Reklama

Reklama

Pohádka z větrného mlýna

(TV film)

Obsahy(1)

Byl jednou jeden královský větrný mlýn a v něm žili královna (V. Galatíková) a její syn, mladý král Sebastian (J. Schwarz). Ten už měl dávno čas na ženění, jenomže mnohem víc, než dívky a kralování jej zajímala jeho sbírka kuriozit. Jednoho dne prince na trhu zaujala prostá dívka (A. Černá). Jedině ta se stane královnou, pomyslel si Sebastian. To ještě netušil, že jeho vyvolená, hodná a pilná Mariana, má závistivou sestru Adrianu, a že obě dívky, v jedné hodině narozené, jsou si k nerozeznání podobné. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Ona se trefila." To byl tedy zázrak, podle toho, jak holky házely, by netrefily ani vrata od stodoly. Doufám, že z těch jablek potom udělaly aspoň jablečný koláč, jinak by jich byla škoda na přestárlého "mladého krále". Pohádky Svatavy Simonové mám celkem rád (až na tu obvykle disharmonickou hudbu Ladislava Simona), "televizní výprava", jak si mnozí stěžují, mi vůbec nevadí, ovšem scénář musí stát za to. Což, nutno říct, není zrovna tento případ. Mimochodem, že Adriana ukradla sestře jablko je špatné, ale že Mariana čítovala s kouzelným jablkem, to je v pořádku :) Díky za Věru Galatíkovou a Andreu Černou, díky kterým je to celkem snesitelná pohádka. Ostatně i to Gastonovo "já si ji vychovám" má něco do sebe. P. S. na konci mě napadlo: "Mlýn zase mele, chachacha!" ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sestry, jednovaječná dvojčata, jedna těžce poznamenaná fyzicky pihou na tváři, druhá těžce poznamenaná na charakteru sobectvím, tupostí, hamižností a egocentrismem. Hádejte, co je v reálném životě (i v tom pohádkovém, jak zjišťujeme) větší problém? Láska na první pohled je neviditelná bytost žijící jen v pohádkách. Emoce na první pohled jsou spíš hnutí hormonů, hledat ve vizuálním zalíbení, v zaujetí někým z krátkého setkání, lásku, považuji za odvážné nebo alespoň za naivní. Král zvolil naprosto vědeckou metodu k tomu, jak získat do života zodpovědnou a moudrou družku. Laskavá Mariana, což je jediné plus celé pohádky, je pro svou lásku (ehm) ochotná přestát nějaké nesnáze, trochu se obětovat a do toho velkoryse pečuje o svou sestru. Té není dost to, co má, a kudy chodí, tudy škodí. Zvláštní postavou příběhu je Adrianin milý Gaston, který buď své partnerce celé roky lže, nebo se z plavčíka stal rovnou kapitánem, čemuž se zdráhám věřit. Celou tu lekci logiky korunuje lasturová víla, která se čas od času vytřepotá ke krátkému projevu ze své lastury, chichotá se jak kdyby jela na LSD a nekonzistentně vypráví, že člověk musí něco naprosto šíleného udělat jen proto, že ona to myslí dobře a prostě jí musí věřit. Kdyby se kolem mě takhle komíhala, asi bych jí v závrati, při pokusu ji při jejím monologu sledovat, při osmé otočce a druhé větě pozvracela závoje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Princeznej z mlyna dali šancu byť aj princeznou z veterného mlyna, aby sme boli plne ekologickí. Lacnejší obal však vidieť na prvý pohľad a ostrosť kamery niekedy pripomína rozlíšenie prídavných foťákov k Motorole. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To vám bylo ale tak neskutečně pitomoučké! Vyžilá Černá, která fakt nepůsobí jako princezna ze mlejna, ale jako rajda z nějakého vykřičeného domu, fakt nevím, čím jako okouzlila jak krále, tak admirála (protože tady holka hraje dvojroli - která je která, to se pozná podle pihy, ale pan král si to uvědomí až posléze, aby byla zápletka a aby se mohla projevit pitomoučká lasturová víla, která tady snad ani nebyla potřeba). Chudák Galatíková se to snaží uhrát se ctí, ale předepsány má tak šroubované a do pusy se nehodící repliky, že jí skutečně dělá problém, aby je nějak herecky vyjádřila. Btw, nějak netuším, co na rozmazlené fifleně ten námořník viděl, a vlastně kromě házení jabkem, co viděl král na té druhé. Cesta Marianny za kouzelným jablkem mi pak připomněla slavné filmy Ed Wooda, kde měli kulisu hřbitova metr krát metr, ale natočilo se procházení přes ně sedmkrát za sebou a bylo hotovo. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Přece nevylezu z vyhřáté postele kvůli nějakému hloupému snu !!" Žádná piha na kráse, jen další zoufalá snůška zhovadilostí.. Jurásková načrtne spoustu zajímavých motivů, ale neumí s nimi naložit.. A Simonová tentokrát rovněž.. A to finále snad ani nemohly (s)tvůrkyně myslet vážně !! A tak zaujal jen mladý Zindulka !! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je už zarážející, že královská rodina bydlí ve mlýně. Opravdu nevím, kterou chytrou hlavu napadlo umístit lopatky větrného mlýna nad vchod. Procházející si musí dávat pořádný pozor, sic budou o hlavu kratší. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Skoda, i přes účast paní Galatíkové, Jirky Schwarze a v závěru vtipného Jakuba Zindulky se jedná o pohádkový podprůměr. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Špatná pohádka od začátku do konce. Námět o sestrách dvojčatech, kde jedna je hodná a druhá pyšná a marnivá, je nezajímavý až běda. Také celé zpracování pohádky čerpá z typických pohádek osmdesátých let, čili depka na diváka číhá na každém druhém kroku včetně tradičně strašné hudby Ladislava Simona, dvorního to skladatele režisérky. Tohle je opravdu nepovedená pohádka a jakákoli další slova jsou zbytečná. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dneska za házení vajec po prezidentovi hnedle hrozí žaloba a snad i vězení, tady jeden tupý králíček nastavuje hlavu a žádá poddané, aby po něm házely (správně, jenom ženy) jablka a je snad jenom dílem náhody, že mu taková nálož nerozfláká ksicht. :-)) Nuž, královská tvářička zůstane zachována a hloupý král si vybere nevěstu. Adriana nebo Mariana, nevěsta nebo nevěstka a království anebo mlejn. Zazvoní zvonec a pohádky je konec. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase jedna z těch lepších, kvalitnějších a starších pohádek..No-i když stařších(1996)...:D ()

waits 

všechny recenze uživatele

Když ona z té pohádky čiší televiznost na sto honů, včetně útrpné hudby (po opakovaném irituiícím flétnovém motivu tudůdů tudůdů a harfě mě v půli bolela hlava), ohnivých efektů za pár facek a tak nasvícených záběru ze tmy, že není nic vidět. A herecké výkony ani scénář nedokážou pohádku z té televiznosti zaboha vytáhnout. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Že jsou televizní pohádky nízko nákladové a že je to na nich vidět, by mi tolik nevadilo, ale proč musí už tak dost uboze zpracovaný námět utopit v plytkém scénáři, mizerném nasvícení, bezduchých dialozích a naprosto příšerné hudbě to nevím. Dokonce ani princezna princezen číslo 2 Sabina Laurinová to nevytrhla, a ani ostatní tak dobří herci neměli šanci. Jen díky jim to nešlo do kopru úplně. PS: dcera zmizla od pohádky po 15 min. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak já jsem raději pro klasické pohádky. Zde se tento prvek objevuje až po dvaceti minutách a působí spíše rušivě, než aby zapadl do konceptu. Je to divně barevné a nudné. Nelze dát ani tu dvacítku za účast mé favoritky Sabiny. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dvě sestry. Jedna hodná, jedna zlá a závistivá. A princ, který vymyslí neuvěřitelný způsob, jak získat nevěstu. Co kdyby shodila nějaká hloupá blbka? I to princ klidně riskoval. Navíc mě překvapilo, jak mohla by mohla kterákoli holka korunu shodit, když ta byla zaražená do čela. To asi někdo doufal, že princ bude trefen do hlavy a vzpamatuje se. Dvojí vydání mladé a krásné Andrey Černé ale beru. ()

Reklama

Reklama