Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Steel32 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem shlédnutí sakra oddalovala, prostě se mi do toho nechtělo - hlavní postavy vypadali jako banda tupců co neumí hrát a celý se to zdálo takový nějaký "teen". A ono to možná trochu teen je a zároveň je to možná i trochu blbý, nedomyšlený a co já vim ještě.. ale mě to odrovnalo. První série je spíše na rozjezd a seznámení s postavami, ale čím víc sérií jsem viděla, tím víc nadšená jsem byla. Je to dokonalý, vtipný, napínavý, zajímavý, nenudí, pěkně se na to kouká - a Morganiny xichty při jejím zvratu radši ignorujte, pokud nebudete chtít nafackovat monitor. Ale to co mě hlavně bavilo, bylo sledovat jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami a celkově i chování jednotlivých postav. Kam se hrabe vztah Arthur&Gwen, vztah Arthur&Merlin je neuvěřitelný. A co se týče posledního dílu páté série... to snad ani nedokážu nebo radši ani nechci popsat. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový klasický televizní návrat do devadesátek, včetně klasického televizního vizuálu, který tady ale neni vůbec na překážku, ba naopak, oproti všem těm současným vyhlazeným, rádoby špinavým fantasy světům je tento návrat o pár let zpět docela příjemné osvěžení. A to hlavní, co si z toho pak člověk odnese je to, že by bylo fajn, aby svoje mýty a legendy zpracovávali vždy dané národnosti, nebo aspoň někdo s přehledem o dané kultuře, protože potom to pak také vypadá, a ne jak když na Netflixu někdo jede klasickou pracovní osmičku bez zájmu o danou mytologii (Zaklínač...). Artušovská legenda je asi filmovým fandům známá skrz naskrz, v tomhle ohledu tak asi ani Merlin nenabídne nic nového, ale je fajn zas vidět nějaké to fantasy, kde tvůrci přistupují k postavám a příběhům s respektem a zároveň dokážou díky scénářům navnadit na sledování dalších dílů. ()

Reklama

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Moderní zpracování Merlina v HD z produkce BBC? Průměr! Mám rád moderní zpracování historických balad a pověstí, i když nevyprávějí přesně ten samý příběh, který zná většina lidí, a pouze se inspirují, tak přeci jenom u Merlina je to velký úlet. V tomhle seriálu není nic tak jak známe, snad jenom názvy postav, případně jejich "povolání". ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

Jednání postav silně dementní - poslední série v tomhle nasazuje korunu snad všemu (a totálně nelogický WTF konec je pomalu na odpad). Předvídatelný děj také není žádné velké terno. Na druhou stranu chemie mezi herci je super a slovní přestřelky slušně baví a fungují. Slabší triky a to, že se to celé odehrává někde v generickém lese, je detail. Vrchol seriálu je asi 3 / 4 sezóna, pak to jde dolů. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Známá legenda v úplně novém podání. Vztahy i postavy jsou v jiných vztazích, než jak jsme zvyklí. Merlin je mladý sluha prince Artuše - místo starého kouzelníka, starajcího se o sirotka. Trošku víc mě zarazil postava Guinevere, ze služky budoucí královna? To je jak z červené knihovny. A Morgan už není nevlastní sestra ale jen chráněnka krále Uthera Pendragona (asi by to bylo podle bbc trochu incestní). Jinak ale samotný děj, odehrávající se v překrásném anglickém hradě (jestli Kamelot někdy existoval tak 100% nevypadal takhle :) mě velmi mile překvapil. Merlin překonává všemožné nástrahy i s pomocí vychytralého draka a zároveň se své kouzelnické schopnosti snaží utajit. Občas už mě docela štvalo, že všechno musí odřít sám a nikdo mu neřekne ani děkuji, ale snad se jednou dočkáme. Dost mě taky překvapilo kolik černochů se pohybuje na královském dvoře, nechci, aby to špatně vyznělo, ale myslím, že v tu dobu by je asi spíš zabili, než aby je přidali ke šlechtě. Jinak hlavní herecká dvojce je výborná, a také souhlasím se 01Zuzana10, že Katie McGrath je kopie Keiry Knightley, Katie je ale ta hezčí. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama