Reklama

Reklama

Epizody(15)

Ponurý dům Charlese Dickense je plný postav a příběhů, a také vášnivou obžalobou právního systému, která je krutě aktuální dnes, stejně jako byla uprostřed 19. století. U nejvyššího soudního dvoru probíhá nekonečná pře Jarndyce vs. Jarndyce a stává se středobodem sítě vztahů na všech úrovních společnosti. Hlavními hrdiny příběhu jsou lady Dedlocková, která střeží temné tajemství, a nemilosrdný právník Tulkinghorn, který by je chtěl odkrýt. Bohatý John Jarndyce, který bojuje s vlastní minulostí, a jeho dva svěřenci Richard a Ada jsou podobně jako lady Dedlocková ovlivněni tímto neslavným případem, díky němuž jeden z nich bude neuvěřitelně bohatý, pokud se spor podaří dotáhnout k rozsudku. Esther Summerson je dívka bez minulosti, kterou Jarndyce vzal pod svá ochranná křídla jako kamarádku pro Adu, a jejíž vazby na lady Dedlockovou mohou přinést zkázu jim oběma. (Viasat)

(více)

Recenze (28)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dickens si byl vědom, že každý řádný příběh má končit svatbou... Anglie zhruba v polovině 19. století a jak bývá u tohoto autora zvykem, máme tu sešlost lidí veskrze čestných a obětavých, jakož i bídných a zištných. Chudobince, sirotčince i šlechtická sídla, tam všude se podíváme v příběhu dědického sporu, který požírá své aktéry. Ne že by se chybky nenašly, ale byla to taková úleva od nových českých pohádek, že nezbývá než chválit. Mimochodem, Gillian Anderson se mi mnohem víc zamlouvá v adaptacích klasiky (mimo jiné slečna Havishamová v posledních Nadějných vyhlídkách či Anna Pavlovna ve Vojně a míru) než v rolích "agentek". ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

8/8 Klasický román Charlese Dickense z let 1852-1853 milovali již tací jako Chesterton nebo King. Toto je nejnovější adaptace, jež se stala určitým předělem mezi BBC seriály směřujícími k oslavám Dickensova 200. výročí narození. Následoval Oliver Twist, Malá Dorritka, Nadějné vyhlídky a Záhada Edwina Drooda. Obsazení je silné, Carey Mulligan je nádherně křehká a Gillian Anderson výtečná ve svém utrpení, které musí v sobě dusit. Jen si myslím, že 4 nebo 5 epizod by úplně stačilo, 8 je je skutečně příliš. I když to kritické téma o vleklé justici, která ničí celé rodiny po celé generace, je samozřejmě výborné. #bbc ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O dedičstve, smrti, vražde, špine, vyberaných spôsoboch, intrigách, klamstve, nespravodlivosti, skazenom súdnom systéme, ale aj neopätovanej láske, a toto všetko veľmi pekne zabalené do ponurého, historického kabátu .. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Sešlost bizarních dickensovských postav z časů viktoriánské Anglie má podmanivou atmosféru a dokonale vykreslené prostředí, obzvláště ponuré lokace. Jedině snad televizní produkce může nabídnout plnohodnotný prostor rozsáhlejším literárním předlohám, což žel film z praktických důvodů pomíjí. Což znamená, že televizní díla Dickensovi sluší, i když jde o delší stopáž. Pro mne jednoduše oslovující téma. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dickens se vším, co k němu patří. Po první polovině jsem byl trochu na rozpacích z pomalu se vlekoucího děje a zdánlivé absence napětí a zápletek. Jak se však později ukázalo, autoři seriálu si jen připravovali půdu pro excelentní druhou polovinu a zvláště závěr. I v tom, jako v téměř všem ostatním, respektovali Dickensův literární pohled na svět. Kdyby byl Dickens filmař, myslím, že by seriál natočil skoro stejně. Se stejnou dávkou realismu a romantiky se stejným optimistickým závěrem, v němž ovšem nebylo opomenuto, že zlo, ať již v podobě starého, zdánlivě zapomenutého hříchu, anebo v podobě chorobé touhy po penězích, skončilo nedobře. Přenádherná kamera a výprava to všechno ještě umocňují. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Typické dickensovské staré Anglicko. Pochmúrna atmosféra, napätie, bieda, smrť..... múdrosť a spravodlivá odmena. Ďalší vydarený seriál z dielne BBC. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dickensovy romány se většinou vyznačují ponurou atmosférou, černobílými charaktery (ženy jsou buď andělské, zlé nebo rázovité - muži lakotní, naivní nebo jsou to figurky), téměř nepřehledným množstvím postav a romanticko-pohádkovým dějem, kdy se objevují tajemní neznámí rodiče. Častý je i motiv marného boje se soudní mašinérií. To všechno převedeno na televizní obrazovku vyšlo skvěle. I když zrovna Ponurý dům jsem nečetla, tak myslím, že autorům se podařilo zvěrohodnit a poněkud zpeštřit povahové vlastnosti postav. Mohli je ale trochu víc osekat. Hodně postav se dějem mihne a vlastně ani nemají nijak důležitou roli (umírající dlužník, přítel, který se soudí se sirem Deadlockem, žena, která podporuje africké misiie, její dcera a její manžel...) Bez těchto vedlejších a nedostatečně rozvinutých příběhů bych dala plný počet. /2. 6. 2010/ ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

15 epizod se ze začátku zdálo až příliš, bála jsem se zbytečné roztahanosti. Nakonec mi to uteklo poměrně rychle. Bleak house je opravdu bleak - příjemně tmavý a ponurý. Pro rozmanité charaktery byli vybráni výborní herci, jejich postavy byly milé, důstojné i odpudivné (nechyběly samozřejmě ani komické a naivní, naštěstí to bylo v únosné míře) A pak tady máme pana Tulkinhorna, postava občas až děsivá - dlouhé záběry v polostínu jsou pro charismatického Charlese Dance jak stvořené. Celá miniserie je povedené zpracování krásného i smutného příběhu. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Do tohoto majstrštyku, byla pro mě Gillian Anderson jen agentka FBI. Od tohoto majstrštyku, je to paní herečka. P.s. Rozhodně mi přijde, že je to lepší, jak předloha. Celkově. I když i zde se zkracovalo, či upravovalo. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Perfektny serial, nenajde sa nudna chvila. Skutocne! Cely vikend som presedela pred PC, co som sa od toho nedokazala odtrhnut:). Pribeh, kt. ma v sebe cast z love story, detektivky, dramy, komedie /anglickej samozrejme:) /... Velmi napinavo spracovany pribeh. Caste neocakavane mnohonasobne zvraty. Nakoniec zistime ako vsetko so vsetkym suvisi. /take mam rada/ Neviem, ci to bolo len tym mojim neustalym sledovanim alebo pribehom, no momentalne som myslou niekde v UK, v Bleak House, Londyne a inde, uplne ma tam vtiahli a nedokazem /a ani nechcem/ odtial odist. ooo.. keby tak nebolo tolko skol. povinnosti.. divala bych to znova! Okrem rozpracovanej zapletky si cenim i herecke zastupenie. V kazdej postave sa najde nieco pozoruhodne. Najviac ma oslovil Charles Dance. To vam je clovek! I ked hral zaporaka, pacil sa mi. Ohromne z neho srsala moc, sebavedomie, sila... Stacil 1 pohlad! Denis Lawson a Richard Harrington, ktoremu to v uniforme neuveritelne sekne! :D Mam rada herecke deti. Clovek by neveril, ze moj vrstovnik Harry Eden - vtedy 15-rocny mohol vyzerat taky malicky. Vidno, ze Carey Mulligan vie plakat na rozkaz. Zaposobila na mna Gillian Anderson, mimochodom tu velmi nadherna zena. Co sa tyka inych postrehov - pacila sa mi roznorodost prostredia, skoda slabeho variovania kostymov - napr. hlavna postava ich mohla vystriedat tak 5 za cely serial. Napatie velmi zvysovali sekane na 3 doby strihane zabery. Paradicka. Velmi povabne zabery mnohe. Ocenujem. a tak. pojdem spat. Stavim sa a dufam v to, ze sa mi o tom bude snivat.. uuuf krasny pribeh. Len priliz dlhy na citanie, I suppose. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilé zpracování méně známé literární předlohy od autora, klasika Charlese Dickense .. mistr pera, by byl určitě spokojen .. BBC tohle opravdu umí .. výborné a přesvědčivé herecké podání všech postav ... ()

danecek24

všechny recenze uživatele

64. Zlatý Glóbus za rok 2006 - nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Gillian Anderson ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po Nadějných vyhlídkách jsem se podíval i do Ponurého domu. Ten sice není tak dobrý, jako vyhlídky (rozhodně ne vizuálně a ani atmosférou), ale to je pouze jediný problém tohoto seriálu. Příběh je opět zajímavý, nesmírně vrstevnatý a propletený, plný zajímavých postav a perfektních hereckých výkonů (zejména Gillian Anderson, tradičně naprosto dokonalého Charlese Dance a mé roztomilé oblíbenkyně Carey Mulligan). Osm dílů by se možná někomu mohlo zdát příliš mnoho, ale tak to opravdu není. Nejen, že je to díl od dílu lepší (čímž se ukazuje Dickensovo mistrovství), ale ta atmosféra je tak podmanivá, prostředí dokonalé, výprava a kostýmy tradičně také nemají chybu. Perfektní seriál s perfektními hereckými výkony (což je slabé slovo) a úžasnými Dickensovými charaktery. 100%: ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Napínavé, dramatické, smutné, britské. Oni to v tý Anglii vážně umí, točit knižní předlohy. Cítila jsem puch z městských špinavých částí Londýna, s odporem se dívala na pana Smallweeda, trpěla s Esther při její nemoci a trápení duše a srdce, plakala s Adou, prostě jsem si to užila. Oproti Little Dorrit Bleak House nepostrádal akci a dramata. Až jsem pomalu přestávala věřit tomu, že by to vůbec někdy mohlo skončit dobře. Herecké výkony milé, prostředí takové, jaké mělo být, kostýmy hezké. ..já bych chtěla taky takový malý Bleak House.. ()

Vilhelmína 

všechny recenze uživatele

Tak tento BBC seriál mě přikoval do křesla od prvních okamžiků a už nepustil. A to jsem k němu ze začátku přistupovala se značnými předsudky, zejména kvůli jedné z hlavních postav: Gillian Andersonové. Neuměla jsem si ji představit jinak než jako agentku Scullyovou ze seriálu Akta X. A najednou měla hrát zásadní a přímo osudovou roli v jednom z klasických Dickensových románů. Ale její lady Dedlocková byla tak přesvědčivá a strhující, že dokonale vystihla tragický osud této rozporuplné ženy, jejíž životní bezvýchodnost Dickens naznačil již v samotném jejím jméně (deadlock – mrtvý bod, bezvýchodná situace). Vynikající byl také výkon Anny Maxwell Martinové, která za ztvárnění Esther Summersonové získala ocenění herečky roku 2006 (BAFTA TV awards) a která si jednu velice pěknou, i když menší roli střihla v dalším vynikajícím BBC dramatu – North and South. A pro mě neméně ohromujícím překvapením byl Burn Gordman v roli pana Guppyho. Tento maličký, snaživý, na pohled lehce odpuzující, ale přitom pitoreskně krásný človíček vás baví každým okamžikem a vy nevíte, jestli mu máte fandit, aby po těch jeho nekonečných slovních kotrmelcích získal srdce své vyvolené, nebo budete dál stranit tomu sice šarmantnímu, ale lehce konvenčnímu doktůrkovi, jehož srdce plane pro tu samou…. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pre mňa predvídateľné, ale skvelo zahrané. Pri Dickensovi som sa nijakého prekvapenia nikdy nedočkala - dobro vždy zvíťazilo nad zlom, spravodlivosť nad nespravodlivosťou... Bla bla bla. Naposledy som od neho čítala David Copperfield, a to tom mala asi desať rokov, odvtedy už radšej nič. Ale jednoduchý scenár (podľa všetkého) nesie komplikované charaktery, ktoré ma veľmi bavili. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Po Tipping the Velvet dalsi neobycejny kousek od BBC, tentokrat serial na tema romanu Charlese Dickense... Myslim, ze to mnohe o deji napovida. Na takto vysoke hodnoceni pozvedava predevsim ohromujici krasa moji oblibene Gillian Anderson (jejiz vykon zde byl ovenceny tez nekolika cenami), dale pak skvela kamera (pripominajici vizualne vytribeny asijsky styl) a svizna a nenudici rezie podeprena spolehlivym vykonem vsech zucastnenych hercu. Je to ten serial, kdy se tesite na kazdy dalsi dil. Takze nemuzu dat min, nez plny pocet . :-) ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Klasické britské period drama, skvělí herci, hlavně charismatický záporák v podání Charlese Dance, ale líbila se mi i Gillian Anderson. Anna Maxwell Martin zvládla hlavní ženskou roli na jedničku. Milá podívaná a rozšíření obzorů ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný jeden z románů Charlese Dickense. Na moderní prvky - zrychlená kamera, hororová elektro-hudba jsem si musela chvilku zvykat, ale v celkovém skvělém pojetí látky se to snese. V momentě, kdy Krook (Johnny Vegas) shoří na prach zevnitř ven, sedí ve své "kanceláři" plné papírů a všelijakých tretek, avšak oheń z něho na nic nepřeskočí a "kancelář" zůstane celá = podivné, technicky málo pravděpodobné až nemožné, ale budiž, i když do očí bijící nesmysly nemám ráda. Charles Dance je tady i v jiných podobných rolích opět superbní a nenapodobitelný. Phil Davis (Smallweed) přepychově nadabovaný Liborem Hruškou. ()

Reklama

Reklama