Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (434)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem notnout chvíli přemýšlel o čtverce, ale nebudu zbytečně měkkej jen kvůli tomu, že je to český film se zajímavou tematikou. Jedná se o regulérní okultistickou kriminálku se moc fajn zápletkou, přičemž první s podtitulem Noc hadů je vynikajícím úvodním dílem, který navnadí neskutečným způsobem. Bohužel danou kvalitu Jiří Strach a především Arnošt Vašíček nejsou schopni udržet, takže v prostřední části Vražedný kód se setkáváme s enormní dávkou scénáristické naivity a lajdácké zkratkovitosti, jež hraničíc s trapnosti sráží tento díl na úroveň podprůměrné televizní břeče. Situaci trochu zachraňuje finále s názvem Brána nebes, ale ani ta zdaleka nedosahuje levelu nastoleného prvním dílem, takže celkově jsem z výsledku docela smutný a hodnotím za tři relikvie, ale abych jen nebečel, tak jako český televizní film můžu tuto nadprůměrně herecky obsazenou minisérku i doporučit. Pozn.: dostupné ke zhlédnutí na webu ČT. 69% Update: Doporučuju ještě lepší volné pokračování Ztracená brána. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Příběh Ďáblovy lsti působí dojmem, že jej vytvořil Umberto Eco po velmi silné mozkové mrtvičce. Zdůrazňuji VELMI SILNÉ. Či snad ve stavu popsaném v poslední části Tajemného plamenu královny Loany. Jinak je Ďáblova lest dokonalou učebnicí takřka všech neduhů českých televizněveřejnoprávních filmů (český televizněveřejnoprávní film-dále jen ČTF): I dobří herci hrají mizerně. Dialogy jsou neskutečně stupidní, zcela neživotné, šustící papírem - tímto způsobem se hovoří jen a pouze v ČTF, pokud by se mnou někdo takto komunikoval ve skutečnosti, byl bych nucen mít vážné starosti a pochybnosti o dosavadním průběhu jeho socializace. Vizuálně se "lest" snaží tvářit tak odlišně a originálně, až je od prvního záběru jasné, že se jedná o ČTF. ČTF je vlastně natolik specifickou záležitostí, že by si zasloužil svoji vlastní kategorii. Naštěstí se ale i na tomto poli najdou ony pověstné výjimky potvrzující pravidlo. Za všechny uvedu alespoň tuto http://www.csfd.cz/film/71752-udeleni-milosti-se-zamita/ ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

No vida, i u nás jde natočit mysteriózní detektivka s fantaskní zápletkou, jen chtít. Příběh je docela atraktivní, atmosféra skvělá a ústřední herecká trojice vyloženě sympatická (i když oba pánové Aňu přehrávají). Jen škoda, že se z atmosférického thrilleru v poslední epizodě stane béčková fantasy, která se nedá brát vážně (při anabázi Trojana a Dyka za křížem se prostě nejde nesmát - ať už to tak bylo nebo nebylo myšleno). Ale, jak už jsem předeslal, jsem rád, že něco takového u nás vzniká. 65%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Určitě nemám pocit, že by Vašíček byl nějaký génius, ale osvěžit českou televizní krimi jeho stylem dává smysl. Ďáblova lest je dobrá mini série s dobrými dialogy, dobrou gradací děje, zajímavými dospělými postavami a je to celkově příjemná změna. Pointa překvapí, směřování k ní je zajímavé, jen ty mládežnické figury jsou spíš horší kreace všech těch Dyků a Voříškových, které člověk musí trpět v české tvorbě už nekolik let bezúčelně. A co je skutečně odstrašující, je práce s barevnými filtry a hudbou. Na straně druhé je tu fungující tým ironický Trojan / tvrďas Dvořák / platinová Geislerová (které velmi nový styl sedí a velmi pomáhá uvěřitelnosti její postavy, která je na hony vzdálená jejím klasickým škatulkám), takže si přeci jenom nakonec dám i tu Ztracenou bránu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Celkem príma zábava na jedno odpoledne. Jirka Strach má očividně dobrý jméno na podobný projekty, když mu do nich leze takováhle herecká all star. Speciální chválu mám připravenou pro kameru; je supr, když někdo umí temný nebo noční záběry natočit tak, abych taky něco viděl. Co mně naopak přijde praštěný, tak současnej trend dávat hudební podkres do každý druhý scény, já mám pak pocit, že koukám na muzikál... A na konec spoiler: dvě a půl hodiny se to tváří reálně, aby pak v poslední půlhodince Trojan s Dykem rozjeli hvězdný války se zlatým křížem. To nemohli místo toho jet třeba na sběrnej dvůr? ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Na úvod své přednášky o reinkarnaci říká doktorka Součková v podání Jany Štěpánkové: „Smrt není konečná stanice, to je brána pro přestup do nového života.“ Téměř stejná formulace („Smrt není konečná stanice, ale pouze brána do jiných světů“) zazní také v seriálu Strážce duší (od r. 2005) v epizodě Démoni noci (2005), kde ji (v souvislosti s nemrtvými) říká spisovatel Armín v podání Lukáše Vaculíka. Scénář k oběma seriálům napsal Arnošt Vašíček. (ČSFD)
  • SPZ pohřebního vozu, který odvážel rituální vražedkyni v závěru filmu ve třetím díle, byla SAT666AN. (DruidKarel)

Reklama

Reklama