Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Maruška, jedna za tří dcer krále Pravoslava, se schází s tajemným princem Milivojem, který se jí objevuje a zase mizí. Aby ho mohla kdykoliv přivolat, dá jí princ růži ze soli. Milivoj je syn krále podsvětí, který jejich vztahu nepřeje, ale princ se hájí tím, že Maruška mu dala poznat lásku, kterou oni v posvětí neznají. Král naopak tvrdí, že lidé jsou bezcitní a chamtiví. Král Pravoslav chce po dcerách vědět, jakou lásku k němu chovají. Předvádějí mu své manžely, jedna tvrdí že ho má ráda jako zlato, druhá jako zlaté kamení. Maruška představí otci prince Milivoje a řekne mu, že ho má ráda jako sůl. Král se na ni i na prince rozhněvá, vyhodí Marušku z hradu a řekne jí, aby se vrátila, až sůl bude dražší než zlato a drahokamy. Pak že dostane trůn. Zjeví se Král podsvětí a zakleje krále Pravoslava i s královstvím. Všechna sůl v království se pak promění ve zlato. Bez soli se ale nedá vařit, a tak všichni časem onemocní. Marušce nezbyde nic jiného, než jít hledat lék… (TV Nova)

(více)

Recenze (169)

Sany33 

všechny recenze uživatele

Ja osobne som poznal iba staršiu verziu tejto rozprávky a až teraz v neskorom veku som si pozrel túto novú prerábku. A došiel som v detstve teda o dosť veľa ide v podstate o klasickú rozprávku akých sa vtedy v Československu a v Nemecku točilo veľa. Ale každá jedna má svoje čaro a každá jedna je niečím výnimočná. Príbeh o princeznej, ktorá prirovnala svoju ľásku k otcovi k láske k soli je starý ako čas sám. Nové prevedenie so soľným kráľom a princom sa mi zdalo byť celkom pútavé. Najviac sa mi na filme páčil soundtrack, ktorý bol nenormálne chytľavý a pískal som si jeho melódiu ešte dlho po skončení filmu. Čo sa týka hercov nikto mi nebol vyložene nesympatický čo je dobre keďže je film situovaný pre mladšie publikum. Je to jedna z mála rozprávok v ktorých nebojuje dobro so zlom ale ľudský chamtivosť a pýcha s láskou. 79% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jiné Slovenské-koprodukční "pohádky", tak i tento film má takovou pro nás zvláštní atmosféru, že bych si ho třeba na Vánoce ani nechtěl moc pustit, abych nedostal depku...Což o to, tu atmosféru bych překousl jako součást díla nějaký tvůrčí záměr, ale problém tohoto filmu je v ději jako takovém, kdy při délce cca 85 minut trvá cca 30 minut, než se vlastně něco začne dít, a ono ani zbytek filmu se toho vlastně nic moc neděje. Obsazení je pochopitelně fajn, ale kde ostatní věci selhávají, tak ani známá jména nepomohou. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Tak tahleta Maruška si musela svého prince tvrdě odpracovat, kdepak nějaké polehávání v rybářské síti. České reálie (Pernštejn, Křivoklát), slovenská příroda, česko-slovensko-němečtí herci. Inspirace středověkem byla přínosná, hůře už ty lehce futuristické kostýmy pro podzemní svět a nejhůře hudba Karla Svobody. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rovnaká predloha a je z toho celkom iná filmová rozprávka oproti staršej českej Werichovej klasike. Práve tu je určite problém s hodnotením, keď sa porovnávajú odlišné prístupy k rozprávke. Už ako malý som túto rozpravku veľmi prežíval, pamätám si, že nie iba raz, ale každý rok. Dnes sa objaví veľmi zriedkavo a až po piatich rokoch na čsfd sa mi ju podarilo vystihnúť v televízii. Rozprávkové prvky sa striedajú so sci-fi prvkami, Maruška zostúpi do jaskýň, vystúpi na tatranské štíty, prostredie je veľmi originálne. Stretla sa tu celá plejáda výborných hercov najvyššej ligy a Svoboda bol expert na geniálne hudobné motívy. Ľudská láska zvíťazí nad ľudskou zlobou, chamtivosťou aj silami podsvetia, a tak to v rozprávke má byť. Je to na silné štyri hviezdy, a nielen z nostalgie, ale aj pre veľké podhodnotenie, musím dať päť. –––– Poď so mnou. Príde čas, a matka Zem rozdá svoje poklady. –––– Nič nežiadam, len aby ste ma mali radi ako túto soľ. ()

U.Tarare odpad!

všechny recenze uživatele

Němci zprzní na co šáhnou, takhle kýčovitě natočenou blbost, která ani nepřipomíná pohádku nemůžu ohodnotit jinak. ()

blechy 

všechny recenze uživatele

Fakt mám tuhle pohádku moc rád. Vždy když někde hraje Libuška Šafránková, tak to stojí za to. Letos o Vánocích mě to opět potěšilo jen škoda, že na Nově pohádku předabovali kompletně do češtiny. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Pamätám si, že ako dieťa som túto verziu Soľ nad zlato nemal príliš v láske. V detstve som nevedel pomenovať dôvod ktorý ma oberal o bežný pôžitok z rozprávok na ktorý som bol zvyknutý. Teraz však viem, že hlavným dôvodom bola výtvarná stránka a celý ráz filmu bol prílišne zahľadený do svojej dokonalosti, kde sa kládol na detského diváka dôraz až v takmer poslednom rade. Pána režiséra Martina Hollého mladšieho si nesmierne vážim, no nie je škodnou, že na liste svojich filmov má aj takýto čierny bod. Aspoň sa jedná o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo, že sa jedná o perfektného režiséra. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé... tak předně: tato pohádka je jednoznačně pro již trochu odrostlé děti - tedy tak 15 - 95... Ve srovnání s českou verzí - Werichovskou (kterou mám rád zhruba stejně) není tak milá ani uhlazená, nenese se na vlně humoru ani nehýří barvami. A to je podle mě jenom dobře. Tato verze je temná, lidská, upřímná, bližší realitě - přesto nikoliv nepohádková... Je plná emocí, velkých pravd o životě atd. Např. smutek obou otců, když si uvědomí, jak hrozně se mýlili... člověk pochopí až po třicítce - nejlépe vychovává-li svoje děti, nebo alespoň někoho učí, či vede. Tato verze mi spíš připomíná Krále Leara. To je taky hra - pohádka pro dospělé, o pošetilosti otců a vlastně rodičů vůbec. O tom, že člověk ač mocný král, nemusí mít vždycky pravdu a že upřímné srdce hořící láskou může překonat jakoukoliv kletbu a bolest. Ale taky o tom, že to nemusí být vždycky pravidlem. Přesto ale má smysl se o to alespoň pokusit, prože i v případě nezdaru, člověk může nalézt alespoň moudrost starých šašků... Protože jak tu říká Kronerův moudrý šašek: Vidět, neznamená vědět... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Martin Hollý sa pustil do klasiky. Je jasné, že prekonať Wericha a Buriana sa len tak nedá. Kto pozná ten film, tak tento mu pripadá smutný, ponurý.... No nemôžem povedať, že herci sa nesnažili , ale.....60%. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se zde nabízí srovnání s nepřekonatelným Werichem a jeho Byl jednou jeden král, i tak jde však o vcelku příjemnou pohádku s Libuškou Šafránkovu... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Sůl nad zlato je sice knižní klasika, ale tenhle počin s Libuškou Šafránkovou není rozhodně nějaký extra. Naopak původní z přelomu 50./60. let, to byla pastva pro oči. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo všetky naše slovenské 80-kové rozprávky sú v modrých číslach. Sú síce temnejšie a narozdiel od farbičkových českých aj také špinavšie, čím vykresľujú stredovek, no veľmi aj emotívne. A práve túto slovenskú verziu rozprávky považujem za najlepšiu. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Adamem Bernauem. U mě to má tahle pohádka sakra těžké, protože ji zákonitě srovnávám se svou oblíbenou Byl jednou jeden král. Tady mi vadila celková ponurost (svit slunce aby pohledal), zbytečné scény (úvodní turnaj), neatraktivnost pro děti (málo děje, pořád někdo mluví), zápornost většiny postav a také naprosto odevzdaný král, který jen trpí a nejde svému lidu příkladem. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Niektoré rozprávky takpovediac strácajú záruku, keď divák dospeje, iné sú trvanlivým produktom na celý život. Myslím, že v prípade tejto klasiky ide o kategóriu "b", teda o rozprávku triedy A. Postaral sa o to nielen dobrý, na rozprávku možno až príliš temný scenár, ale aj krásna scenéria a dobré herecké obsadenie. Úvodné zápasy o princezné (mimochodom, obsadenie naozaj nemohlo byť lepšie) skvelo uvádzajú dej, ktorý sa občas kľukatí, občas vlečie, a občas len tak jednoducho smeruje k očakávanému šťastnému koncu. Kým však ten naozaj nastane, Jozef Kroner stihne zahrať asi najprepracovanejšieho šaša, akého som kedy vo filme videla, Viera Strnisková v role múdrej starenky ukáže Maruške pár naozaj dojímavých záberov na kráľovú neznalosť doplácajúce kráľovstvo, pár tmavovlasých víl očarí svojou jemnosťou, Podzemné kráľovstvo svojou prepracovanosťou, a bohato prestreté kráľovské stoly doslova zhypnotizujú oči i žalúdok... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Československo-západoněmecká variace klasické pohádky od B.Němcové s krásnou Šafránkovou ve vrcholné princeznovské formě. Kdybych neznal klasiku s Werichem, která je daleko hravější a vtipnější, dal bych hvězdu navíc. Tato verze je více vážná, napínavá s atmosférou místy hororovou, ale ve výsledku poutavá, svižná a nadprůměrná. Těžká vražda je ovšem DABING, a to jsem si myslel, že se slovenské věci dabují až od rozdělení v roce 1993 , ale on už tento nešvar byl za komunistů. ( ale možná to jen vzali z čisté vody najednou, když už museli dabovat zápaďáky ) ()

chalp 

všechny recenze uživatele

Sám sa čudujem, že som tomuto dal až 3 hviezdičky tak to hneď musím napraviť :)Audiovizuálne deprimujúcejšie než akýkoľvek film Alejandra Gonzáleza Iñárritu, lenže nechcene. ()

Reklama

Reklama