Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová televízna adaptácia legendárneho románu Dracula o transylvánskom upírovi spisovateľa Brama Stokera nakrútená pre BBC. Zaoberá sa aj otázkami korupcie, či sexuality v dobách útlaku viktoriánskeho Anglicka. Rumusnkého grófa, známeho ako Drakula, pozve do Londýna mladý lord Arthur Holmwood, ktorý by sa mal ženiť. Jeho snúbenica Lucy však nevie, že trpí syfilisom. Arthur vkladá svoju nádej do grófa Drakulu, dúfa, že on ho vylieči. Drakula má totiž mimoriadne schopnosti. Lenže Arthur nevie, že jeho schopnosti súvisia s tým, že Drakula je vampír. Arthur čoskoro zistí, že sa zmýlil, ale to už gróf nakazí všetkých okolo seba. Ibaže nerátal s tým, že mladý lord si prizve na pomoc odborníka na vampírov - profesora Abrahama Van Helsinga... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tak špatné zpracování to zas není, i když se úplně nedrží předlohy a to s tím syfilisem je celkem zbytečná blbost. V roli Míny exotizující herečka řeckého původu Stefanie Leonidas. Hodnotím silnými třemi hvězdičkami, některé sekvence byly na 4, jiné bohužel naopak jen na 2. Jako celek je z toho průměr, a tak pořád si budeme muset na kvalitní natočení Drakuly počkat. Podle mne je zatím nejlepší ta česká, chudičká, černobílá, televizní adaptace Anny Procházkové... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Konečne nám povedali prvadu. Dracula prišiel do Londýna kvôli syfilisu... Veľmi zle zrežírovaný "iný" pohľad na známy príbeh. Zábery na pitie krvi sú vyslovene dementné a snaha o kompozíciu a dynamickosť je smiešna... Čovek to dokáže dopozerať, lebo stále čaká na Van Helsinga v podaní Davida "Poirota" Sucheta... Asi na úrovni seriálu z roku 2002... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mnozí si podle nepříliš velkého hodnocení na internetu můžou říci, že jde jen o další neoriginální zpracování známého Stokerova románu, ale není to zas až taková pravda. Tento televizní film se drží literární předlohy jen „okrajově“ a scénárista Stewart Harcourt se příběh pokusil obohatit poněkud odlišnější zápletkou. Svým způsobem se mu to i povedlo, ale nedá se říci, že by to byla nějaká velká sláva. 5/10 ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi čudná adaptácia slávneho upírskeho príbehu, ktorá miestami značne okate kopíruje zábery zo slávnejšej Coppolovej verzie. Zrejme najväčším záporom je jeho zvláštne podanie, snažiace sa na diváka klásť dojem, že príbeh dôverne pozná a všetky súvislosti sú mu dobre známe. V mnohom s tým súvisí aj šialený strih, kedy sa mi naozaj zdalo ako keby strihač pri svojej práci naozaj na niečom ,,fičal". Pochválil by som však make-up, vďaka ktorému vyzerá Marc Warren vo svojej pôvodnej podobe starého Drakulu naozaj odpudivo, i keď mladá tvár herca je predsa len badateľná. Vo výsledku sa dá teda povedať, že filmu úplne chýba atmosféra. Síce sa snažil o hrôzu i o vášeň, doplatil však na svoje televízne korene. 2* dávam zato, že sa nejednalo o vyslovenú blbosť s akým-takým príbehom. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Taková běžná televizní demence s poněkud křečovitou snahou o originální podání Stokerova krvosaje. Nevadili mi herci, kteří (snad až na Mínu v podání Štefky Leonidasů) typově neodpovídali dosavadním zaběhnutým představám... a docela s povděkem jsem uvítal i prvotní snahu o netradiční výklad látky. Jenže ono to "obohacování" literární klasiky o invenci televizních pisálků zhruba od půlky filmu šeredně skřípe, pak se na několika místech zadrhne, zaškytne a vrcholí takovým nějakým narychlo upatlaným závěrem. A jestliže se tedy v prvních 40 minutách dá mluvit o snaze přijít s novou myšlenkou, pak zbytek filmu je už jen o neschopnosti tu myšlenku jakkoli rozvést. Další atributy už jen ve zkratce: Akce příšerná, Napětí nulové. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem, jaké kousky vlastně hodnotím třemi hvězdičkami... Odpověď? Ty, s nimiž si tak nějak nevím rady. Nenaštvaly mě, ale ani mě nenadchly a nic mi nedaly. Bohužel, tohle je právě jeden z nich. Film to nebyl špatný, moji oblíbení herci (Dan, Sophia a Poirot) se snažili, seč jim síly stačily, ale filmu nestačilo ani to. Některé záběry vskutku zajímavé (hm, dát si to před spaním asi nebyl úplně nejlepší nápad), a staršího a slavnějšího předchůdce opravdu nekopírovaly, ale celkově to bylo jakési nedotažené, tak, i když nápad příjezdu Vlada Draculy do Anglie byl rozhodně zajímavý a neotřelý a ačkoli jinde miluju otevřené konce jako rozuzlení, tady mě spíše zaskočil. Nebo si prostě myslete, že jsem udělila za každého z mých oblíbených herců, kvůli nimž jsem se to odhodlala zhlédnout po jedné hvězdičce... (Nejpravděpodobněji je to ale jako obvykle 2 za film a jedna za Dana... :-)) ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Po stránce technické taková normální televizní inscenace románu Brama Stokera. Říkám záměrně románu Brama Stokera, protože filmový nadšenec si pod slovem Drákula představí spíše Belu Lugosiho a slavnou verzi z třicátých let, než knižní předlohu, které je tato verze bližší. Je to ovšem televizní inscenace. Přehrávající herci, laciná výprava, atmosféra tomu odpovídá. I přes nízký rozpočet je ale vystižena docela dobře. Je sice trochu přestylizovaná, ale příjemně dekadentní a docela slušně temná, byŤ trochu jiným způsobem, než v románu. Scénář kupodivu dost odpovídá knize a není jen volnou adaptací, zachovává vztahy mezi postavami a jejich úlohu v ději. Působí to ale trochu jako kdyby se tam snažili doplnit pár prvků, které si Stoker ve své době nemohl dovolit říct na plno (třeba ta syfilis, která je podána opravdu hodně naturalisticky a velmi kvalitně i po psychologické stránce). Snaha dnešní přeracionalizované doby příběh devampyrizovat a vysvětlovat záhady přirozenými prostředky mně ovšem trochu štvala (tím víc, že není dotažená do konce a tam, kde by přirozené vysvětlení bylo moc obtížné, zůstává u pověstí), i když tajemno a nadpřirozeno nehraje příliš velkou úlohu ani v románu (narozdíl od většiny filmových verzí). Vůbec příběh působí hodně nefilmově a soustřeďuje se spíš na knižní předlohu než na kultovní filmová zpracování, ač některé záběry jsou přímo vykradené ze starších kinematografických verzí (víc než výrazná je zejména inspirace Murnauovou verzí). Střih, hojně využívající titulků, které mají příslušnou scénu zařadit do děje, je hrozný, kamera taková normální, i když vytvoření atmosféry se tu docela daří. Hodně dobrá hudba, která také odpovídá atmosféře Stokerovy předlohy. Dracula, který se nebude moc líbit filmovému fanouškovi, člověka, který četl knihu, by ale mohl oslovit, a to i přes televizní technickou kvalitu. P. S. Scény s pitím krve sice nepatří k vrcholům žánru, ale až tak debilní vážně nebyly. P. P. S. Celkem sem se těšil na Davida Sucheta, nakonec jsem ho díky paruce a plnovousu málem nepoznal. "Poirot" nijak výrazně nepřevyšoval ostatní (přestože např. jeho práce s hlasem byla výborná), ale bylo zajímavé ho vidět i v tak odlišné roli. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, tohle zpracování Drákuly mi vůbec nepřipadá tak katastrofální, jak by mohlo naznačovat zdejší hodnocení. My, co jsme zvládli knihu víme, že je velmi odtažitá a pro dnešního čtenáře trošku zdlouhavá. Což ovšem vůbec neznamená špatná! Někteří literární kritici zastávají názor, že původní Dracula má být metaforou prudce se rozvíjející industriální společnosti, jež bez milosti vysaje každého lidského jedince. Nevím. Každopádně ona milostná linka, kterou rozpracoval Coppola, úplně chybí (stejně jako motiv vzájemné závislosti upíra a jeho oběti). V Drákulově polibku je valašský vojvoda dostatečně slizký (žel, nikoli majestátní a děsivý); motiv syfilidy a manželství, jež nebylo konzumováno by mohl být narážkou na bigotní viktoriánské mravy a pokrytectví obecně. Van Helsing vystrašený jako malé zvířátko je hodně netradiční a zajímavý. Co se týče dnes oblíbených oduševnělých a niterně rozervaných upírů (zcela odlišných od Stokerovy představy i představy Billa Eaglese), patrně nejlepším dílkem na toto téma je (IMHO) Martinův román Fevre Dream (česky: Sen Okerwee). P. S. Zdá se mi to, nebo Holmwooda nechal režisér zemřít 2x (poprvé zlomený vaz místo slíbeného čištění krve v rámci okultní seance; podruhé utržená hlava v "konečném" zúčtování s Drákulou)? A Holmwoodův výrok o Slovanovi má být ukázkou panské přezíravosti nebo scénáristovy nedovzdělanosti (předpokládám, že neměl na mysli užití staroslověnštiny jako liturgického jazyka)? 2,7 hvězdičky ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Páni tvůrci z BBC si mohou gratulovat – podařilo se jim stvořit toho nejodpornějšího hraběte Draculu, jakého jsem kdy viděla. Jeho slizký zjev, špinavé nehty a chorobné nutkání všechno a všechny olizovat vykonaly svoje, a díky tomu jsem konečně mohla k celému příběhu přistupovat tak, jak to nejspíš zamýšlel i sám Bram Stoker: totiž držet palce oněm gentlemanům, kteří se rozhodli toho upířího parchanta zničit. Děkuji. ()

Whovian 

všechny recenze uživatele

Příběh slabota, ale i když "The Count" je prostě Gary Oldman, tak Marc Warren si to dával epicky, vypadal neuvěřitelně dobře a ty jeho nehty byly naprosto infernální. Takže ty dvě hvězdičky dávám prakticky jenom kvůli němu. ()

Korra 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Oldmana. Tehle Drákula je zlý a nemá výčitky svědomí. Je celkem okouzlující a přitažlivý, ale tak nějak cítíte, že pod tou atraktivní slupkou nejsou žádné city. Chybí vám romance mezi Drakulou a Minou? Ale no tak... Toto zpracování se sice dějově v lecčems odchyluje od Stokerova románu, ale zase ho neprzní takovým způsobem, jako Copollovo dílo. Nápad se syfilis se mi líbí; potřeba krve - ať už z důvodu uzdravení nebo potravy - je spojovacím článkem jednání hlavních postav. ()

Reklama

Reklama