Reklama

Reklama

Plavčík na sladké vodě

  • USA Steamboat Bill, Jr. (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý student (Buster Keaton) se rozhodl navštívit svého otce, kterého nidky neviděl a který je kapitánem malého parníku. V přístavu se setká s dívkou, kterou zná ze své školy a která je dcerou kapitána většího, úspěšnějšího parníku. Kapitáni si přes své děti vyřizují konkurenční spory a netuší, že se řítí přírodní katastrofa. (Rosana)

(více)

Recenze (33)

Matty 

všechny recenze uživatele

Kvantita gagů s přibývajícími minutami narůstá, jejich kvalita neklesá, ale do dějin Plavčík stejně vešel megalomanským destruktivním finále, které dokládá, že se groteska může hravě sloučit prakticky s kterýmkoliv žánrem. Apendix: stěna domu padající skrz Friga byla v menším k vidění již ve filmu One Week. 80% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Keatonova sláva na sklonku 20. let již nedosahuje jeho úspěchů z počátku této dekády. Plavčík na sladké vodě je poslepovaný z mnoha scének a děj spolu moc nesouvisí. Závěrečná část ukazuje přírodní katastrofu. Zde se však nachází jeden z Keatonových mistrovských kousků. Scéna, ve které na Friga padá stěna domu byla tuším před lety v časopise Premiere vyhlášena nejnebezpečnější scénou v dějinách filmu. (Za ním skončil Harold Lloyd visící za ručičky hodin ve filmu O patro výš). Buster musel stát na přesně vyměřeném místě a pouze vyřezaný otvor ve stěně ho zachránil od smrti. Jako filmovou postavu, i jako herce Bustera Keatona. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Buster je blázen a já ho miluji. Kéž by každý film disponoval aspoň z poloviny s takovou invencí jakou vkládal do svých děl on. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho 50ti minutového úvodu, byl by to asi nejlepší katastrofický film v dějinách němého filmu. Ten konec sám obstaral tak polovinu mého hodnocení. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Za právěm opěvovaný závěr přidávám pátou hvězdičku, neboť ta ohromující smršť gagů (včetně známého pádu průčelí domu), která se odehrává během smršti větrné, opravdu těžko hledá konkurenci i po více než osmdesáti letech. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kromě závěrečné části s vichřicí to byla naprostá ztráta času. [4/10] (Buster Keaton) (Němý čb. /// Produkce: Joseph M. Schenck /// Scénář: Carl Harbaugh /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film tak trochu klame názvom, aj rozvojom zápletky. Po skúsenostiach s predošlými Keatonovkami a podľa parníka som očakával záverečnú naháňačku dvoch parníkov dole riekou. Steamboat sa síce na konci tiež divoko rozbehne, ale príčinou sú poveternostné podmienky. A znova je to poriadne šialené a plné nápadov. Steamboat sa dostáva pod kožu možno trochu pomalšie, ako najslávnejšie Frigovštiny, chýba viac vtipnejších gagov, ale vynahrádza to dejová línia, zameraná na problematický vzťah syna s otcom. Dejom tak pripomenie Obeť krvnej pomsty, keď sa hlavný hrdina snaží získať dievča zo znepriatelenej rodiny a tak urovnať ich nezmyselné hašterenie. Zaujímalo by ma, koľkí herci boli v priebehu natáčania z neustáleho sa močenia v rieke prechladnutí a koľkí skončili v na jeho konci nemocnici:). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Úprimne a seriózne :„Plavčík na sladkej vode je takmer až podpriemerný film s Busterom Keatonom” ! A nebyť záverečnej fázy s počasím, tak hodnotenie by bolo oveľa biednejšie, skĺzlo by na slabučkých 40 %. Sledovanie prvej trištvrte hodiny celovečerného filmu, kde sa v kuse handrkujú dvaja tvrdohlaví kapitáni, ktorí si nevedia prísť na meno, nie je nič, čo by stálo za reč, aj Frigo je počas tejto doby i so svojou frajerkou odsunutí na vedľajšiu koľaj. Po uplynutí tejto epochy ktorú tu dostatočne kritizujem, našťastie prichádza celkové vylepšenie a vytriezvenie, keď nebezpečný a nevyspytateľný prírodný živel prináša so sebou nepríjemné poveternostné podmienky, a vtedy lietajú všade navôkol nielen ľudia, ale aj budovy, ktoré dopadajú na Bustera tak tesne, že milimeter vedľa - je maximálna tesnotka. Všetko je tak do detailov prepracované, že najlepšie by bolo, aby pasáž, v ktorej sa z filmu stáva - katastrofický, mal svoj vlastný status krátkeho filmu, jednoducho, najmúdrejšie by bolo všetko predtým vyzmizikovať, len postaviť „Kamennú tvár” do EPICENTRA, ako sa popasuje s nepriazňou osudu ? Sakra, to by som hltal všetkými desiatimi, takto... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Přes hodinu trvající čekání na závěrečnou destruktivní scénu, v níž Buster Keaton předvede své akrobatické schopnosti. Obě části (před a během destrukce městečka) jako by spolu ani nesouvisely, a byly slepeny jen za účelem natažení děje. Ten je v podstatě nudný, a zachraňuje ho jen Keatonův geniální výraz v obličeji (scéna s nakupováním klobouku “mluví“ za vše). Závěrečná scéna v níž létají stromy, domy, i hlavní hrdina je naprostou satisfakcí za předchozí vatu. Moment, v němž na Bustera padá stěna domu je v jeho kariéře asi tím nejslavnějším. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jak tak nakoukávám ty Keatonovy filmy, začínám tam vidět určité vzorce. Trabl s většinou těch dlouhometrážních je stejný - podstatnou část filmu se nic neděje, jen se buduje zápletka a pak přijde oslňující akční jízda. Někdy trvá půl filmu a jindy jde jen o finále jako v případě Steamboat Billa. Kdybych hodnotil jen poslední čtvrtinu filmu, bylo by to jasných pět hvězd. A kdybych předtím neviděl žádný Keatonův film, tak bych možná dal i čtyři. Ale to se nedá svítit. To, že se v první půli divák dočká největšího gagu v tom, že hlavní hrdina spadne z lodi, prostě nestačí. Ale zato scéna s vichřicí, kvůli které musela produkce sehnat pět letadlových motorů, je prostě ohňostroj nápadů! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - Carl Harbaugh. Kamera - Bert Haines a Devereaux Jennings. Hrají - spolurežisér - Buster Keaton jako William Canfield ml. Film obsahuje opravdu mrazivou scénu, kdy na Bustera Keatona spadne štít domu. Herec to zvládnul bez kaskadéra. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Z posledních dvaceti minut mohl být geniální kraťas, jaké Buster točil na počátku dvacátých let. Všechno to, co se odehrálo před tím sice není špatné, ale nijak zvlášť se u toho nepobavíte. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok síce nieje na situačnú komiku a gagy skromný, niesu však tak okázalé a originálne ako v iných Keatonovych dielach. Situáciu značne vylepšuje záverečné deštruktívne finále. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton je pro mě naprosto neskutečný, protože to, co ten chlapík na plátně předvádí, je opravdu k neuvěření. Jeho kaskadérské kousky jsou dnes v podstatě neproveditelné, protože by si to nikdo pořádně nelajznul. Tím mě dostává. Pád budovy, kdy on se zachrání jen díky otevřenému oknu, je sice opakovaný, ale tohle se neomrzí. Docela by mě zajímalo, jestli by si na to nějaký dnešní komik troufnul. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Dokonalé skloubení situačního humoru s katastrofickým filmem. Busterovi jsem držel palce, když měl dostaveníčko se slečnou z "konkurenční" lodě, smál jsem se jeho smůle a v závěru jsem mu držel palce a nevěřícně zíral na město ničené hurikánem - jako by šlo o úplně jiný film! Ale i v této hrůzostrašné části filmu jsem se smál (nejlepší scéna: stěna domu spadne na Keatona zrovna v místě, kde je okno). A samozřejmě happy end! :) ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

I úvodních 50 minut se mi hodně líbilo, ale závěrečná scéna je prostě bomba. Myslím, že napodruhé to bude plný počet. ()

Reklama

Reklama