Reklama

Reklama

Allison to Lillia

(seriál)
  • Japonsko アリソンとリリア (více)
Japonsko, 2008, 10 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Předloha:

Keiiči Šigusawa (kniha)

Kamera:

Megumi Saitó

Hudba:

Šúsei Murai

Hrají:

Nana Mizuki, Hidejuki Tanaka, Hóko Kuwašima, Kóiči Jamadera, Mamiko Noto, Iemasa Kajumi, Ajumi Fudžimura, Čiwa Saitó, Takaja Kuroda, Šóko Cuda, Tóru Nara (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

V tomto anime seriálu sledujeme různá dobrodružství Allison a Wilhelma, dvou kamarádů ze znepřátelených zemí Roxche a Sou Beil. Seriál je na motivy románů od Keiičiho Sigsawy. (sl4necek)

Recenze (4)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Allison v prvních dílech silně probudila můj zájem. V tu chvíli jsem věřil, že po dlouhé době před sebou opět mám rozsáhlé dobrodružné anime s komplikovaným příběhem. Na začátku čtvrtého dílu jsem si tím byl již téměř jist, když v tom, jako blesk z čistého nebe, přišel konec a v díle pátém příběh další. Allison to Lillia rázem spadla mezi vcelku obyčejné epizodické seriály. Jednotlivé příběhy, jen velmi volně navazující, nejsou nijak zvlášť originální, jsou jednoduchoučké, stejně jako postavy, které je zažívají. Hlavní hrdinové sice vzbuzují sympatie a vykazují jistou svébytnost, ona svěbytnost však spočívá v tom, že on je přemýšlivý a ona impulzivní, ona to umí s letadly a on skvěle střílí, ona blondýna, on hnědovlasý, oba pak jsou odvážní, čestní a spravedliví. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Roxche a Sou Beil, země ležící na jednom kontinentu a oddělené velkou řekou a pohořím, spolu již mnoho let vedou válku. Obě totiž mají za to, že jsou potomky původních obyvatel, a tedy že jim patří celý kontinent. Příběhem nás provedou přemýšlivý student Wilhelm a impulzivní pilotka Allison, kteří se znají již od dětství. Předlohou seriálu jsou romány Keiičiho Sigsawy, jenž je rovněž autorem předlohy Kino no Tabi, a obě díla mají několik společných znaků. Prostředí obou připomíná cca 30. léta 20. století, což rozhodně nejsou kulisy, jež by v anime byly k vidění často. Sigsawa si zřejmě oblíbil především letadla a vlaky, jelikož ty v mnoha dobrodružstvích hrají významnou roli. (Přestože vodních ploch tu není málo, lodě se kupodivu objevují jen zřídka.) Většina událostí sice s hlavní zápletkou souvisí, ovšem navzájem jsou často víceméně nezávislé, čili jde v podstatě o epizodický seriál. Hrdinové se leckdy dostávají do zapeklitých situací a autoři umí vytvořit opravdu napínavou atmosféru, bohužel, a to je jeden ze dvou hlavních záporů, se vše často vyřeší až příliš snadno, někdy s nevěrohodnými prvky. Druhým významným mínusem jsou samozřejmě komediální momenty. Obě negativa zamrzí o to více, že jejich odstranění by bylo poměrně snadné. 6+/10 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zvolené kulisy let 30. a 20-tých let minulého století jsou velmi povedené. Ze začátku se příběh solidně rozjíždí i přes jistou naivnost a předvídatelnost mě to bavilo, přece jen trpím symbolem modeláře, pohádkáře a tak jsem se nechal příjemně unášet každý den několika epizodami před spaním. Jenže kouzlo nějak začalo vyprchávat po 13. díle,což je škoda, šlo z toho vytřískat daleko více, teď nemám namysli rozpracování hlavního ušlechtilého motivu boje za mír, ale to, aby postavy nebyly tak ploché a rychlošípacké(rozuměj moc čestné, spravedlivé atd.) Navíc napětí se často nedostavovalo, akce bylo pomálu, nebo byla spíše nešikovně zpracována. Ale více do toho kopat nechci, hudba je příjemná a kdo hce vidět specifickou atmosféru jisté doby a má rád pohádky na dobrou noc, tak si vybral správně, i když pochybuji že to má potenciál pro reprízu. Věkově bych to střelil, že to bylo zaměřeno tak do 10-12 let, spíše méně. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Zápletky dílů seriálu se točí okolo závažných věcí jako válka mezi národy, politické konspirace, špionáž a podobně, ale seriál k nim přistupuje velice naivním a lehkovážným způsobem. Vysvětlit a omluvit by to snad šlo věkem hrdinů, z jejichž perspektivy jsou události nahlíženy. To by jim ale nesmělo jít dění tolik na ruku. Šťastné náhody na každém druhém kroku, nebezpečné situace se vždy náhle a snadno vyřeší, při pádu s letadlem nehrozí zranění, nanejvýš někdo spadne do vody a tak by se dalo pokračovat. Jako dramatický seriál Allison a Lillia poněkud selhávají, jako pohádka před usnutím ale poslouží více než dobře. ()

Reklama

Reklama