Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Již počtvrté se před divákem otevírá brána do světa plného tradičních japonských duchů a démonů, jež mohou vidět pouze vyvolení. A již potřetí můžeme sledovat středoškoláka Natsumeho, jak den co den svádí tvrdý boj s nadpřirozenými silami, nejen aby ochránil Knihu přátel, ale i pomohl hodným yōkai s jejich problémy. I když to totiž tak někdy možná nevypadá, většina z nich touží jen a pouze po tom, aby jim byla navrácena jejich jména. Ale pak tu jsou i tací, kteří chtějí Knihu přátel vyloženě ukrást. A nedokáže tomu zabránit ani fakt, že nad chlapcem drží ochrannou ruku mocný yōkai Nyanko-sensei. (EMIA)

(více)

Recenze (5)

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série Natsumeho Knihy přátel je asi nejlepší z celého tohohle obsáhlého anime. Hned od začátku nasazuje vysokou laťku dalším dramatickým střetem se strašidelnou tlupou, která baží po oné mocné knize, a s vymítačským klanem Matobů, který spřádá v jejich lese své intriky. Většinu následujících epizod tvoří originální a zpravidla emociálně vyhrocené příběhy, kdy Natsume někoho zachraňuje, nebo je sám zachraňován, a zpravidla se dočkáme i oblíbeného připomenutí oné prchavé pomíjivosti všech okamžiků, které prožíváme. Většinu času to funguje báječně a o to víc zamrzí těch několik posledních epizod, které se zase vracejí do smutné Natsumeho minulosti a zbytečně se v ní hrabou. Oproti minulým sériím došlo k určité obměně žánru, od víceméně standardní duchařiny se posouváme blíž k běžnému fantasy, ale vůbec to nevadí. Natsumeho svět stejně není nijak pevně ukotven v realitě, nachází se spíš v jakémsi zvláštním nostalgickém bezčasí, ve kterém se zcela samozřejmým způsobem prolíná obyčejnost a fantastičnost. ()

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Štvrá séria Natsume Yuujinchou Shi je rozhodne tou najkvalitnejšou so všetkých sérii a dokonca znižuje (mitiguje) neduhy, ktorými trpeli všetky predošlé série hlavne tým, že táto séria pôsobí najviac ucelene a vlastne prináša najviac emócii hlavne hlavného hrdinu a napríklad piata sezóna od tohto trocha upúšťa. Čím je teda štvrtá séria naozaj najlepšia? Rozhodne tým, že prežijeme a uvidíme minulosť hlavného hrdinu a tým lepšie pochopíme tohto dobrosrdečného hrdinu. Treba povedať, že v iných anime by takto dobrosrdečný hrdina liezol na nervy, ale táto štvrtá séria ukazuje pravú podstatu toho kým Natsume je a ide do väčšej emočnej hĺbky toho čo hlavný hrdina vlastne v minulosti zažíval a z čoho sa vlastne postupne dostáva, lebo si našiel nových priateľov nie len medzi ľuďmi, ale aj na druhej strane medzi duchmi a démonmi. Už to nie je až tak o pocitoch jeho babičky Reiko, ale omnoho viac záleží na samotnom hlavnom hrdinovi. Dokonca aj vzťah s jeho "mačkou" Madarom sa postupne zlepšuje. Treba tiež spomenúť, že vedľajšie postavy v tomto anime dostali zmysel už aj v predošlých sériách. Štvrtá séria je to čo chcete vidieť ak ste vydržali až sem, lebo kvalita postupne rástla každou ďalšou sériou a príbehy boli čoraz lepšie a komplikovanejšie. ()

Reklama

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co k tomu říci. Natsume opět klidně pokračuje ve svých putováních a objevování přátelství. Pomalu se učí otevírat své srdce nejen lidem, ale i Youkai, svěřovat se se svými problémy 2 kamarádům a snaží se i nadále pomáhat, kde jen to jde. Trpí šíleným komplexem "všichni mi pomáhají, já nikomu" :-) Toto je jedno z mála anime kde mám pocit, že kvalita pomalu, ale postupně a jistě stoupá. Je zde viditelný vývoj postav. A to jak strážné kočky, tak i dalších hrdinů. Natsume je prostě úchvatná klasika blížící se poklidem k Mushi-shi. Málokdy sedí název tak dobře, jako zde. Natsume a jeho kniha přátel(ství). 90% ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

V rámci současné anime tvorby je Natsume yūjinchō tak trochu úkaz. Nenabízí žádný strhující příběh epických rozměrů o záchraně světa a princezny k tomu, nedočkáme se žádných překvapivých scénaristických twistů a kotrmelců, nepodbízí se laciným fanservicem ... jinými slovy se od ostatních populárních seriálů liší prakticky ve všem, a i přesto má tahle série už 4 řady (46 dílů) a dost možná se nejedná o konečné číslo. Epizodický děj si ubíhá šnečím temptem, soundtrack se snad kromě openingů a endingů za ty léta vůbec nezměnil a podobné zdání by mohlo vzbuzovat i vše ostatní, jenže pak si člověk pustí některý z dílů první řady a zjistí, jaký ohromný skok udělali jak jednotlivé postavy, tak i kvalita samotného scénáře (jinými slovy schopnosti autora mangy, kterou seriál adaptuje). Ten vývoj je tak postupný a tak pomalý, že lze při sledování lehce přehlédnout, ale o to realističtěji působí. A stejná slova jdou pochopitelně aplikovat i na Shi, které ač již čtvrtým seriálovým pokračováním, rozhodně nelze považovat za nějakou nastavovanou kaši, nýbrž naopak za dosavadní kvalitativní vrchol celé série. Pro příznivce slice of life a japonského folklóru prakticky povinnost. **** ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama