORE CHANEL dosť iný prístup. Kým pri CBCH išlo skôr o chlad a nonšalantnosť, tu ide o nostalgiu a ženskú hrdosť. Zaujímavé je, že obidva filmy sa vyhýbajú samotnej sláve Coco. Je to zaujímavé obsadením, film celkom dobre pracuje s emóciami, ale neprišlo mi to nijak extra výnimočné... ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mají vždy své osobité kouzlo a když jej povýší o stupínek výš herecká sestava jako tato, pak není o kvalitě a úspěchu pochyb. Barbora je ta pravá volba pro Coco i pro mě, protože mě dokonale omámila svým vzhledem, svým postojem k životu a celkově nenuceným lehkým hraním, čímž mi byla nesmírně sympatická a moc jsem jí fandila. Vlastně se ani nedivím, že očarovala několik mužů kolem a podmanila si celou Paříž. Osobité kouzlo a výjimečnost z ní přímo sálaly, škoda že jsem nestihla tvé bio Báro, byla jsi v mém úzkém výběru. Pokračování příště... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Běžný životopis, který se zaměřuje hlavně na dobu, než se z Coco stala Chanel. Příběh vzpomínek rámovaný první neúspěšnou poválečnou a druhou poválečnou úspěšnou přehlídkou přináší život děvčete, kterému život rozdal prachmizerné karty, ona je ale dokázala proměnit v trumfy tím, že nehrála podle uznávaných pravidel. Souhlasím s ní. I když měla drajf a talent, bez porušení tehdejších pravidel morálky by se nedostala nikam. Asi záměrně tvůrci vynechali válečnou etapu, jejíž průběh přiměl Coco po válce na léta zmizet do ciziny, aby se „zapomnělo.“ I tehdy však uplatnila stejnou strategii přežít za každou cenu. A souhlasím i s jejím: „Žena mého věku se na výložky svého milence nedívá,“ jak odpovídala, když ji obviňovali za styky s nacistickým důstojníkem. SHRNUTÍ: V klášteře se možná naučíš šít, nenaučíš se tam ale prodávat. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Na druhou stranu oblékat krásnou ženu je jako hrát na stradivárky.." - "Óh, děkuji vám !!" - "Stradivárky !! Pche, vsadím se, že jsou stejně staré jako ona.." ;) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o dvoudílný TV film, oslovil mne více než COCO s Audrey Tautou. Ta byla výborně vybrána typově, což se zase ne moc povedlo zde. Jako mladá moc nekoresponduje s vychrtlostí a typově s opravdovou CoCo. Ovšem neznamená to, že by Barbora Bobulová nějak zklamala, naopak. Obě hlavní představitelky měly něco do sebe, nepůsobí tolik chladně a odtažitě, je z nich cítit, že přes rány osudu v nich koluje temperamentní krev. Přesto zůstanu na průměru, protože určitý whip tomu sházel, ale na TV moc pěkné. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Ze zajímavé ženy udělali jen další hrdinku romantického filmu. Navíc Barbora Bobulová (Slováci odpustí, ale nenašla jsem na klávesnici to správné L) hraje dost podivně - to Shirley je ta pravá Coco, neustupná, rozhodná a kreativní. Film jen okrajově zachycuje vývoj módy a roli Coco ve významné změně ženského šatníku. Chtěla bych, aby konečně někdo (nejlépe Francouzi) natočil životopis Coco Chanel tak, jak si to zaslouží. ()

delaware 

všechny recenze uživatele

Příběh plný emocí, módní inspirace a cigaretového kouře. Coco Chanel byla skutečnou osobností a Barbora Bobuľová i Shirley MacLaine ji ztvárnily skvěle, přestože každá trochu po svém. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Průměrný životopisně-historický film. Pro muže asi nic moc, ale dámy minimálně ocení hezkou výpravu, oblečení a klobouky. A co mě osobně hodně překvapilo a dozvěděla jsem se to až v momentě kdy píši tento koment, hlavní představitelka božské Coco Chanel, Barbora Bobuľová, je z Československa. Zajímavé... Tak jako tak je to film, na který se podíváte, ale už předem víte, že po roce si jen těžko budete vybavovat jednotlivé scény. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První část pojednává o zlaté kleci, ve které se Coco Chanel řízením osudu ocitla poté, co za sebou zanechala nepříliš radostné dětství ... a předtím, než si uvědomila, kdo je - a kým by chtěla být. Poznáte její přirozený cit pro eleganci - i touhu po seberealizaci, po tvůrčí činnosti ... a především její svobodomyslnou povahu - a vzdor, pramenící ze snahy vzepřít se zaběhnutým konvencím, nadechnout se, žít naplno a po svém. Druhá část je zaměřená na její cestu vzhůru, přičemž uvidíte, že samotná píle a vytrvalost mnohdy nestačí: Daleko větší váhu mají finanční injekce, účinná reklama a trocha štěstí - bez nich může být i ten sebevětší talent k ničemu. Jasné 4* ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to tak špatné, nebýt NAPROSTO TRAGICKÉ hlavní představitelky. Já jsem zastánce toho, aby byli herci hrající skutečné osobnosti ALESPOŇ TROŠKU podobní svým předlohám. Chápu, že nemůže být každý jako Ben Kingsley, který se stal Gándhím, ale aspoň typově to přece jde. Nebo musí být (ti herci) tak kvalitní, že vám dají na skutečnou podobu předlohy zapomenout - jako Tom Hulce v Amadeovi a koneckonců s přimhouřením oka i Shirley McLainová v tomto filmu. Ale koho proboha napadlo strčit do role mladé Coco Chanel někoho tak typově totálně mimo? Já jsem teda myslela, že to byla nějaká tuctová Maďarka nebo Polka sebraná na ulici nebo kýho šlaka! Východní Evropa z ní byla vidět na hony! Ano, máme tu hezké holky, ale bohužel šarm a osobitost nejsou zrovna vlastnosti, kterou bychom tu běžně potkávali. Ani další nebyli o moc lepší a bohužel herci jsou to, co je na filmu s herci alfou a omegou. Vůbec to nemusí být mezinárodní hvězdy, třeba ve Smrt čeká všude by působily rušivě. Ale herci mimo a ještě v poměrně slabém filmu...No nic končím...Jenom už dodám, že chudák Coco teda na svoje životopisy neměla štěstí, protože následující film o ní s hvězdnou Audrey Tautou byl stejně špatný a potopila ho mimo jiné i ona. Vypadala a hrála jako že jede na autopilota! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Co z nitek šrámů, šatů chrám. Nápaditá "Agatha Christie" střihů, vstříc vzdušnosti, (vz)rušení. Nositelka myšlenky: "Už žádná těžítka na ramínkách," v tříšti zrcadel. ()

majxik 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkný životopisný(?) snímek, který má v sobě příměs romance. Bohužel ale i poměrně zajímavý příběh jedne z nejznámějších pařížských návrhářek by mohl být zpracovaný o dost lépe než v tomto snímku, a i když vypadají pěkně prolínací scény udělané "starou" kamerou, pocit z nich kazí to, že se jedná bohužel jen o předělané normální snímky na kterých jsou ty samí herci a tak z toho nemáte pocit že by byla scéna opravdu dobová. Ale, pokuď vás zajímá život návrhářky, rozhodně pěkně na zkouknutí. Přeci jen, i ty nejvýznamější návrháři se vždy museli prosadit mezi elitou, aby se stali pojmem.... jako Coco Chanel. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Sehnala sem si tuhle Coco pro prosté srovnání s její novější verzí z roku 2009. A asi takhle. Sou zkrátka filmy, během jejichž sledování si pod fousy mumláte něco jako: „Ale jo, v pohodě, příjemný to je, dojemný to je, zajímavý taky, koukat na hezký šaty-proč ne, blablabla.“ Když to skončí, víte, že toto všechno ste viděli hrubym odhadem tak šedesátkrát a že ani štěky Malcolma McDowela to nezachránily. No a poslední fází pak je už jen to, že mozek tenhle film poměrně rychle zařadí do přihrádky “Určeno k rychlému zapomenutí.“ ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Delší a nudnějši než film. Víc se mi líbila MacLaine jako starší Coco, ale celé se to točí jen kolem klobouků:( ()

Taškář 

všechny recenze uživatele

Ve filmu nebylo ani minimálně naznačeno, jaká byla Coco bestie prodejná a kolaborující s kýmkoli, jen když byla ve vatě.Takže film je jen romantická tupost s žádnou životopisnou hodnotou. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Televízne spracovanie života ženy,ktorá založila také obrovské módne impérium,ako Coco Chanel.Zaujalo ma to,ale nečakajte veľký zážitok.Je príjemné vidieť v talianskej koprodukcii s britmi a francúzmi v hlavnej úlohe slovenskú herečku Barboru Bobuľovú. ()

Reklama

Reklama