Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scenárista Jan Drbohlav nabízí zajímavý pohled na známý soudní proces se státním tajemníkem úřadu říšského protektora Karlem Hermanem Frankem. S pomocí autentických zápisků dr. Reslera před námi ožije drama muže, který byl ex offo, neboli z moci úřední, v roce 1946 jmenován obhájcem "kata českého národa". JUDr. Resler patřil před 2. světovou válkou mezi nejlepší české advokáty a navíc byl schopen vést soudní proces v češtině i němčině. Přestože si Resler naprosto jasně uvědomoval, jak katastrofální následky bude mít proces pro jeho doposud renomovanou právnickou praxi, obhajobu ex offo přijal. A nejen to. K. H. Frank byl obžalován z deseti různých zločinů a dr. Resler, známý svou právnickou precizností, důsledností a smyslem pro spravedlnost, dokázal některá, spíše zjitřenými emocemi než skutečnostmi diktovaná, obvinění vyvrátit. Hlavní body obžaloby naprosto stačily na rozsudek trestu smrti, ale zbývající obvinění byla nepodložená, a proto byla zásluhou dr. Reslera stažena z obžaloby. Právník si za tuto svoji obdivuhodnou objektivnost při soudním procesu, který probíhal v neobyčejně bouřlivé atmosféře, vysloužil všeobecnou nenávist. Málokdo dokázal ocenit, že se dr. Resler jako objektivní právník dokázal oprostit i od osobních pocitů a snažil se celou obhajobu předem ztraceného procesu vést fair play. Z právních porad si dr. Resler psal detailní deník (i přímo před očima K. H. Franka). Svou precizností a přístupem k věci si získal i K. H. Franka, který zpočátku jakéhokoliv obhájce odmítal, protože byl přesvědčen o své nevině a nadřazenosti. Deník dr. Reslera se před lety objevil na jedné zajímavé bibliofilské výstavě, kam jej zapůjčila dcera dr. Reslera. Po dohodě s ní oba mladí tvůrci (Jan Drbohlav a Jaromír Polišenský) deníkové záznamy zdramatizovali a natočili. Do role obhájce obsadil režisér Jaromír Polišenský Viktora Preisse. V roli jeho ženy uvidíte Janu Preissovou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

No páni, tahle část dějin se ke mně ještě nedostala. K.H. Frank a pan právník Resler jsou dvě velká jména a zcela chápu, že se o nich dnes točí film. Byla ta těžká doba, člověk přemýšlí jak by se v určitých situacích zachoval. Každopádně se mi líbí jak se filmový svět mění. Můžeme zde pozorovat dění kolem výběru obhájce, ale možná to nejdůležitější, což je samotný proces, je zde zcela vypuštěn. Když si vybavím novodobý film Chicagský tribunál, tak pozoruji, že tam je to úplně naopak. Myslím, že pokud by se dělal životopisný film o Frankovi, tak by to byla bomba, zejména by mě zajímala přímo advokacie člověka, jenž hájí práva zločince, jenž podobnou laskavost druhým nedopřál. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

90% tvoří úvahy dr. Reslera při rozhodování zda obhajobu přijmout anebo nepřijmout, 10% reálné úkony obhajoby. Já bych viděl raději ten poměr obráceně. Je to jistě cenný historický materiál, ale tvůrci se neměli spokojit jen s deníkem, a jít trochu do historických pramenů, aby podali ucelenější obraz. Takhle je to chvílemi trochu nuda a promarněný čas. Skvělá volba herce pro postavu K.H.Franka. Byl jako živý. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaný snímek, téměř dokument o procesů nepřítelem č. 1 pro český národ. Skvělá studie o svědomí advokáta, který jde do předem prohraného boje. Z tohoto hlediska hodně nadčasový snímek. Advokát, který obhajuje předem odsouzeného lumpa, to bude mít vždy těžké. Na druhé straně jsme dnes svědky případů, kdy řada advokátu obhajuje předem osvobozené lumpy, většinou z nejvyšší politické a finanční sféry, protože mají styky a peníze. Chudáci advokáti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přidělení obhájce v emocionálně vyhrocené době muselo být nesmírně obtížné a jedním dechem dodávám, že jsem chápala hlavní postavu v okamžiku odmítnutí.. Viktor Preiss jako JUDr. Resler výtečný, jeho vnitřní svár a konečné rozhodnutí srozumitelné, bezchybně zahrané.. Strhující komorní snímek se spoustou otázek, dnes už samozřejmě z jiného úhlu pohledu, v roce 1946 masakr.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Brilantně zahraná sonda do našich dušiček. Vůdce, kterého nenávidíme, v bezpečí domova pomlouváme. Čím více jej pomlouváme a bojíme se to říci navenek, tím silněji jej nenávidíme. Když přijde čas jeho pádu, chvátáme, abychom byli mezi prvními, kteří si do něj kopnou a plivnou na něj. A ještě hůře snášíme, když se padlého vůdce snaží někdo hájit slovy, která jsme my ve své zbabělosti halasně venku vykřikovali v době jeho vlády. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama