Reklama

Reklama

Televarieté

(pořad)
Komedie / Hudební
Československo, 1970, 74x75 min

Scénář:

Vladimír Dvořák

Účinkují:

Vladimír Dvořák, Jiřina Bohdalová, Vladimír Krška, Naďa Urbánková, Marie Rottrová, Jana Kratochvílová, Jiří Korn, Eva Pilarová, Petra Černocká (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Recenze (126)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Paní Bohdalová, mistře Dvořáku, vraťte se prosím Vás a ukažte těm dnešním "komikům" z titulních stran všech možných i nemožných plátků, jak se dělá televizní zábava. Poctivý humor totiž není o spršce vulgárních výrazů ani o vyprávění historek ze svého soukromého života, humor je především o talentu a úmění, takže dnešní "komediální" hvězdy TV Nova, TV Prima a dalších TV, by si měli sednout na tu svou namyšlenou prdel a pozorně sledovat "Bohdalku" s Dvořákem, třeba by se něčemu přiučili a některým z nás by se pak při jejich "vtipech" přestal zvedat žaludek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Česká mutace Ein Kessel Buntes byla a provždy bude jen bezduchou normalizační estrádou. Skutečný humor se v té době dělal mimo obrazovky televize - Divadlo Járy Cimrmana, divadlo Sklep, divadlo Vrata... ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku musím ubrat za neuvěřitelně nudné, někdy i tři po sobě jdoucí vystoupení různých hudebních interpretů a variétních umělců ze spřátelených i nespřátelených zemí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Normální< zábava pro stáda >telat< z dob nenormálního a nezábavného husákovsky normalizačního (pseudo)kulturního bahna. S odstupem času snad i místy (s kouzlem nechtěného) zábavné. Tenkrát bráno bez možností volby jako snad ještě bezmyšlenkovitě snesitelná - protože vpodstatě apolitická >kultura< pro lid na sobotní večer po >poctivé práci< pro vlast a socialismus. Kdo nezažil, nepochopí... Dlužno ovšem uznat, že moderátorská dvojice působí ve srovnání s dnešními >baviči< téměř coby vrchol humoru a inteligence. Jak tohle hodnotit (?)... :-/ . . . Tož jen za tu Jiřinu s Vládíčkem snad tedy pak ta druhá hvězdička... - - - P.S. Upřimně ale řečeno - co tyhle estrády vůbec mají co dělat na "filmové" databázi, že... - - - - - (Poprvé vídáno kdysi tenkrát ve varietních časech, kysele osvěženy vzpomínky díky čétéčku 22.10.2008, komentář zde jako devátý - 22.10.2008) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa mal aj tento mnohými milovaný program svoje "ups and downs" a zvlášť niektoré donekonečna preťahované scénky ma nudili. Asi to bude tým, že ani dvoch hlavných komikov nemilujem stopercentne a stačí mi ich dávkovať v menších množstvách :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Aj keď Jiřina Bohdalová a Vladimír Dvořák boli celkom fajn, i tak je z "Televarieté" cítiť komunistickú cenzúru a prísny dohľad. V rokoch (ne)fungovania spoločného socialistického štátu ČSSR to tu moc zábavné nebolo. Všetko striktne nalinkované jedinou vládnucou politickou stranou. Na všetko komisie eštébákov, ktorí rozhodovali, o tom čo je správne a čo nie. Táto doba nepriala slobodomyselným humoristom, ani zábavným show. "Televarieté" je oficiálnym produktom týchto časov, ktoré sú už dúfam navždy nenávratne preč. ** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásné duo včele průměrného pořadu, který byl právě díky Jiřince a Vladimírovi povýšen nad tehdejší normu..! :-)) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Takový malý český Ein Kessel Buntes. Postupem let čím dál trapnější duo moderátorů, odjakživa trapní účinkující jako třeba Luděk ÉÉé Sobota nebo Aťka Janoušková. Občas slušná muzika,ale většinou jen normalizační hnůj, vždycky, opravdu vždycky, to nejlepší z Čs. cirkusů a varieté. Cvičení pudlíci, skoky na trampolínách, cvičení na žebřině a žongláž se vším možným, tu a tam i klaun, zkrátka všechno to, proč nesnáším cirkusy! Fuj tajbl ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nezažil jsem tu dobu, proto nemohu soudit, jak tento pořad působí na ty, jejichž životy se utvářely právě v tomto období. Mně osobně se dělá šoufl z tehdejší módy, i ke kultuře bych měl jisté výhrady. Ovšem z elegantního humoru především pana Vladimíra Dvořáka by si měl vzít příklad nejeden dnešní Geňa... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tihle dva baviči se uměli chovat. Uměli dělat humor, kupodivu k tomu nepotřebovali být sprostí, dali si práci věci napsat a nazkoušet, jak nejlépe to šlo, člověk měl pocit, že si ho váží - a proto se ho snaží rozesmát. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Podprůměrná zábava, kterou doprovázeli nadprůměrní konferenciéři. Za sympatický humor Vladimíra Dvořáka i jeho sekundantky by si pořad určitě zasloužil vyšší ohodnocení, ale za tu hrůzu, co byla okolo nich, to prostě nejde. Leč ve srovnání s dnešním buranským humorem založeným na tom, že nějaký primitiv zašišle či vykoktá snůšku vulgarismů, vypustí plyny, říhne si a za to sklidí potlesk tupého obecenstva, bylo Televarieté vrcholem zábavy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaným humorem osvědčené dvojice Dvořák & Bohdalová je odkojena poněkud jiná generace, než je ta moje, ale i když bych si ho do flašky plné humoru hned tak s určitostí nenalil, nelze o něm neprohlásit, že jde o originální dílničku, z níž vzešly solidní perly televizní zábavy. Vladimír Dvořák ve své době humorem na (přes) míru socialistické cenzory pořádně ve vystoupeních provokoval svými často chytře skrytými narážkami na režim se svojí, postupem doby rovnocennou a neméně skvělou partnerkou Bohdalovou. Jejich scénky, skeče a glosy měly originalitu, lehkost a nesnižovaly se k laciné vulgaritě nebo obscénnosti. Ve své době pro svoji diváckou generaci vytvořila legendární dvojice fenomén, který ukončil paradoxně pád totalitního režimu, kdy se humor nasměroval už jinou a znatelně jednodušší cestou, která Dvořákovu jemno-humoru už neseděla. Byl znát evidentní rozdíl mezi humorem, který dělali před revolucí a následně po ní v několika Televarieté, se kterými už nebyla spokojená ani sama protagonistka Bohdalová, podle jejíž slov "to už nebylo ono". Nicméně, mně nechyběly vystoupení umělců ze spřátelených zemí, které pro mě byly vrcholně otravné a často velmi nevkusné. Porevoluční humor v Televarieté už začal být nenápaditý a trochu i podbízivý, což byl předtím v tomto ohledu prakticky neznámý a nepřípustný jev. Na panu Dvořákovi byly znát narůstající zdravotní indispozice a paní Bohdalová ho začala přehrávat ve svém značně espresivním projevu, kterým nikdy nešetřila, ale její kolega ji uměl zázračně držet na uzdě. Na dřívějším Televarieté mně vadily úděsné vsuvky nechtěných umělců, zřejmě v rámci plnění pětiletky. Díly po roce 1990 sice přinesly tolik potřebnou svobodu humorného slova, ale s ní přišlo i úskalí postupného vyčerpání invenčního humoru. Nicméně oběma bardům humoru lze provolat jedině Vivat! 60% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Kdyby polovinu (nebo možná i víc) každého dílu nezabírala zpravidla nezáživná hudební, taneční a všelijaká jiná vystoupení, hodnotil bych lépe. Dvořák s Bohdalovou byli velmi dobrá dvojice a některé jejich scénky se staly klasikou televizní tvorby. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Nebyť CSFD, tak si na túto masakrálnu zábavu mého mládí nespomeniem. A to by bola škoda. Mám to pred očami akoby to bolo teraz: celá rodina spolu pred čierno - bielou telkou a kopec srandy. Jaj, ako fajn sme si žili za červených :) ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Těžko po několika shlédnutých scénkách hodnotit celý pořad, ale ty, které jsem viděl, byly většinou velmi povedené... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Místy bych dal i pět. Vladimír Dvořák - Jiřina Bohadlová, to je záruka inteligentního suchého humoru. V porovnání s dnešním úpadkem, sklouzávajícím k úrovni šesté cenové skupiny či rovnou nápisů na veřejných záchodcích - to byla ještě úroveň. A navíc nostalgie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dramaturgické oddělení zábavných pořadů tehdejší Československé televize stálo a padalo se "svými" hvězdami. To vystihuje i vysvětlitelnou kvalitativní hodnotu pořadů, jejichž úroveň stoupala a klesala v rámci popularity tzv. konferenciérů, průvodců večerem. V případě TELEVARIETÉ a ještě několika dalších se zdá být nevýslovným štěstím aktivní účast a de facto i samotná scénáristická příprava osobnosti, bez níž by televizní tvorba sedmdesátých až devadesátých let byla pouhým stínem vlastní existence. Tou osobností nebyl nikdo menší, než Vladimír Dvořák, pro něhož se oblast humoru a zábavy stala nejen milující profesí, ale zejména vyplněním životního snu. Druhou polovinou úspěchu tohoto pořadu byla herečka Jiřina Bohdalová, která se vedle Dvořáka dokázala prosadit jako výborná glosátorka anekdot a se stoupajícím počtem epizod i jako nenahraditelná partnerka. Defilé krátkých scének z manželského, sousedského a pracovního soužití nepostrádá pečlivou pointaci a zejména bravurní přesnost lidských charakterů, perfektně odezíraných ze života. Vyplňující pěvecká a taneční vystoupení dnes sice postrádají aktuální nadčasovost a často zůstávají uvězněna v době svého vzniku, byť nepamětníkům připomenou řadu špičkových zpěváků na vrcholu kariér. Palčivý pocit absence tohoto pořadu vyvstává zejména v současnosti, kdy se zdá, že odchodem osobností typu Dvořáka nebo Horníčka definitivně skončila éra kultivovaného humoru. Je to ztráta nejen pro nás, ale především pro budoucí generace, jež ochuzeny o tyto velikány, přicházejí o vzácný dar moudrého klaunství. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch povedených zábavných pořadů, které už dnešní generace jen stěží dokáže ocenit. Obzvláště když už se tolik Televarieté neopakuje v televizi. Když už k tomu však dojde, rád si na některý díl udělám čas a podívám se. Já vždy tíhl spíš ke starým českým hercům a bavičům, protože ti dnešní jim nesahají ani po kotníky. Bohdalová a hlavně Dvořák odvedli slušnou práci a celkový koncept byl povedený – jak hudební /pěvecké) čísla, tak i množství scének. Cpát do toho kecy o komunistech a žel byl protěžovaný, může jen zamindrákovaný jedinec. Sorry, ale tomuhle se říkala zábava… ()

Reklama

Reklama