Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Mxaxnxax 

všechny recenze uživatele

Jednoduší příběh a filmové triky na úrovni Xeny. Jinak ovšem dobře vybraní (méně známí) herci a velmi dobře psané dialogy plné 'hlášek' (Merlin: "You've ever heard of a word 'sorry'?" Arthur: "No. What is it? Another word you've made up?"). Pokud se na film díváte s jistou mírou tolerance, jedná se o vtipný, příjemný relax. I přes všechna "ale" ho můžu s čistým svědomím zařadit mezi svoje nejoblíbeněnjší seriály. ()

ondro1511 

všechny recenze uživatele

Vskutku dobrý kúsok,kobylka aj ladiaca mechanika drží svoje struny napnuté :D, možno už len malinko doladiť a máme tu kvalitný výsledok ()

Altaire 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zkouknul poslední díl a pro mě velké zklámání, byl jsem rozhodnut dát seriálu čistý průměr ale ten konec se vážně hůř udělat nemohl. Když k tomu připočteme samé nesrovnalosti a místy vyloženě stupidní ( a to stupidní by mělo být ještě třikrát podtržené!!! ) tak jediné čím si seriál držel kvalitu byli vynikající herecké výkony Merlina (Colin Morgan) a Artuše (Bradley James). ()

Sekon 

všechny recenze uživatele

Parádní seriál. Film/seriál s podobným prostředím a námětem jsem dlouho hledal. Tohleto dílko se mi moc líbilo.. Svoji dávnější, ryťířskou, barvitou atmosférou, magií minulosti, i zábavností. K postavám jsem si vytvořil pěkný vztah.. A filmařsky to je určitě taky pěkný. Já zkrátka dávám 5 hvězdiček za těch 5 sérií. Dal bych si bývale rád i víc sérií :( Ale co už. Od začátku až do konce se mi to líbilo :)... ()

kakttus 

všechny recenze uživatele

Velmi volně zpracovaná legenda; vlastně se na ni dá dívat jen pokud si ji představujete jako úplně jiný příběh, který je té legendě náhodou trochu podobný. Dobře zpracovaná, jen místy trochu rozvleklá. Co se mně týče, nemohla jsem se dočkat, kdy Artuš konečně zjistí, že Merlin je čaroděj. Některé události se stále oddalovaly, jako v těch nejstupidnějších telenovelách, ale jinak není co kritizovat. Jeden z nejlepších fantasy seriálů za poslední roky. ()

Dejv007 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi pár věcí vadilo (proč například Morganu nikdy nezabili, když k tomu měli xkrát příležitost?), seriál se mi líbil a mrzí mě, že pátou sérií končí. Pro milovníky ne příliš náročného příběhu a fantasy mohu jen doporučit. Merlin je sympaťák. ()

annacfd 

všechny recenze uživatele

Podle mě seriál, co nejde milovat ani nenávidět. Spousta fanservisu, ale i opravdový vývoj postav.. Efekty jsou někdy trochu k smíchu, ale pokud si na tom vyloženě nezakládáte, můžete se i dobře bavit. Nejspíš seriál, co bych sama sobě doporučila tak mezi 13 - 16 lety.. Což neznamená, že to tak musí mít každý. Navíc fanouška britských seriálů (a Harryho Pottera) potěší přehlídka známých tváří. Na čtyři hvězdy a víc než hezký průměr to ale není. ()

Dalajlada 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má spoustu nedostatků. Opakuje se, efekty jsou občas dosti úsměvné, postavy jednají nelogicky, což občas přivádí až k sílenství, černoši v rámci politické korektnosti a té legendy se nedrží na 100%. Ale co už. Seriál je úžasně udělaný.Nejvíc člověku učarují herci. Ať už je to Uther, Morgana, Arthur nebo Merlin. Všichni jsou sympaťáci a svých rolí se perfektně zhostili. ()

aznaho 

všechny recenze uživatele

Objevil jsem to až o dekádu později. A přesto musím potvrdit, koukám se na to v roce 2019 začátkem roku, jak skvělí scénáristé a trendmakeři pro BBC pracujÍ, či pracovali. První dvě série mě bavily moc. U třetí už jsem to po dvou dílech vzdal. Pokud má člověk náladu na pohádku, odpočívat a hltat jeden díl za druhým, Merlinova dobrodružství jsou naprosto dokonalá. Kéž by tohle byl alespoň standard českých pohádek. Bravo! ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriálek. Zprvu to vypadá na jednoduchou pohádku pro děti. Pak se ale objeví humor, vzájemné škádlení postav a tu a tam i vtahující scény. Některé díly spíše dětské, některé zas více pro dospělé. Herci působí profesionálně a vypadá to, že si natáčení opravdu užili. Po čase si získali mé sympatie. Hlavní téma seriálu postupuje opravdu pomalinku a některé díly od něj odbočují úplně, ale pozvolný vývoj tu je. Byl jsem zvědav, kam až seriál ve vyprávění dojde. Potěšilo, že úroveň se sériemi nepadá, spíše naopak. Vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. ()

Updated_Cake 

všechny recenze uživatele

No, jak dobře to začínalo, tak průměrně to pokračovalo. Seriál se ne zrovna drží naší legendy a rovněž některé díly jsou přímo nudné a natahované. Ale co do dodržování legendy mi je kvalita ukradená. Má to být fantasy a to se celkem povedlo. A musím říct, že ve finále seriál zabavil víc než jsem čekal. Některé herecké výkony jsou ale opravdu slabé a tady je hodnocení víceméně někde na pomezí 3* a 4*. Ztráta času to ale není, pokud jste cílovka, seriál je dobrý. ()

Akret120 

všechny recenze uživatele

Od tejto serie som moc neočakávala keďže je napísané "rodinne" ale po zhliadnutí poslednej epizódy by sa hodilo pokračovanie keďže je to skvelý seriál páčilo sa mi že epizódy neboli jednotvárne ale každý mal niečo do seba a vždycky bolo skvelé sledovať vzťah medzi Merlinom a Artušom a zároveň boli chvíle kedy človek z napätím očakával ako ten diel dopadne. A hlavne koniec totálne heartbreaking takže.topkaaaa ()

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama