Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace knihy islandského nobelisty Halldóra Laxnesse vypráví příběh mladého studenta teologie, který je islandským biskupem vyslán prozkoumat netradiční poměry v zapadlé farnosti nedaleko ledovce Snæfellsjökull. Biskup se tak rozhodné poté, co je krajně znepokojen některými zvěstmi o místní komunitě. Potřebuje jasné odpovědi na několik nejasných otázek: Proč místní farář zavřel kostel, vzdal se vlastního platu a stal se kovářem? Kam zmizela jeho dlouho ztracená manželka? Co je pravdy na pohanských pohřebních rituálech na vrcholku ledovce? Opravdu místní obyvatelé provozují magické obřady a odvracejí se tak od křesťanské víry? Mladík se zpočátku snaží o zcela neosobní nadhled nad vyšetřováním. Pozvolna se však začíná propadat do spletitosti vztahů místních obyvatel. Zapojením se do místního života se dostává do mnoha bizarních až komických situaci, až je nakonec zcela pohlcen místním magickým světem. (netopyrecek)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příběh z odlehlého severského prostředí coby téměř samostatné fantastické říše tady neprobíhá ve stylu epického vyprávění o bájných postavách, ale jako poetický, ne plně uchopitelný střet mladého člověka z města s tajemnými sílami a záhadami, nimiž horská vesnice s vůní studeného ostrova oplývá. Ve vztahu k divákovi mimo zemi původu vnímám jako výhodu, že je kompletní děj vyprávěn z pohledu cizího návštěvníka nezvyklého světa. Vynikající atmosféra, v níž se mísí poezie plynoucí z realistických záběrů a nedotčená tajuplnost, a také příjemně svébytné postavy místní komunity a jejich humor pod holým nebem v přírodě vytvořily spolu s chytlavým ústředním hudebním motivem další specificky severskou záležitost, kterou mě většinou bavilo sledovat a nechat se jí vést. // Jinak zajímavé, že už třetí film po sobě, co vidím a hodnotím, skončí zase náhle uprostřed situace, po níž bych si přál další pokračování a rozvíjení děje. Ale co už, návštěva starší islandské kinematografie to byla opět obohacující, tentokrát až magická. [75%] ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Islanďané jsou jistě velice inteligentní lidé, ale tohle podle mě nedokážou pochopit ani oni. Možná, že je předloha k tomuhle dílku srozumitelnější, tadytotiž byli v hlavních rolích přeludy, třírohý beran a nějaká tajemná žena. Nesnažte se v tom pitvat, to je zbytečná ztráta energie. Všechno ve filmu zároveň existuje i neexistuje. Prostě pozoruhodné dílko pro hodně otrlé povahy. //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií vol. 2// 50% ()

mignonka 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co si o tomhle filmu myslet... Ale nejspíš budu muset zavítat do knihovny, Laxnessův román si půjčit a přečíst a pak se na film podívat znovu. Snad to pomůže. Jinak budu mít v hlavě zmatek ještě pěkně dlouho. ()

Reklama

Reklama