Reklama

Reklama

Můj děda byl voják, válčil na Piavě

(TV film)
Česko, 2008, 57 min

Obsahy(1)

"Šlapali jsme po mrtvolách, báli jsme se, bylo mínus čtyřicet, přesto jsme do toho šli. Čest vojáka je víc než život..." Nově objevené deníky přímých účastníků bojů na jižní frontě První světové války bourají zažitá schémata. Strastiplně zoufalá válka v italských a slovinských horách v dokumentu L. Polákové, R. Svobody a J. Nováka.

Bojů na italské řece Piavě se za první světové války zúčastnily i desetitisíce českých vojáků, jež kruté válečné prožitky poznamenaly na celý život. Stáli v prvních liniích, bojovali do absolutního vysílení, stovky z nich přišly v bojích nejen na Piavě o život. Dva potomci dědů a pradědů - Michal Skulina a Roman Svoboda se vydávají po jejich stopách. Strastiplně zoufalou válku v italských a slovinských horách přibližujeme očima potomků - současníků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Slovenský dokument Slováci na Piave má iba úbohých 26 minút a je skôr spomienkou ako solídnym dokumentom. Český dokument na túto tému je podstatne obsiahlejší a plný zážitkov obyčajných vojakov a presne takto to mám rád. 1 svet. vojna bola pre vojakov omnoho krutejšia než tá druhá a podmienky, v ktorých naši dedovia a pradedovia bojovali boli veľmi ťažké. Spomienky českých vojakov sú plné zaujímavých príbehov. Najviac ma zaujala lavína, ktorá vyhnala obidve nepriateľské strany zo zákopov, ale i nadávky na panovačných a lenivých Maďarov, ktorí sa nenamáhali pomôcť českým vojakom a dokonca sa im za ťažkú prácu vysmiali. V tej chvíli ma napadlo, že aspoň získali predstavu o tom ako sa správali k Slovákom. Dokument je takmer bezchybný, ale prekážali mi dve veci. Za prvé tu chýba dôležitá informácia, ktorá s spomínanom slovenskom dokumente nechýba a to, že v tej dobe už Štefánik zhadzoval letáky a verboval Čechov a Slovákov do légií a tak sa stalo, že sa v boji stretol Čech proti Čechovi, Slovák proti Slovákovi alebo proti sebe navzájom. Najviac ma však mrzí, že sa tvorcovia zmienili o každom národe, ktorý tu bojoval, okrem Slovákov...Tu sa rodili zárodky prvého spoločného štátu, tu sme spolu bojovali bok po boku a slovenské straty neboli nijako bezvýznamné, práve naopak. Odhadom okolo 60 000 mužov.České a slovenské hroby sú jeden vedľa druhého, často sa podľa mena ani nedá rozoznať kto je kto a aj preto ma to mrzí. Možno to tvorcom časom došlo, ale už sa to nedá napraviť. Inak skvelý dokument, ktorý pre presnejší pohľad treba a spojiť s tým slovenským, prípadne nejakým iným ak existuje. 90%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Obdobných dokumentů by to chtělo natáčet více. Putování po stopách tehdejších bojišť je značně působivé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o militantních dědečcích , " válčení mu vyhovovalo a naplňovalo ho". Dnes zřejmě hraje karty s Hitlerem, což se některým dědům stává. A o jejich pomatených partách. Na konci války se ukázalo, že boje byly úplně zbytečné. Film má přidanou hodnotu jako cestopisná pohlednice. Dnes mají na Marmoladě další problém s přemnoženým lidstvem, změnou klimatu a nedostatkem sněhu na lyžování. Těch osm metrů sněhu, které tam tenkrát měli jak zaznělo v dokumentu lze jen závidět. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to bol len taký jednoduchší nekomplexný dokument s pár výpoveďami a popisovaním situácie akoby na mieste bez nejakých širších faktov, skôr mi to prišlo také spomienkové pre súčasné generácie. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument. Je dobré připomínat, kde všude naši vojáci bojovali, když už byla ta posr... válka. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Takto si představuji zdařile natočený dokument. K tématu věcný, dobře odvyprávěný a zároveň poutavý. Navíc na závěr tvůrci přidali důležité poslání. Škoda jen, že se točí tak málo dokumentů věnujících se problematice první světové války. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na deníkových zápiscích prapředků a působivých současných záběrech z míst bojů někdejší Sočské fronty založený dokument, který může být na mikroúrovni skvělým doplněním publicistických a dokumentaristických zpracování tématu z makropohledu velkých válečných operací. Vše navíc s velkou rezervou v předstihu vůči stoleté výroční vlně. Osobní dokumentaristická sebeprezentace je pro mě spíš rušivá, osobní rovina je už tak zastoupená a nějaké mezigenerační jiskření se nekoná. Důstojná ♫ hudební složka však boduje. 3-4* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Faktů se sice příliš nedozvíme, ale přesto je to velice působivé, jelikož se tu čte dědečkův deník, který tam byl. Procházíme s kameramanem ta nehostinná místa a nechápeme jak to tu ti chlapi mohli přežít. Museli. 80% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Aktivně zpracovaný filmový počin o českých vojácích na italské frontě, podbarvený občas energickou hudbou. Byl dělán s entuziasmem. To je velké plus. Proč by měl divák vidět tento dokument? 1) Ne každý český voják je Švejk, naopak může to být hrdina. 2) Český národ opět prokazuje historickou ztrátu paměti a ignoranci. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Na tu úžasnou výpovědní hodnotu, kterou dokument má, mě zaráží poměrně nízké hodnocení. Největším kladem jsou bezesporu zážitky přímých účastníků, předčítané přímo z jejich deníků. Konec byl velmi smutný, všechny národy staví svým padlým důstojné pomníky a pečují o jejich hřbitovy, za to ty naše chátrají a na hrdiny se zapomíná. Pak ať se někdo diví, že Češi nejsou vlastenci. Další z řady filmů, které by se měly promítat ve školách. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě zaujalo prolézání kavernami a průběžné objevy rezavých pozůstatků bojů... Vznik dokumentu chválím, první světovou válku je třeba připomínat, mnoho dnešních lidí nemá ani ponětí kdo proti komu válčil... ()

axiom 

všechny recenze uživatele

Můj děda tam válčil taky. Ale nejen proto se mně tento dokument líbil. Je opravdu dobrý a je vidět, že autor má k tématu osobní vztah. Nebyli jenom legionáři, ale i tito vojáci, kteří museli jít do války - můj děda měl 17 let, když tam byl. Přežil, jinak bych to teď asi nepsal, ale mluvit o tom moc nechtěl. A to, co řekl, bylo otřesné. ()

zvonicek 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený dokument, který se snaží divákům přiblížit nepříliš známou část první světové války - frontu v Dolomitech, která se svou krutostí nezadala s frontou západní. Na této frontě, vedoucí přes východní Alpy, bojovalo v náročných podmínkách také mnoho Čechů. V dokumentu jsou popsány zážitky dvou z nich. Velmi na mne zapůsobilo to, že fronty vedly oblastmi, dnes známými především jako lyžařská střediska - Cordina D'Ampezzo, Marmolada, Passo Tonale. Až budu v zimě lyžovat v Itálii, jistě si vzpomenu na hrdiny, kteří před sto lety bojovali možná někde pod nynějšími sjezdovkami.... ()

matynka 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. A nejen proto, že bych si do názvu mohla dosadit místo děda praprastrýc, nebo proto, že jsem dokument viděla ne v televizi, ale přímo na plátně, a navíc s tvůrci kolem sebe... Tenhle film by se měl promítat ve školách. Tolik mrtých vojáků, většinou ještě mladých kluků, a my o nich tak málo víme. Všechno to ostatně shrnuje poslední věta: "a nebyli to švejkové... ale vojáci". Nevím, jak se mi bude příště lyžovat na Marmoladě s vědomím, že pod metry sněhu jsou ještě teď kulky, helmy a kosti... ()

marabart 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované, mnoho lidí zapomíná, že hrdinové nebyli jen legionáři, ale také Češi a Slováci bojující v rakousko-uherské armádě. ()

ivonius 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo dal prostor i pro naše předky kteří nezradili a bojovali věrně stejně jak Jan Masaryk.Bohužel jeden dokument neodčiní to že na ně národ kašle, a raději dá miliardy do projektu Legie 100 a na většinové vojáky zase zapomene.Hanba!! ()

Reklama

Reklama