Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele Jinny k tomuto seriálu (1)

Merlin (2008) 

Ze začátku si musíte zvyknout na to, že v tomhle fantasy světě se osnova artušovské legendy moc nedodržuje. Musíte přijmout fakt, že Merlin je mladý sympatický kluk, Artuš pyšné bojovné princátko nebo že Guinevera je (bohužel jenom průměrně hezká) černoška a služka lady Morgany. První dvě série jsou OK, ve třetí už se scénáristé opakují způsobem, který nemůžete přehlédnout, a zničili docela zajímavou postavu Morgany, která nakonec jenom plní žádosti své trapně vševědoucí sestry (obě hereckou bezmocnost maskují úsměvy komiksového záporáka). P.S. To, že černochy s britským přízvukem tu najdete v každé vesnici i na Kamelotu, je dost idiotský ústupek politické korektnosti. Není to výraz mojeho rasismu. Jenom si myslím, že určitá míra realističnosti by měla platit i pro fantasy seriály (a na černých Maurech jako exotickém koření by nebylo nic divného). ()

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama