Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S poctivostí nejdál dojdeš… do vězení... Satirickou komedii jakoby vystřiženou z doby nejslavnějších filmů Vlasty Buriana či Oldřicha Nového natočil Ján Lacko v roce 1958 podle divadelní hry Ivana Stodoly „Jožko Púčik a jeho kariéra“. Odehrává se v Bratislavě v roce 1930 a hlavním hrdinou je skromný a naivní pokladník spolku Humanitas Jožko (J. Kroner), který se ocitá v obležení lidské proradnosti a pokrytectví. Jednoho dne má do banky vložit vklad čtyřiceti tisíc, ale když u okénka vytáhne obálku s penězi, zjišťuje, že v ní žádné nejsou. Při výslechu se ukazuje, že pachatelem zpronevěry může být kdokoliv, kdo s obálkou přišel do styku. Tedy on, předsedkyně spolku (H. Meličková), správce Rohatý (M. Gregor) nebo sekretářka Věrka (E. Krížiková), do níž je Jožko zamilován. Nikomu se odcizení nedaří prokázat, až na další chybějící dva tisíce, které si správce od spolku vypůjčil a Jožko při své dobrosrdečnosti vezme vinu na sebe jakožto zodpovědný pokladník. Za to má jít do vazby a rázem začne být podezřelý i z krádeže peněz z obálky. Vůbec nikdo mu nevěří a všichni chtějí, ať se raději přizná. Při všech těch prosbách si náhle uvědomí, že by z jeho přiznání každý profitoval, a pomáhat druhým je přece Jožkovi vlastní… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Statočného zlodeja som si po mnohých rokoch pozrel iba preto, aby som zmenšil rozdiel medzi hodnotenými a komentovanými filmami. Po zbežnom pozretí som usúdil, že dve hviezdičky tomuto starodávnemu slovenskému filmu úplne stačia, pretože moralitka v ňom obsiahnutá ma nezaujíma, mladý Jožko Króner sa predstavil v polohe, ktorú neobľubujem a tak jediné, čo ma trochu zaujalo boli zábery zo starej ošarpanej Bratislavy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná slovenská reflexe neorealismu - zhruba tak se jeví existenciální drama slovenského úředníčka spíše z první Československé republiky. Króner - Jožo - tu jasně vévodí řadě dalších dobrých slovenských herců starší generace. Bukovčanův scénář a Lackova režie jsou dalšími démanty tohoto skvostu. Škoda, že není k dispozici Stodolova dramatická předloha. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická satira o poctivém úředníčkovi, jenž je označen za zloděje, když se mu ztratí čtyřicet tisíc. Jozef Króner alias Jožko Púčik je bezkonkurenční a dobová atmosféra roku 1930 je luxusní. Všechny ty pavlačové domy, ulice, hospody, dopravní prostředky, rekvizity - to všechno věrně dýchá dobou první republiky. Tibora Andrašovana řadím k nejlepším slovenským hudebním skladatelům a i v tomto případě předvedl originální kompozice. V roli vyšetřujícího soudce se objevil Arnošt Garlaty a pokaždé když ho vidím, tak si vzpomenu na jeho strašlivý a tragický osud..... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jozef Kroner zvládol trpkú kariéru Jožka Púčika s úplnou ľahkosťou. Toto povinné čítanie zo školy vyzerá na obrazovke v krimi dráme oveľa lepšie ako v povinných referátoch na slovenčine. Zaujímavá je kamera vo vtedajšom štýle vynárajúca sa z klobúka či postavy a najlepšou scénou určite priznanie pred miestnosťou plnou študentov práva. –– Moja kriminálna minulosť siaha až do mladosti, keď som vytrhával muchám krídla a tešil sa, ako sa bezmocne trepú. ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých starších filmov, ktoré si vždy rád pozriem. Aktuálny ako v minulosti, tak aj dnes. Dobrák od kosti jednoduchý človiečik si nepravom všetko zlízne za ostatných. Okolie ho presvedči, že ukradol peniaze a on chudák tomu nakoniec aj sam uverí. Nenapodobniteľný Jozef Kroner a jeho herecký kumšt ukrytý malíčku. Slovenská filmová legenda v najlepších hereckých rokoch. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Varianty názvu filmu boli Kariéra Jožka PúčikaJožko Púčik(Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Filmovanie snímky Statočný zlodej prebiehalo v Bratislave od 18.11.1957 do 9.1.1958. (dyfur)
  • Natočené podľa divadelnej hry Ivana Stodolu "Jožko Púčik a jeho kariéra". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama