Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Sika

Sika (hodnocení, recenze)

ivonius: A v tom byla právě nesmírná aktuálnost filmu v době normalizace. Je to vynikající alegorie - bohužel, dnes už ji málokdo dokáže takto vnímat.

ivonius

ivonius (hodnocení, recenze)

Přenádhernej film, nezapomenutelná a podle mě i Oscarová hlavní role Vlado Müllera který poctivě plní povinnosti a vyslouží si akorát posměch oficírů a nenávist vojínů!Nejhezčí hláška : Čemu vy svině vlastně věříte?!

na příspěvěk reagoval tatortik

PavelR

PavelR (hodnocení, recenze)

1. světová válka. Zákopová válka na východní frontě trvá již dlouho a konec je stále v nedohlednu. Bývalý koňský handlíř kaprál Hoferik (Vlado Muller) po smrti svých velitelů dostává velení frontového úseku s cílem udržení fronty do vystřídání. Je však ve velice složité situaci. Většina mužstva ho nenávidí, důstojníci na něj pro jeho nízkou hodnost a bývalý povolání serou. Rozkaz udržet frontu se mu podaří splnit jen za cenu velkých ztrát ve vlastních řadách. Ti co přežili se přemísťují do zázemí znovu se zformovat a čekají na oslavu plukovního svátku.
Na plukovní svátek přijíždí několik rakouských štábních důstojníků. Aby zvýšili morálku mužstva, předávají vysoké vojenské vyznamení Signum Laudis (původně určeno jen pro vyšší důstojníky) kaprálu Hoferikovi. Rusové však druhý den podniknou rozsáhlou ofenzívu, na několika místech prorazí frontu a celý pluk i se štábními důstojníky je obklíčen. Generál Berger (Ilja Prachař) se rozhodne poslechnout rady Hoferika a pokusí se projít z obklíčení s malou jednotkou lesem a močály. Poté, co se celý postup komplikuje a je zabit generál Gross (Radovan Lukavský), má každý z důstojníků myšlenky spíše na klidné přežití války v zajateckém táboře, než být v příštích hodinách zabit. Jenže tu pořád zbývá jeden horlivý kaprál, který je schopen hnát je pod bodákem až do vlastních linií...

Reklama

Reklama