Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohorsko je docela malé království, vlastně spíš jen hluboký les. V něm stojí zámek a tam bydlí král Čeněk (J. Hrušínský) s dcerou, princeznou Sofií (G. Marcinková) a královským účetním Žerménem (P. Kříž). V podzámčí je zase chatrč bývalého loupežníka Šímy (T. Töpfer), který už svoje loupežnické řemeslo pověsil na hřebíček, a živí se jako poctivý umělec malováním obrazů a jejich prodejem náhodným kolemjdoucím. Dalším důležitým místem v pohádce je zájezdní hostinec U Ječmínka, kam občas kromě štamgastů zavítá i lecjaký podezřelý návštěvník. A přesně to se stane na začátku pohádky o ustrašeném panu králi, který se bojí loupežníků a pro jistotu všechno a všechny pořád zamyká. O princezně, která by se chtěla raději vdát, a hlavně o ukradeném pokladu, který záhadně zmizí z přísně střežené královské pokladnice. A tak nezbývá, než aby se tři královští nápadníci neboli princové Bobo, Dodo a Šimon místo námluv vydali po stopách neznámého zloducha. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazená pohádka s detektivní, či spíš "detektivní", protože dospělí mají jasno hned z kraje, zápletkou, velkou dávkou humoru a příjemným, co příjemným, báječným, obsazením. Bratři Rašilové jako oslizlí bratři princové Bobo a Dodo (tady jen škoda, že děti tu narážku na blbouna nejapného asi nepoberou), na malíře přeškolený lupič Töpfer, příjemně rodově zdegenerovaný král Hrušínský a sympatická a příjemná princezna. Jediné, co se tak úplně nepovedlo, byl princ hlavní hrdina, na kterém bylo tak trochu špatně všechno, od špatného melíru, přes to třídenní strniště, které mu mělo dodávat mužnosti, zřejmě, a dodávalo mu ušmudlaného vzhledu, přes kostým, který vypadal jak z hromádek nebo nabídky Armády spásy. Ale zas to byl klaďas a sympaťák a já hodné laskavé chlapy ráda, ostatně, proto se taky koukám na pohádky, protože jinde prakticky nejsou; poslední kladný hrdina zemřel společně s posledním drakem. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Napravený loupežník + pomalu chápající král + historiií posedlý rádce + princové Bobo a Dodo v podání Rašilova a Rašilova = překvapivě vtipná NEstudiovka.;-) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jako o podobné pohádce z téže dílny 100+1 princezna lze i o Sofii a ukradeném pokladu říci, že realizace zůstala hluboko pod úrovní sympatického záměru, v tomto případě koncipovat pohádku quasi grotesku. Na jedné straně je to pouze tato grotesková koncepce, která ospravedlňuje příšernou dějovou naivitu (a některé herecké nevýkony), na druhé straně je groteskovost pouze nepříliš odvážně naznačována (nejvýrazněji asi hudebním doprovodem), tudíž zůstávají nezhodnoceny i mile groteskní stylizace Hrušínského a bří Rašilovů či královské sídlo jako panská lovecká chata. Z ostatních Kříž, Příkazký, Kratina v pohodě, kdežto Töpfer a princezna (předabovaná) nic moc. Dlouhý jediný hraje kvalitně charakterně a to tak, že na sebe od začátku strhává pozornost, což je jednak smutné ve společnosti dřevěného komparsu hospodských karbaníků, jednak matoucí, protože nakonec má jeho postava okrajový význam a miniaturní prostor a vůbec celou tu vrchcábovou linku se nepodařilo hodnověrně včlenit do ostatního děje. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Celkem legrační pohádka, která zaujme rolí bratrů Rašilových. Ti hrají bratrský pár princů, jimž se přezdívá Dodo a Bobo. Herecky přesvědčiví jsou i další aktéři: král (Hrušínský), královský poradce (Kříž) i loupežník (Töpfer). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Prostě mi to nesedlo. Ani ten humor, ani předabovaná princezna, ani dvojice kulišáků, ani přehrávající Kříž, který své rádce hraje ve všech pohádkách na jedno brdo, ani stále stejně udivený Hrušínský. Snad jen Kratina s Dlouhým to trochu svou střízlivostí a skutečným herectvím zachraňují, ale jinak na hodinovou pohádku zbytečně zdlouhavé a vlastně nevtipné. A ty zvukové rádoby komické jingly jim poradil kdo? ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Příjemná inovace v tom, že král nebydlí na honosném zámku, ale v jakési alpské horské chatě. Ze spousty pohádek vycházejí králové jako natvrdlíci, tady to ovšem Jan Hrušínský záměrně přehání až ke karikatuře sympaticky zdegenerovaného tydýta. Nemá to hlášky, nemá to ani pohádkové atributy, zato vtip a dokonce detektivní zápletku. K tomu bonusově vzácné setkání bratrů Rašilovových, kteří tu ovšem v kabátech vypadají jako parodie na estébáky:-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná odlehčená pohádka s přímočarým jednoduchým dějem. Obsazení bylo povedené, pan král hezky zdegenerovaný a přes viditelně nižší rozpočet nepůsobí úplně lacině. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála nových televizních pohádek, která opravdu stojí za shlédnutí. Dobrý příběh, herci v dobré formě, žádné zběsilé scény s čerty, prostě taková ta správná uklidňující pohádka pro nedělní odpoledne. Co více si přát? Škoda jen asi od půlky filmu stále se opakující otravné hudby. Hudba: Miroslav Kořínek ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

je hezké, že tu máme tvůrčí skupinku, která se snaží k pohádkám přistupovat trochu jinak, ale chtělo by to ještě trochu doladit - i když je to místy vtipné, děj se zároveň až příliš vleče. Hrušínského typ (bohužel ho zrecykloval v několika pohádkách) senilního krále je mnohem slabší než ten Nárožného, princezna je ošklivá, neumí hrát a navíc je ještě předabovaná. Příkazký dokazuje, že pohádkové klaďasy umí jen jedním, trošičku přituplým způsobem. Tradičně kvalitní je Dlouhý, ten ale zas pro změnu nemá co hrát. Recyklovaná je bohužel i hudba (Kořínek) která se navíc neustále opakuje. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Klasická "nedělí" pohádka, která nijak neoslní, ale co je důležitější, tak ani neurazí. Bylo zde kvalitní herecké obsazení (hlavně Töpfer potěšil), sem tam humorná scénka a vše to tak krásně plynulo a bavilo. Zápor je určitě nic moc scénář, který byl rádoby detektivní a neměl nějaké zásadní momenty a dále bych zmínil né moc dobře zvoleného prince. Průměrné 3z5 ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Další z řady nedělních odpoledních hodinových studiových pohádek, která mne fascinuje nabušeným obsazením. Některé věci byly i vtipné jiné trapné viz. přibržděný král nebo veršující duo Rašilov. První filmová role Gabriely Marcinkové. Každý nějak začínal. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Takto prosím ano! Po dlouhé době konečně nová pohádka, která má nápad, šmrnc, vtip, naprosto špičkové a hvězdné obsazení a hodně nadsázky... Vtipy zde fungují, ale přiznávám, že na tom mají podíl hlavně herci, v jiném obsazení by scénář dle mého nefungoval.. Ale! Nicméně to dopadlo tak, jak to dopadlo, tudíž jsem se mohla od srdce zasmát a zpříjemnit a prozářit nedělní odpoledne:) ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Vcelku blboučká záležitost, kde sice bylo výborné obsazení, nicméně scénář pitomoučký, dialogy infantilní. Snad jen Kříž byl velku dobrý a ten toho zase moc nenamluvil. Za mne slabší průměr v rámci žánru. ()

Reklama

Reklama