Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Sammya 

všechny recenze uživatele

Po pěti dílech zatím velmi slušné a dost mě to baví. Podle fotek byla většina hlavních představitelů nesympatická,teď mi vadí akorát Morgana (ty ženy vážně nechodily ve středověku takhle zmalované). Merlin je roztomilý, Artuš by byl sexy, kdyby neměl křivé zuby, ale je to fajn frajírek. Guinevere je sympatická. Přemýšlím, jak tu legendu vlastně znám abych si mohla zkoušet domýšlet děj. Přece jen existuje spousta verzí. Btw., Lancelot je typický hezounek, toho asi nebudu mít ráda. Guest appearance Michelle Ryan mě potěšila. Uvidíme, co bude dál. Edit: Po 10 dílech - Artuš má úžasně sexy hlas. Morganu mám čím dál tím víc nerada, mluví, jako když má astma. Oh and...bromance FTW :D Po druhé a třetí řadě: Jsem závislák :D Úroveň seriálu se prudce zvedá, každá další série je zajímavější než předchozí. Nejlepší postavy mám teď Arthura, Guinevere, Merlina, Uthera a Gwaina. Mám ráda epizodní role mých dalších obíbených britských herců. Morganu si konečně můžu s klidem nesnášet, když už je zlá. Ta herečka je hrozná, neumí hrát a ten její škodolibý úšklebek, který má v každém druhím záběru, mě fakt vytáčí. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ze začátku si musíte zvyknout na to, že v tomhle fantasy světě se osnova artušovské legendy moc nedodržuje. Musíte přijmout fakt, že Merlin je mladý sympatický kluk, Artuš pyšné bojovné princátko nebo že Guinevera je (bohužel jenom průměrně hezká) černoška a služka lady Morgany. První dvě série jsou OK, ve třetí už se scénáristé opakují způsobem, který nemůžete přehlédnout, a zničili docela zajímavou postavu Morgany, která nakonec jenom plní žádosti své trapně vševědoucí sestry (obě hereckou bezmocnost maskují úsměvy komiksového záporáka). P.S. To, že černochy s britským přízvukem tu najdete v každé vesnici i na Kamelotu, je dost idiotský ústupek politické korektnosti. Není to výraz mojeho rasismu. Jenom si myslím, že určitá míra realističnosti by měla platit i pro fantasy seriály (a na černých Maurech jako exotickém koření by nebylo nic divného). ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na dost silný "televizní look" - druhá série je ale o třídu či dvě lepší a já se nadobro nechala vtáhnout do příběhu. I na ušatého Merlina jsem si zvykla:-D Především co je na tomhle seriálu nejlepší, je slashoidní vztah Artuš/Merlin!!! Stokrát větší zábava nežli v unylém Camelotu. ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Moderní zpracování Merlina v HD z produkce BBC? Průměr! Mám rád moderní zpracování historických balad a pověstí, i když nevyprávějí přesně ten samý příběh, který zná většina lidí, a pouze se inspirují, tak přeci jenom u Merlina je to velký úlet. V tomhle seriálu není nic tak jak známe, snad jenom názvy postav, případně jejich "povolání". ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Seriál Merlin na mě působí dost "dětsky" a "studiově". Občas se nějakou drastickou smrtí snaží mířit jiným směrem, což působí trochu divně. Svou milou naivitou (a různými příšerkami) má pro mě seriál podobné kouzlo jako první řada Doctora Who a Bradley James navíc vypadá jako světlá verze dalšího Doctora (Davida Tennanta). Jediné, co mi brání zvýšit své nadšené hodnocení je fakt, že už se po Xté opakuje téma: "to musela být magie......ale ta je zakázaná......najděte všechny čaroděje a upalte je". Tato šablona už se začíná pomalu vyčerpávat a bojím se, zda seriál vydrží být i nadále tak zábavný. V Merlinovi také oceňuji šťastnou ruku na výběr sympatického hereckého obsazení (tedy až na příšernou Guinevere). Trefný komentář: HoneyBunny ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Katie McGrath byla zpočátku blízko k tomu, aby roli seriálové Morgany nedostala. Mohl za to její výrazný irský přízvuk, kterým v běžném životě mluví i hlavní seriálová postava Merlin (Colin Morgan). Producentský tým trval na tom, aby přízvuk obou herců byl vzhledem k odehrávajícím se událostem ryze anglický. (Conspi)
  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama