Reklama

Reklama

Hearts and Minds

všechny plakáty

Obsahy(1)

Snímek kriticky zkoumá válku ve Vietnamu. Režisér pro čerpal z velkého množství dokumentárního materiálu a rozhovorů s osobnostmi, které hrály ve vývoji konfliktu významnou roli. Tento film ale zároveň na tehdejší konvence bezprecedentním a odvážným způsobem ukazuje dopad války na její oběti - běžné Vietnamce. Film ve Spojených státech vyvolal značnou kontroverzi a jeho premiéra byla vládou pozdržena. (KlonyIlony)

(více)

Recenze (8)

HAL 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší dokument nořící se do tragického bordelu Vietnamské války. Nebo spíš přesněji Druhé války v Indočíně, protože Vietnam nebyl jedinou zemí která tím konfliktem byla zasažená, a v některých ohledech to ani z té oblasti neodnesl nejhůř (Laos byl nejvíc bombardovanou zemí v historii lidstva, i když to Američané přiznávali až po letech a jen velmi neochotně). Největší silou Hearts and Minds je jeho nezaujatost - žádný z dokumentaristů se neujímá slova aby vyprávěl příběh a rozebíral souvislosti - jen ukazuje záběry z války a do toho mluví lidé kteří se bojů účastnili, byli součástí velení, či naopak protestního hnutí. 9/10 ()

Jellini 

všechny recenze uživatele

Zcela výmluvný dokument, který nepotřebuje delší komentář. Rozhodně je to důležitý příspěvek do případné diskuze nad tím, esi válka ve Vietnamu byla "dobře nebo špatně". Bohužel se i dnes najde několik idiotů, kteří by takovou diskuzi byli schopni otevřít. Holčička se ve škole ptá veterána: "Jak vypadal Vietnam?" Veterán: "Jak vypadal Vietnam? No, bez lidí by byl velmi pěkný. Lidi jsou tam dost zaostalí a primitivní. A prostě dělaj bordel ze všeho." Nixon - vrah civilistů. (dokument je k sehnání na netu, k němu slovenské titulky) ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

"The Oriental doesn't put the same high price on life as does Westerner. Life is plentiful, life is cheap in the Orient. (...) Life is not important." – gen. W. Westmoreland. Dobré obzvláště ve společnosti s Bolesti druhých před očima od Susan Sonntag a Rámce války: Za které životy netruchlíme od Judith Butler. Aneb jak říká Butler: „Určité životy nelze chápat jako poškozené nebo ztracené, pokud nebyly nejdřív chápány jako žité.“ ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dobový dokument, který je místy až překvapivě objektivní a věcný, ačkoli silně protiválečnou náladu filmařů můžeme vycítit z většiny záběrů a rozhovorů (i vybraných a zpovídaných osobností). Byly tam ale asi jen dva momenty, které mě jako diváka překvapily, jinak to až tak revoluční nebylo - řekl bych, že takový lepší průměr, 70%. Na druhou stranu je to dnes už pramen o náhledu tehdejší společnosti těsně po konci amerického angažmá v Indočíně, a to pramen poměrně hodnotný. Vybrané části bych klidně pustil žákům v hodině dějepisu :) ()

loco 

všechny recenze uživatele

Heil Hitler. Otazka pro chytre deti: Primitiv na 8 pismen... Rakosnik ting tang tong haha titapade :D uz se tesim az za par let Cina napadne USA a vzniknou dokumenty, ve kterym rakosnici budou rikat neco ve smyslu ze ti bili dinosauri meli predrazene zaostale smartphony s nakouslym jablickem mezitimco z cinskych Xiami bombardovali dronama na dalku bilej dum a odpalovali iphonacky baterie jak granaty :D fak emerika gou ting tang tong! ()

Reklama

Reklama