Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Recenze (434)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jiří Dvořák jako Martin Tomsa a Ivan Trojan jako český Robert Langdon? Proč ne, zvlášť když scénář oběma nabízí dostatek detektivního prostoru a k tomu pár malých lekcí o životě. Jiří Strach opětovně dokazuje, že to tam má a dokáže se v terénu poprat s jakoukoliv látkou, která se mu dostane do rukou. Navíc chápe dialogy i kulturu mladých, s čímž má taková Poledňáková – zcela odtržená od reality všedních dní – značný problém. První expoziční díl příjemně uvádí do varu, druhý už vaří – a třetí všechno hasí za pět minut dvanáct, jak je v žánru dobrým zvykem. Všechny tři hodinovky ale letí jako s větrem o závod. Líbila se mi celková koncepce zápletky, matematické hrátky i populistické hledání souvislostí tam, kde by se hledaly jen těžko a i proto mě bohužel hodně zklamal závěr (vlastně ani ne tak závěr samotný – ten byl jasný -, spíš jeho uchopení a ztvárnění… je škoda, když film celou dobu stojí nohama „pevně na zemi“ a pak… no, škoda mluvit :-). A ta vedlejší linie s alkoholem… ta je už trochu navíc, ne? Kdo byl ten starý pán v brýlích? :-) Každopádně, suma sumárum, o třídu a půl výš než Maharal a o dvě třídy výš než cokoliv z posledních měsíců, co Česká televize v rámci nedělních večerů nabízí. Vynikající práce s herci, dobrý vizuál, nic nerušící dialogy. To se tu vážně tak často nestává. 70%. P.S. Prosím, dost už hackování důvěrných záznámů firem skrze HTML jejich firemních prezentací. Bolí mě z toho u srdce :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné mysteriózní zimomriavkové dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně (taky Trojan, že jo), s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo. Prostě osmdesátka, i když trochu slabší. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

70% - Filmy o mystice jsou buď úplně hloupé anebo naprosto geniální. Tenhle zůstal tak na tři čtvrtě cesty k tomu druhému ;-) Po víceméně legračním Strážci duší jsem čekal nějakou další nedomrlost v podání "záhadologa" Arnošta Vašíčka, no spletl jsem se. Snímek vychází z několika pravdivých faktů o Ďáblově bibli a pokud fabuluje nad něčím smyšleným, je to umně zakryto tak, že si divák povšimne jen minima. S tím souvisí vtip (který jde občas hodně do komedie) a tempo příběhu, herci jsou příjemní, k technické stránce nemám výtky, spíše naopak (kamera!!!), takže výsledný dojem, který jsem měl, jsou tři hodiny, strávené se zábavnou a napínavou detektivkou, jejíž skřípání se dá pohodlně přežít. Já myslím, že tohle je v pohodě, Jirko.8-) Odpadních výkřiků do tmy, neověřených fakty, bude, doufejme my rozumní, co nejméně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě docela mrzí, že to nešlo na jeden zátah byť přiznávám, že by to bylo asi jenom pro vostrý diváky. První díl byl vynikající, nepovedená vražda, povedená vražda, poměrně širokej okruh podezřelejch, celkem slušně navozená mystická atmosféra a naprosto vynikajícím způsobem napsaná postava policajta. Z mého pohledu nejlepší policajt od dob rady Vacátka, možná by stálo za hřích nechat policejního komisaře Jirku Dvořáka stopořit a hodit mu na krk na další případy, navíc v tandemu s Aňou jim to tady šlo fakt dobře. Druhý díl se mě až tak nelíbil, příliš mnoho nábožensko-satanistických keců ve kterých se nevyznám a který mě vždycky unavujou. Závěrečný finále jsem si užil, protože (mírný spoiler) tam jde o kejhák Terezce Voříškový a jako její fans jsme trnul a měl jsme sto chutí vrahounovi přerazit vejpůl, že si vůbec na Terezku dovolil. Celkově se jedná o povedenou poměrně napínavou záležitost, kde pár minelek člověk snadno a rád odpustí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

České televizi se povedl opravdu husarský kousek. Zfilmovali jednu z teorií, jednu z konspiračních teorií, kterých po světě na dané téma běhá několik a dali tomu ucelenou podobu minisérie, tak zajímavé, že se na to dá koukat a ano, plno lidí zřejmě bude tvrdit, že to je kravina, ale možné by to klidně být mohlo, proto je to konspirační teorie. Líbí se mi, že se nebáli a pustili se do toho zvostra, pač jsem čekal, že to nakonec dopadne bledě a oni i s tím závěrem nesekli jen tak do trávy a ukázali, že to myslí skutečně vážně, a to se mi na tom líbí opravdu dost. Ďáblova lest by se určitě neměla přehlédnout, je to jeden z příběhů, které zfilmované u nás jen tak neuvidíme a proto bychom si toho taky tak měli patřičně vážit, protože s příběhem si minisérie vzala k sobě řadu solidních herců a zručného režiséra. Určitě se to povedlo, mně se to rozhodně líbilo a rád se na to podívám znovu, protože takovéhle filmy neztrácí originalitu nikdy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. díl: Není moc co řešit, Strach opět režíruje televizní nadstandard, herci s občasnou výjimkou přehrávajícího Jiřího Dvořáka velmi dobří, scénář typicky vašíčkovský se všemi klišé, naivitami (religionista nezná Codex Gigas etc.) a připitomělými dialogy, které naštěstí dramaturgie výrazně "zcivilnila"... Po trochu toporném počátku se to nakonec slušně rozjelo, byť místa, jako jsou "důchodcovské re-prezentace" satanistické kultury ukazují, že ani Strach se televizní naivitě posledních let nedokáže úplně ubránit. 2. díl: Dobrý dojem z řemeslné stránky ještě umocňují dobře svícené a solidně zahrané "horrorové" části. Objevují se i první vašíčkovské konspirace, nicméně díky výbornému Dykovi nijak nepobuřují svojí dryjáčnickou laciností. Potěší i občasný gag na odlehčení, tak nějak tu chybí televizní vata a šroubovanost, byť je znát, že s tímhle žánrem tu nikdo moc zkušeností nemá. Hudba jen potvrzuje to, co mě napadalo už v první díle: je nepřirozená, upjatá a zbytečně přehnaná. Kritický "prostředek" jen potvrdil, že se dílo daří – jak moc, to zodpoví až finále. 3. díl: Dvě zásadní slabiny finále, obě ve scénáři. Totožnost vraha je čitelná dlouho dopředu a není postava, která by fungovala jako falešný podezřelý. Začátečnická chyba... Závěr v zásadě očekávaný festival vašíčkovské fantasy, vizuální efekty hrozné, ale Strach laťku udržel poměrně vysoko navzdory naivitě. Druhá slabina: opravdu trapný závěrečný vtip. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Arnošt Vašíček .. Bůh nakukal Věřícím, že Satan nezničí Svět, pokud mu nedovolí dosáhnout třiceti šesti nevinných obětí. Myslím, že na obranu by stačil jen jeden (Runa / Langdon). Začněme. ()

KarelR

všechny recenze uživatele

První díl hodně navnadil. Ďáblova lest boduje jak v nasnímání, tak ve zručně napsaných a odrežírovaných dialozích, za které bychom v kinech platili zlatem, a konečně někdo dokázal, že se dá slušný mystický příběh vyždímat i z českých reálií. Snad Lest nakonec nedojede do stejně kalných vod jako kdysi Strážce duší, protože jí nechybí sympatické postavy (po hláškujím detektivovi ve Dvořákově podání jsem toužil odjakživa), správně zamotaný příběh a sem tam díky bohu padne i slušná hláška (pracák vládne :). V rámci české tvorby radost pohledět a s nadějí vyhlížím další dva díly. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

1. díl coby expozice do ,,žánrové detektivky" neměl chybu, do mysteriozní či noirové atmosféry hollywoodské první ligy tomu sice ještě scházelo mnohé, hlavně výpravnost a dolarový rozpočet, ovšem mnou očekávaný umělecký propadák se nekonal, Jiří Strach si stále drží své neposkvrněné režisérské renomé... Druhý díl v načrtnutém rámci zdařile pokračoval, mix detektivky a mysteriozního thrilleru celkem obstojně držel svůj tvar a ani závěr třídílný snímek nesrazil úplně do kolen...(i když finále mysteriózní dějové linky patrně nadzvedlo nejednoho střízlivého diváka...) Jiří Strach natočil pro Českou televizi čistě žánrový film (včetně stylového ,,metafyzického" béčkového konce), což je v na českých televizích věc málokdy vídaná... SAT-666AN :-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mě se to teda osobně sice vůbec nelíbilo, ale to víte než jsem stihl ohodnotit, tak přišel Jirka Strachů až ke mě domů, že prej jako potřebuje, aby to mělo na ČSFD dobrej průměr, že by mu na to jináč nekoukala ta televizní lůza a von by z toho neměl žádnou škváru. Slovo dalo slovo a tak jsem se nechal koupit (pro případné zájemce z řad tvůrců/dramaturgů: zaprodávám se lacino, podrobnosti přes poštu). Takže buďto to bylo takhle nebo se mi to prostě a jednoduše líbilo. Zatím jediné čeho se do příštích dvou epizod obávám je přílišná naivita co se týká vztahů mezi postavami. Aneb každý se zná s každým. To já strašně nerad. Ale nějaká ta stovečka by i tenhle zápor spravila, co ty na to Jirko? A vůbec, co na to Jan Tleskač? PS: Tak tedy to co předvádí závěrečná epizoda, to je skutečné peklo na zemi a trapnost nad trapnost. Na druhou stranu poslední záběr dokazuje, že si tvůrci celou dobu dělali z diváka šoufky. Teda doufám, že ten poslední záběr nebyl myšlen vážně. Upřímně v to doufám. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

70% Nomen Omen? Ironicky, až pan Strach vzbudil strach. Což je u české televizní inscenace takový unikát, že přimhouřím oči i nad místy slabšími hereckými výkony ženské části osazenstva, podivnou hudbou, lehce strnulým střihem a historicko-logickými lapsy pana scenáristy. Režisér, který dokáže vtipně natočit honičku, akcelerovat napětí za pomocí jednoduchých, ale účinných postupů, přicházet s vizuálními i vypravěčskými nápady, neztrácet nadhled a držet mě tři hodiny pod krkem, si zaslouží nejen trochu shovívavosti, ale i lepší scénář a vyšší rozpočet. Pokud to čtete, pane producente, vězte, že žánrových všeumělů se pod Řípem moc nepotlouká. :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Málokdy jsem měl možnost probrodit se v českém filmu tak hutnou atmosférou, přitom pseudoznalecky pokyvovat hlavou nad neodfláknutým castingem a ještě si užívat výlet na hranici materiálna a duchovna. Jsem sice mírně znepokojen z toho, že jsem v centrálním registru vozidel neztotožnil majitele registrační značky SAT666AN, ale to nic nemění na mém odhodlání zarputile odhalovat záhady daleko za hranicemi tohoto snímku. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Ještě zkoukneme Majora a půjdeme to obhlídnout.... Tak jsem to taky obhlídla, taky po Majorovi. Mně se ten večer dařilo líp než jim ;-) Proč ne. Zajímavá česká krimoška s fantasy prvky. To já rad :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

(9.2.2009 . . . Svatá prostoto... 8-o . . . "Ďáblovu lest uvede Česká televize od 15. února - Premiéra první části nazvané Noc hadů se uskuteční 15. února..." - - - Tak co to je tady zase za chcanky? Pár zoufalců by rádo ovlivnilo >veřejné mínění< na ČSFD? Šaškárna zdejších bodohoničů? Nebo to jsou nějaké ďábelsky lstivé marketingové sračky pražských televizáckých čudláků? Kamarádi Jirky Stracha? Placená debilní klaka? :-( . . . Taková už dopředu skvělá hodnocení! To se cení... Akorát, že tu něco smrdí, jak to je a jak to není... - - - Nakonec - stačilo se podívat na film o filmu. Vidět Andulu G. s bouchačkou, kterak kváká cosi o pravidlech žánru a upoceného Í.Tý. coby mudrujícího religionistu, poděláte se smíchy... 8-] - - - P.S. Osobně si myslím, že tato >upřednostněná< hodnocení (kOCOUR, Tosim, MoUdRc, nylo, Šášal, jochananj - ejhle je!) jsou zde minimálně týden před premiérou (fakt nehodlám dohledávat, kdy to sem děcka nalajdovala...) jen k ovlivňování následného ratingu filmu zde ve statistikách, potažmo vůbec k manipulaci stádních uživatel databáze... Bohužel se to tu stává stále častěji až pravidlem. Smutné. Nechápu, proč už z principu nelze aktivovat možnost hodnocení až po premiéře. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - (15.2.2009) . . . Takže máme za sebou zdejším davem tak netrpělivě očekávanou první hodinu... :-] . . . No to je zase švanda na čétéčku. Po prvních minutách jako vystřižených z nějaké staré Kingovky (důkaz, že i J. Strach se taky občas podívá na nějaký ten americký >žánrový< film ;-) už jen hodina bohorovné nudy, podpořené serriálovými hereckými kreacemi novokvašených hvězdiček, kterým se až s dojemnou tragikou dnes už musí verbálně přizpůsobovat i takoví herci, jako S. Zindulka nebo J. Štěpánková... K tomu všemu ukoptěné a toporné kecy v dialozích a jak už jsem zmínil ve svém >předkomentáři< , ve své roli alternativní policajtky, která vypadá jako modelka a čudí gandžu (sic! - ejhle scénář - takové mladé to je, takové prý máme dneska policistky!...) až směšná A. G., která už zjevně naprosto rezignovala na obsah postav jí přidělených rolí a čudlí to jedno za druhým - jedno jako druhé, podpořená tuzemským mediálním poplácáváním, jak je skvělá a úžasná. Ano Anno, takhle to fungovalo někdy za první republiky... No, taky by se mohla tahle největší >hvězda lesů české republiky< občas kouknout na nějaký ten dobrý světový film... :-/ . . . Záměr ČT místo pořádného střihu rozpliznout tenhle ryze televizácký počin na TŘI hodinové díly mi pak připadá naprosto zcestný. Během té první hoďky hoňky se totiž (až na ty úvodní minuty) vlastně >nic< zásadního nestalo. - - - CO TEDY V DNEŠNÍ PREMIÉROVÝ VEČER ZAŽILI STRHUJÍCÍHO A MIMOŘÁDNÉHO VŠICHNI TI, KDO TOMUHLE POČINU NADĚLILI NA ČSFD ČTYŘI A PĚT HVĚZD MI ZŮSTÁVÁ TAJEMSTVÍM. Jestli to tedy není (jak si ostatně stále víc a víc myslím) jen nějaká ta trapná lest kamarádů a příznivců Jirky Stracha... - - - Ten se d.m.s.n. každopádně měl nejdřív podívat na nějaké ty >čistě žánrové< (sakryš - co to je? :-o) detektivky a pak se teprv vrhnout do díla... Ale ono je to vlastně dneska v té naší ČéTé jedno. Protekční nýmandi mají zkrátka práce dost a nakonec se zjevně i ta délka jimi vyprodukovaných nicotností řídí nejspíš hlavně nutností pustit té naší veřejnoprávní řádně žilou. A nemusí si u toho ani hrát na nějaké satanské rituály, že... :o( - - - Resumé: Jedna hvězdička tedy proto, že stejné hodnocení dávám i jiným stejně utahaným a po tvůrčí stránce impotentním kravinám americké, německé, rakouské a jiné provenience... - - - - (Další po druhé části - možná, komentář zde po zhlédnutí filmu o filmu a první části - původně jako třetí - 9.2.2009, 15.2.2009) () (méně) (více)

Arx 

všechny recenze uživatele

Wow. Takhle výborný a napínavý TV seriál se jen tak nevidí. Každý ze tří dílů má svojí kvalitu a jako celek tvoří Ďáblova lest výbornou televizní záležitost. Za zmínku stojí hlavně výborná Strachova režie. 80% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, už druhý díl byl krajně podezřelý úžasnými teoriemi o 11.9.2001 jako dílu Ďáblově, třetí pak v nastolené linii uspokojivě pokračuje a míchá to nejhorší ze Šifry mistra Leonarda a satanských hororů. Zatímco v prvním díle to začínalo jako docela slušná a atmosférická kriminálka, poslední půlhodinu už nešlo sledovat bez mírného pochechtávání. Záhadolog Vašíček se opravdu vyřádil. Škoda, natočené je to slušně. Největší záhadou zůstává, co maj všichni na tom vořechovi. P.S. Alonsanfan: Dík za odkaz. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Sen je sen a umírá s ránem." A taky nesmím zapomenout na: "Dobrý den, já jsem satanista z Pardubic a mám takový malý problém." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty ve mně poněkud rozdmýchaly nedůvěru, ať už kvůli tomu nechutně umělému hadovi, „srážce“ s náklaďákem (ať už byla nebo ne, to odpadnutí bylo nepěkně teatrální) nebo těm pánbíčkářům. Ovšem od chvíle, kdy nastoupil na scénu Dvořákův Sumara, chytla Ďáblova lest šťávu a začala mě hodně bavit. A to vlastně téměř po celou dobu všech 3 dílů, a to především díky výbornému castingu/herectví hlavních představitelů (krom Dvořáka také Trojan, Geislerová, Štěpánková atd.), pořádné dávce napětí, všudypřítomnému mysterióznu (které dokonce dalo i zapomenout na fakt, že je mi jinak tahle tématika úplně cizí), stále se rozšiřující sestavě podezřelých (člověk sice tuší konkrétního pachatele docela brzo, ale stále si není zcela jistý, jestli a kdo v tom jede s ním), no a v neposlední řadě občasnému humoru (do něhož jde zahrnout i tu zlomyslnou spztku na samotném konci, která mě upřímně rozesmála). Na druhou stranu, člověk musí přijmout skutečnost, že Ďáblova lest obsahuje i fantasy prvky (což každému nemusí být po chuti) a pak také přimhouřit oči nad některými slabšími místy (kupříkladu nad takovými, kdy jdou vrchní kriminalisté do všeho zásadně sami, bez toho aby si s sebou vzali alespoň 1 „pěšáka“ na krytí). Ve výsledku je to tak na rozmezí 3/4*, ale vzhledem k tomu, že u mě převládají pozitivní dojmy, zvolím vyšší variantu. „Prosím tě, co jsi tím chtěl dokázat?“ – „No když sem slyšel ty blbosti, tak sem se neudržel, no.“ – „Jaký blbosti? Víš jak je Součková známá? Dokonce přednáší i v cizině.“ – „Čím větší volovina, tím větší úspěch.“ ()

Reklama

Reklama