Reklama

Reklama

Leon Okrasa pracuje v spaľovni zdravotníckeho odpadu pri nemocnici v malom meste. Jedného dňa sa stane svedkom brutálneho znásilnenia. Obeť, Anna, je sestričkou v rovnakej nemocnici. Leon trávi všetok svoj voľný čas sledovaním mladej ženy. Raz v noci cez otvorený oblok vnikne do jej domu. Sadne si na jej posteľ, pozoruje ju v spánku, pokúša sa preniknúť do jej sveta. Ako ďaleko zájde? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eva Piaskowska, Jerzy Skolimowski .. Sledovat trhlé "vztahové" počínání jednoho vola na polském lontu mne opravdu nebavilo. Ukrutně zdlouhavé, bez výrazného děje, zavádějící v detailech. Nemám tento styl rád, byť se kameraman, skladatel a herec poměrně dřou. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Cztery noce z Anną není vůbec špatný film. Leon Okrasa je mírně pomalejší zaměstnanec nemocnice, který pracuje ve spalovně odpadu (někdy i více biologického, než byste čekali) a má tak trochu sklony k deviantnímu chování. Anna je žena kyprých tvarů, rovněž zaměstnankyně nemocnice. Stačí si dát dvě a dvě dohromady a máte zde filmové drama plné šedi, které doporučuji zhlédnout. Na mě však bylo tempo příliš pomalé a místy jsem se nudil, proto to průměrné hodnocení. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hodně promarněná šance. Filmy ze zapadlého vesnického prostředí mám moc rád, to mě potěšilo. Horší to už bylo s kamerou. Opravdu nechápu, proč se Skolimowsky rozhodl, že natočí art na hnusnou digitální kameru, která naprosto zničí veškerou atmosféru. Tudíž se člověk ani nemůže kochat kompozicí nebo vizualitou obrazu a film působí zoufale nudně. Navíc hlavní hrdina je chováním i vzhledem až příliš podobný tomu v Dumontově Humanité. Nápady režisér také neplýtvá (napočítal jsem asi tři), přitom by člověk řekl, že po 17ti-leté odmlce jich bude mít plnou hlavu. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi ten film netrefil do nálady. Jinak si tak nízký hodnocení nedokážu vysvětli. Bylo tam pár velmi nepravděpodobnejch scén, na který tu už upozorňuje Cushing, ale objektivně bych měl Čtyřem nocím s Annou ještě jednu hvězdičku přidat. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Nevím, možná mi to nesedlo. Objektivně kvalitní, proto ty 3 hvězdičky, ale subjektivně z toho filmu moc dobrý pocit nemám. ()

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu musím ocenit místy originální momenty, zvláště znásilnění Anny, nebo jednu z Leonovych návštěv Anny, která mi silně připomněla jakousi repliku z Mr. Beana. Tahle scéna mne tedy opravdu zaujala a film působil chvíli jako tragikomedie, vcelku mne ale příliš neoslovil. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě to nudilo... Když úchyl, tak pořádný, no ne? :-) Ale takovýto otloukánek, kde ho necháš, tam ho najdeš... hrůza! A ty interiéry... brrr..... Zlatá éra polských filmů je už asi pryč... jde to s nima z kopce. Škoda. 20% ()

Toto 

všechny recenze uživatele

Láska má rôzne podoby. Leon Okrasa platonicky miluje sestričku Annu. Za pomoci uspávacích práškov primiešaných do Aninho cukru môže bez rušenia sedieť v jej izbe a pozorovať ju, pokiaľ ona spí spánkom spravodlivých. Samozrejme ho vymáknu. Je tak trocha spomalený, takže zoberie na seba aj Annine znásilnenie ktorého bol svedkom. Po návrate z basy, ho čaká nemilé prekvapenie. Smutný príbeh v smutnom počasí kdesi v poľskej prdeli, kde líšky dávajú dobrú noc. Rada na záver: film nepozerať ráno, lebo vám pokazí celý deň (v tom dobrom slova zmysle). ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Naturalismus potřebuje příběh, jak věděl už Zola. Pak se na to nějak zapomnělo... na ten příběh. V tomhle filmu se vrátil. Až na pár omylů a nepravděpodobných zbytečností ve scénáři je tohle slušné filmové umění. ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Zaujimava studia jednej stratenej generacie; slabomyselneho Okrasy, ktory zije na socialnom a ekonomickom okraji spolocnosti. Cez svoje nedostatky sa nedokaze preniest a vyjadrenie svojich citov nechava uvaznene vo svojom vnutri. Zaroven kvoli silnej, utajenej, platonickej laske dokaze prijat aj cudzi trest na seba. Smutny, depresivny pribeh je ukonceny rovnako smutnym zaverom. ()

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát použité téma marnosti a nešťastných citů k ženě zůstane vždy neokoukané. Toto naturalistické zpracování v prostředí malé polské nemocnice zachycuje obraz duševního primitiva a spalovače biologického odpadu Leona Okrasy a vnadné ošetřovatelky Anny P.....film umělecky hodnotný, doporučeníhodný. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi hodnotí tento pokus o dlhometrážny film. Skôr by som bol schopný ho prijať v dokumentárne-skrátenej forme. Okrasa a jeho naozaj “neuveriteľný” príbeh o znásilneňovaní Anny bol na danú zápletku pridlhý. Plus jeho vskutku neskutočné estrádne vstupy cez okno, ktoré ma asi najviac iritovali. Ja viem Okrasa bol trošku pomalší ale vo filme pôsobila veľmi podobne i Anna a i policajti by sa nemuseli v akomkoľvek ústave hanbiť... Inak, atmosféra dobra. No v tomto prípade atmosféra nestačí… ()

Darth Kedr 

všechny recenze uživatele

Další poměrně drsný polský film ze života. Ale tady to nefunguje nijak extra dobře, což se projevuje chvílemi nudy a poněkud zmatenými nočními scénami. Zajímavé to však bylo... ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Nuda, šeď, šeď a zase jen nuda. Nemůžu sice upřít hlavnímu hrdinovi snahu, to opravdu ne, ale celý film se utápí v neskutečné nudě, kterou nevytrhlo ani znásilnění, ani spalování lidských ostatků a ani plovoucí mrtvá kráva milka. Prostě víceméně jen pekelná nuda, která sice diváka dokázala držet v napětí, že "nakonec přece jen něco přijde", bohužel, ale "to něco" nepřišlo a film skončil stejně nezajímavě jako začal. Tenhle film vynikal jednou z nejplošších dějových linií co jsem kdy viděl. 30 % ()

kolodej1 odpad!

všechny recenze uživatele

mimořádně špatný film. Kdo nemá v sobě šmíráka, tak ho tohle nemůže bavit. Protože autor v podstatě po divákovi chce, aby sledoval to samé, co hlavní hrdina. To je retardovaný úchyl, který se uspokojuje šmírováním jedné obludky. Postižená ale zjevně bude i ta žena, když nepostřehne, že se jí tam špacíruje noc co noc chlápek, který leze oknem sem a tam naprosto samozřejmě. Vysloveně mě pobavilo, když si ta žena navlíkla prsten a pak si ho v noci, aniž by rozsvítila, prohlížela. Opravdu velmi logické. Taky nevím, proč je vše zasaženo do reálií, které svým půvabem evokují pracovní tábory. Film je téměř němý, nejvíc dialogů směřuje ke kočce, což má své limity a na úrovni komunikace je to trochu znát. Je to ten případ, kdy se film tváří jako velké umění a jak je i zde vidět, kdekdo na to skáče, ale po pravdě, tohle je jeden ze snímků, u kterých by bylo lepší, kdyby se nikdy nenatočil, škoda materiálu a lidského úsilí ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Leon Okrasa, podivín s kriminální minulostí, neschopný navázat normální kontakt se ženou, se uchyluje ke šmírování svého objektu touhy, sestřičky Anny. Kam až to dojde, nechť zhlédne divák, pro mne osobně docela slušné pokoukání, zvláště šmírácká kamera byla výborná. Celkově se toho ve filmu moc neděje, vše se soustředí na hlavní postavu, která je zahrána Arturem Sterankem opravdu přesvědčivě. Trochu smutný filmík o tom, že úplně každý máme své potřeby, jenomže ne každy je dovedeme přirozeně naplňovat, ať už jsou příčiny jakékoliv. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré. Výborně herecky zvládnuté, naprosto přesvědčivé. I přes dobu vzniku 2008 (a dle sanitek apod. situováno do té doby) působí jako z 80. let - velmi reálně ukazuje Polsko z té obyčejné stránky. Dávám 80% a jako 145 hodnotitel zvedám z 63% a 64%, 12.3.2014. ()

Reklama

Reklama