Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (171)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida, tak se dá i v dnešní době vidět ještě kvalitní válečný respektive protiválečný film, a dokonce i s tématikou až ne tolik často ve filmech zobrazované první světové války. Chce to jenom zabrousit trochu do minulosti, a můžete při tom zůstat i v našich luzích a hájích a nemusíte si pouštět rádoby spektakulární ptákárny typu 1917. Tenhle kousek mi dlouho unikal a za mě nakonec vesměs spokojenost. Některý věci ke konci mi přišly trochu urychlený a samoúčelný, ale jinak kvalitní mrazivá exkurze do hrůz první války. Fanatik Hoferik který se stane obětí toho co si sám nastavil je naprosto přesný. Film určitě nedoporučuji milovníkům koní.70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy sice zrovna dvakrát nemusim, ale tohle se mi líbilo. Je to pravděpodobně nejlepší film z 1. světový války, co jsem viděl. I když zase tak moc jsem jich neviděl. Zvláštní je, že do včerejška jsem neměl ani tušení, že takovej film existuje. Jinak perfektní výkony snad všech herců. Hajnej Horyna tady pravděpodobně podal životní výkon, ale za zmínku stojej i další herci - Bláha, Frej, Zahajský... Trochu mi ve filmu vadila hudba. Pořád tam hraje nějaká uřvaná dechovka nebo hudba jak z majora Zemana. A bojový scény jsou přecejenom taky trochu slabší. Nicméně 4 hvězdy naprosto zasloužený. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem z filmu: zklamání. Film ukázal, co ukázal měl, to ano, ale... Jako první, co mi nesedlo, byla hudba, dále slovenská čeština hajného Horyny, ale ta se dá, vzhledem k československému původu filmu pochopit. Když jsem do toho šla hlouběji, přišla jsem na to, že nejvíc ze všeho mi vadila absence charakteru. Mužů spousta, živých i mrtvých, a mezi nimi žádný s pořádným charakterem, aby se mi ten film něčím líbil... co s "pořádným" charakterem, ani s ucházejícím charakterem se tam nenašel. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Absurdita války a zkurvenost lidské povahy v celé své odpornosti aneb 1. světová válka rovnou z první linie, kde zákopové peklo není nic ve srovnání s psychickými pochody oficírské elity, atrofující to pýchy rakousko-uherského mocnářství v předvečer jeho zániku. Prvotřídní herci, zajímavá hudba a důkaz, že k natočení silného filmu monstrózní rozpočet nepotřebujete. A Müllerův Hoferik? Smutný hrdina a zároveň prvotřídní hovado. 4 a půl* ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama