Reklama

Reklama

Turečtina pro začátečníky

(seriál)
  • Německo Türkisch für Anfänger (více)

Série(3) / Epizody(52)

Obsahy(1)

Očami 16-ročnej pubertiačky Leny môžeme sledovať stret dvoch kultúr a vývin vzťahov zaľúbenej nemeckej rozvedenej psychoterapeutky Doris a tureckého kriminalistu, vdovca Metina. Humorné i ťažké situácie im spôsobujú najmä ich deti – každý má párik: syna i dcéru. Ibaže dovtedy, kým nezačali žiť v jednej domácnosti, boli vychovávaní v rôznom duchu – jedni v moslimskej viere, druhí vysoko liberálne. Situáciu zamotáva fakt, že štvorica detí sú adolescenti. Lena si už zvykla, že jej nekonvenčná matka Doris, rozvedená psychoterapeutka, je stále do niekoho zaľúbená. Preto neberie vážne pozvanie do čínskej reštaurácie, kde – ako predpokladá – matka chce oznámiť rozchod s Albáncom a nový vzťah s ďalším nápadníkom. Aké je však Lenino prekvapenie, keď sa z matkinho nápadníka vykľul kriminalista z Turecka Metin, ktorý sa ako vdovec usadil v Nemecku aj svojimi dvoma deťmi, synom Cemom a dcérou Yagmur. Vrchol všetkého je, keď sa tí dvaja rozhodnú žiť v jednej domácnosti. Lena prisahá, že im to svojimi pubertálnymi zmenami nálad osladí tak, že sa rozídu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

První řada: je to spíš o hledání se jedné šestnáctky než o soužití německo-turecké rodiny. Holka neví, co se sebou a pořád mluví o lásce, ale evidentně jí chybí, aby ji někdo chytil, stisknul a …. Holka je jinak fajn a na šestnáct let to má v hlavě srovnaný. Druhá řada: totální haluz. Všechny postavy ztratí tak 50 bodů IQ, chovají se jak banda sobeckých, ukňouraných fracků a veškerý děj a napětí pochází jen z různých nesmyslných nedorozumění. I hlavní postava Lena se najednou z celkem rozumné puberťačky změní v totální slípku. Alex se z fajn kluka stal stalkerem. Třetí řada: trochu se to zlepšilo. Postavy už nejsou všechny na facku, ale pořád přetrvává jako jediná a několikanásobně opakovaná zápletka nedorozumění na sto způsobů. ______ S KOUSKY DĚJE No. Seriál je cílený na puberťáky a občas se jim podbízí. Centrální sebestřednou postavou je Lena. Dramaturgie je nezvládnutá. Ve druhé a třetí se často vynoří nějaká postava, která pak trapně mizí, když scenárista neví, co s ní. Tak je to s podnikavou tureckou babičkou, chameleonským Alexem, s fašizujícím dědečkem, který hibernuje na půdě a hlavně s Ullou, která se naopak povedla až moc. Roztomilá dcera faráře se specifickým humorem se totiž k nabušenému, tupému, ale i sexy Cemovi hodí mnohem víc než vlastně jen tuctová a ničím zajímavá Lena. Takže chudák Ulla musela pryč a já několikrát znovu navazované milostné lince mezi Cemem a Lenou nejenomže nevěřím, ale ani nefandím. ____ I v komediálním seriálu jsou patrné předsudky k soužití s nenadále nabytými příbuznými z Turecka. Některá klišé o muslimech a Turcích jsou urážlivá – a to přestože se někdy seriál snaží tvářit tak, že si z nich dělá legraci. _____ Jako bonbonek dávám varování mladším: nikdy si nedávejte rande s nápadníkem, kterého znáte jen z chatu, když ještě navíc jako místo prvního setkání zvolí opouštěnou fabriku a zaváže vám oči. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Některé díly byli skvělé a zábavné. První série byla jednoznačně nejlepší. Postupem času ale už jde romantická linie mezi Lenou a Cemem dost na nervy a víc mě bavily strasti rodičů. Poslední série šla bohužel kvalitou hodně dolů a ten konec... to nebylo dobrý. ()

W.Wicki.W 

všechny recenze uživatele

Německý jednoduchý sitcom, děj je hodně zamotaný a vlastně až v posledné sérii se věcí dávají pořádně dohromady. Trošku mi vadily Leniny "myšlenky", to moc nemusím...ale zas má tenhle seriál poměrně originální humor ... ()

SuzieS 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku to vypada hezky. Klasicka komedie, kdy se deti snazi rozdelit rodice, navic prvni dva tri dily jsou tu na nemecko docela vtipne multi-kulty vtipy a hlasky. Hlavni hrdinka mi pripomina herecku z Berlin,Berlin,jak rysi, chovanim tak grimasami. Dej se take odehrava v Berline, coz clovek nevi asi 10 dilu, protoze z kratkych scen pohledu to vubec neni poznat, ty jsou tak mizerne natocene, ze by to clovek natocil lepe i na mobilu. Jinak vypada docela slibne, a clovek se tesi, jaky to ma vse potencial, aby z toho byla super zabava. Rodinny sitcom v multi-kulti modernim podani. Po tretim dile vsak jde kvalita velice dolu. Pak uz se to toci vse furt okolo dvou hlavnich postav, ktere jsou do sebe zamilovane, ale porad jejich lasce neco brani. Neco, co by uz v hodinovem filmu bylo docela slaba zapleta, tady roztazene na bezmala 30 dilu. Vtipy se najednou vytrati. Clovek to dokouka, protoze se u toho dobre uklizi, ke konci to slouzi jako kulisa, kdy kdyz prospite tri dily, nic se nedeje. Skoda..... S postupem casu to zacina byt navic dost propagandisticke. Turci jsou bud super romanticti, nebo fesaci, kteri se kvuli sve lasce zmeni na idol zen. Jestli tohle Nemky ocekavaji, preji hodne stesti. Take mi trosku vadilo, ze herec, ktery ztvarnoval tureckeho syna Cema, ktery ma mit 16, je sice fesak, ale v jeho 23 letech na to opravdu nevypada. ()

Jitomirka 

všechny recenze uživatele

Kdyby hlavní linkou seriálu nebyl vztah Cema a Leny, který je vyloženě trapný, nucený a místy nelogický, byl by to super seriál. Líbí se mi, jak si utahujou z Němců, Turků, Nácků, křesťanů, muslimů, celebrit, jiných přistěhovalců, vlastně ze všeho a všech, na co zrovna padne řeč... Ale jak říkám, kdyby umazali tu těžce uvěřitelnou lovestory a nahradili ji nějakými vážnějšími dějovými linkami, mohl by to možná být i nadčasový počin. Takhle je to akorát průměrný německý seriál s protivnou a sobeckou hlavní hrdinkou a pár dobrými frky. ()

Exitus99 

všechny recenze uživatele

Na německý seriál to není vůbec špatné. Jasně, spousta klišé a předvídatelných scén, ale něco do sebe to má. Nejlepší je dcera, muslimská náboženská fanatička. ()

Reklama

Reklama