Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Recenze (960)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre bournovskú sériu potrebné asi ako Červený drak pre tú o Hannibalovi Lecterovi. Hviezdne obsadený americký thriller, remeselne dobre zvládnutý. Ale bez výnimočnej súhry zaujímavého hlavného hrdinu, originálneho režijného prístupu a strhujúcej zápletky nemá voči svojim predchodcom šancu. Na to je príliš všedný a ničím sa nelíši od agentských žánroviek nápríklad s Harrisonom Fordom, ktoré sa časom stanú iba fajn výplňou do telky. Greengrassovky žáner ozvláštnili a niekam posunuli. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Superzabiják, vypěstovaný na umělých hnojivech je zpět! A stačí třikrát denně dvě pilulky. Zelená, aby uměl jíst příborem a byl schopen zavázat si tkaničky tak, aby si na ně při superzabíjení nešlapal a nepadal na hubu, no a modrá na erekci. A není to Démon. Ten se patrně konečně nechal zaregistrovat s Aflekem, pokoušejí se o miminko, a tak Matt, který je za mamku, pověsil na chvíli kariéru na penis, aby se mohl soustředit na klidné ovulace a po devíti měsících vytlačil nestresovaný plod. Každopádně Zmrd, co číhá všude je skvělá náhrada! Charismatický sympaťák a dokonce, div se světe, i herec! Trend série zůstal i po náhradě Hamleta Othelem naprosto zachován a je to krásně dívatelné stejně, jako jsou čtivé Ludlumovy braky. Pro účely filmu je možná trochu škoda, že mu došly ty modré pilulky. Kdybych byl superagentem třeba takový já a musel bych bránit těžce šukatelnou MILFkoidní vědkyni před všemocnou, státem dotovanou institucí, rozhodně bych s ní netrajdal někde po Filipínach, ale oholil bych si přirození, aby mě nepoznali na dopravních kamerách, zašil se s ní do nejbližšího motelu na periférii, kde bych jen pod cizím jménem objednával pizzu a ochraňoval ji minimálně třikrát denně, někdy i dvakrát za sebou, dokud se to nepřežene. A samozřejmě fikaně! Tu pizzu bych objednával pokaždé z jiné pizzerie, aby těm hajzlům z agentůry někde na kompjůtru nevyskočilo, že u Dona Corleona náhle došly ančovičky. I přes tuto jistě odpustitelnou, drobnou scénaristickou minelu jednoznačně masturbační záležitost! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

70% a zahnanej pocit, že tenhle film byl zbytečnej. Je to spíš doplňková jednohubka, která nemá drajv a nábor damonovský trilogie, ale řemeslně na výši, s výbornejma akčníma scénama, cool Rennerem a pěkne narýsovaným milostným příběhem. A i to napojení na původní trilogii nepálí, spíš prohlubuje známý obraz. Škoda toho plonkového motofinále. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Bourneův odkaz je ten typ filmu, u nichž nejdřív nechápete, proč ho chtějí vůbec natočit – kromě vidiny finančního zisku. Pak vidíte upoutávku, přečtete si synopsi a vidíte pod režií i scénářem tvůrce, jímž podepsaná díla máte rádi. Řeknete, že by to nakonec mohlo být zajímavé a začnete být zvědaví. No a nakonec film vidíte a uvědomíte si, že první dojem byl správný. Tady najdete detailnější rozbor problémů, a to zejména z hlediska stylu a jeho nečekaných proměn během filmu.. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné. ´Bourneův odkaz´ se vkusně prolíná se třetím dílem bourneovské trilogie, aniž by na něm nějak parazitoval. Trpí sice velmi vlažným rozjezdem, ale zhruba od 30.minuty akce střídá akci a vše vrcholí půlhodinovou nepřetržitou akční sekvencí na Filipínách. Jeremy Renner v případném srovnání s Mattem Damonem obstál se ctí. Nicméně dalšího dílku téhle špiónské skládačky bych se již nechtěl dočkat, bourneovské universum bylo tímto filmem ohlodáno až na kost. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Bourne bez Bournea by býval mohl být oukej, kdyby Cross nebyl bez charismatu. Jako postava tedy, Renner mi obecně přijde fajn. Gilroyova novinka je překvapivě nudný, ukecaný film, který se ne a ne rozběhnout. Pak se na chvilku rozběhne a je konec. Velmi zbytečné. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Souhlasil bych s kolegou Limou až na jeden bod, já bych se pokračování dočkat rozhodně chtěl, ale po pořádku. Ze začátku jsem si trošku připadal jak ve zlým snu, fousáč vyleze z horskýho jezírka na zasněžený Aljašce do půl těla a jde k ohni zahánět vlky, v tu chvíli jsem si říkal a co přijde teď, vezme tenisovou raketu a odpálí vypuštěnou raketu na KLDR, fakt takový antréé o něčeho jako thriller bylo i nad mé síly. Naštěstí se pak situace začne vracet do normálu, myslím tedy do normálu z hlediska filmových tajných agentů a film pomalu, ale jistě přeřazuje rychlostní stupně směrem na nahoru a od doby kdy se na plátně setká Jeremy S Rachel měl už biják tachometr dávno na červený. Jeremy se s rolí vypořádal se ctí, jediný co bych mu vyčetl, že gesty a mimikou zejména hlavy mně až příliš připomínal Dana Craiga v Casinu Royale, ale jinak v jeho podání uvěřitelnost a to je hlavní. Samostatnou kapitolkou je Rachel, ona je výborná herečka a i tady si dala záležet a navíc ten její nosánek, to je moc přitažlivá jahůdka :) Celková obsahová koncepce Bournova odkazu mně přišla velmi originální a doufám, že Matt se přestane zlobit a třeba se Aaron a Bourne někdy, někde setkaj. Moc se mně líbil ten Aaronův pohled na letišti na TV, kde byla fotka Bourna. Dynamický děj, který do cílové pásky vbíhá vskutku v raketovým tempu a pak už zazní Moby, spokojené enšpíglovo zachrochtání a pohádky je konec. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Od Gilroya som rozhodne nečakal takú béčkovú zápletku... ale to je asi jediná zásadnejšia výhrada. Šlape to krásne, akčné scény sú parádne (najmä prestrelka v dome), Renner je príjemne iný ako Damon, Weiszovka plnotučná postava, Norton ako kancelársky vlk presný. Prepojenie na pôvodnú trilógiu hladké a logické. Záverečná akcia už je trochu navyše, ale inak fajn letná jednohubka. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Asi jako jediný ve svém širokém okolí jsem nešel do kina na nového Bournea, ale na nového Gilroye. Bohužel jsem to dostal přesně naopak. Začínám se obávat, že Michael Clayton byla povedená náhoda, protože tohle je špatně kočírovaná podívaná, která neví, jestli chce být osobním dramatem dvou jedinců před všemocnými chapadly vládní chobotnice, nebo akčním sprintem za svobodou. Ani do jednoho nenakročí ani na minutu, takže od momentu ‚Forrest Gump na drogách‘ se to definitivně zlomí v šedivou nudu. Což bolí o to víc, když si divák uvědomí, že ač si Gilroy načrtl svět téměř neomezených možností, vydá se cestou nejmenšího odporu, tedy směrem okopírovaného schématu, který dějově předchozí tři filmy vyšťaví do jedné dvouhodinovky. Chápu, že Frank Marshall ví, z jaké značky se dají vydolovat prachy, ale propříště ať na plac aspoň nažene úderného dramaturga. Tady neselhal jenom ten Moby. 2 a ½. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $125miliónovTržby USA $113,203,870Tržby Celosvetovo $276,608,758Tržby za predaj Blu-ray v USA $23,013,382 //počet predaných kusov 1,056,036Tržby za predaj DVD v USA $19,038,237 //počet predaných kusov 1,037,511║ Tak nakoniec to Tony Gilroy(po otrasnom počine Dvojitá hra ) celkom zvládol, drží sa v zabehnutých šľapajách stanovených Paulom Greengrassom, na ktorého aspoň v medziach trošku siaha, príbehovo to slušne odsýpa, akcia fajn, herci a ich vzťahy fungujú, takže v rámci série dosť dobrý doplnok. /videl v kine: 80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Problémem odkazu není vůbec to, že by byl špatně natočený nebo sehraný, problémem je to, že skutečný Bourneův odkaz nikam neposouvá - Cross má k hlavní příběhové linii trilogie jen volný vztah, sám žádná zásadní témata a zvraty nepřináší a to nejzajímavější (tedy další osudy Pamely Landyové a její souboj se systémem) ujde cestu od "asi se stane něco špatného" k "něco špatného se opravdu stalo". Mezitím sledujeme ne zrovna oslnivou pouť výtečně sehrané postavy bez tajemství za prášky. Konečná otázka "ztratili jsme se?", kterou klade hrdinka hrdinovi, je celkem k věci. Těžko totiž říct, co s postavami bude a zda celý odkaz není jen truc projekt, který má zlobivým odpadlíkům ukázat, že to půjde i bez nich. Našlapování kolem hlavní příběhové linie o tom svědčí. Jinak OK, některé scény jsou skvělé (celá bitka v domě, epizoda na Aljašce), jiné prozrazují, že Gilroy by se neměl tlačit do greengrassovské kinetické jízdy, na níž nemá oko ani míru (celá závěrečná honička s šikmookým Terminátorem). Prostě film zbytečný dost snesitelným způsobem. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Inu, jestli chcete do kina na akčňák ve stylu předchozí trilogie, zůstaňte radši doma. Gilroy natočil svoji klasickou konverzačku, jejímž hlavním úkolem je ukázat prostředníček jak Greengrassovi, tak fajn zakončení předchozí trilogie. Nechápu, proč mu Universal tenhle plán schválil, ale tak teda dobře. Nová tvář značky vypadá tak, že se příběh půl filmu roztahuje do šířky, aby se pak dva lidi, na kterejch vás nezáleží, dali na nezáživnej neakční úprk. Gilroy mezitím vytahuje laciný berličky, který "starej Bourne" šikovně ignoroval (levelování agentů, magický pilulky... wtf?), zbytečně flashbackuje, aby vytvořil vůbec nějaký vazby mezi postavama, a vehementně zůstává u dialogů... aby pak přeci jenom musel cuknout, chvilku akčně řádit a celý to rychle utnout. A to s tím, že vlastně dělal akorát dvouhodinovej build up pro další díl/y, kde se teda snad konečně začnou v CIA hejbat ledy. Je to dost bolestivý, chvílema až směšný a má to zhruba dvě cool scény, což je na dvě a čtvrt hodiny fakt málo. Zkuste zahodit očekávání typu "jdu na Rennera rubajícího lidi" a připravte se na slušnou konverzačku, která končí hodně daleko před cílem, a třeba vám to sedne. Jinak nevím... (5/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí nejlepší/nejhorší z dosavadních pěti bourneovek. Nejvíce jí podráží nohy těžkopádný rozjezd, což se napraví až spárováním ústředního dua; respektive prostorem pro vynikající Rachel Weisz, která si to od znepokojivé scény v laboratoři krade pro sebe. Neexistující závěr sice ničemu nepřidá, ale i tak spíše navnadí než znechutí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Krásně zajeto v bourneovských kolejích. Je to úplně stejné akorát je v hlavní roli jiný charismatický ksicht. Přírodní úvod je příjemné osvěžení a já se výborně bavil celou dobu. Akorát mi přijde, že Edward Norton trochu krachuje, když od hlavních rolí přesedlal na záporáka v kanclu. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Sice lepší, než celý BOURNEŮV ODKAZ, byl pětiminutový trailer na ATLAS MRAKŮ předtím, ale i tak se jedná o nadprůměrný počin. Pokud by se měla zvolit dominanta, čili klíčový sjednodující prvek samotného díla, byla by jím vertikalizace, protože takto je organizována narace, odehrává se tak samotná akce a vytváří se propojení s předchozím filmovým textem v podobě BOURNEOVA ULTIMÁTA. Agentská série je vůbec v rámci žánru, poetických tradic i hollywoodské produkce výlučná, protože si pohrává se vztahem fabule a syžetu nejenom uvnitř vlastního samostatného textu vkládáním flashbacků, ale napříč všemi díly. Hodina a půl času projekce třetí části se může odehrávat před posledními pěti minutami druhé a čtvrtá zase paralelně s tou třetí, čímž se pod gilroyovským vedením greengrassovsky naivní vize jedince bojujícího proti politickému establishmentu proměňuje v zájemně propojenou paranoidní síť intrik a mocenských zájmů. Kromě zmíněného významového posunu to ale znamená, že vyprávění již není vedeno čistě horizontálně (dvojka) či do různých stran v případě uspořádání informací (trojka), ale vertikálně, protože se zaplňují narativní mezery universa, ve kterém není jenom jeden pěšák. Vertikálně je uspořádána nejenom narace (flashbacky nejsou hybnou silou, která žene hrdinu vpřed k dosažení pomsty, ale objasňují motivaci řady postav) a informace v rámci ní dávkované, ale i akce: útočí se z letadla na lidský objekt v lesích, skáče se ze střechy na policisty a schovává se pod stolem či za dveřmi. Jako ozvláštňující funkce je vertikalizace v rámci série dostatečná, ale v nutnosti odtajňovat některé prvky v podstatě kazí koncept "greengrassovek" (není fokalizována mysl ani stav společnosti, celou dobu šlo o pitomé pilulky) a spíš než k formálně progresivním počinům se BOURNEŮV ODKAZ řadí k revivalu sedmdesátek. Jak svým syžetem, založeném na operaci, která se zvrtla, a tak se hodně namluví a na konci se akční, tak i stylem, jenž rychlostí střihu v akčních scénách odpovídá bourneovským normám, ale kontinuita a přehlednost je zajištěna hlediskovými záběry a přeostřováním, nikoliv zvukem. Na rozdíl od horizontálního vedení, kdy se neustále nabíralo na tempu a pouze rytmus byl v rámci akčních scén proměnlivý, má ryze vertikální čtverka nevýhodu v nevyrovnaném temporytmu. Nejslabší díl, ale stále nadprůměr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JASON BOURNE BYL ŠPIČKA LEDOVCE....“ /// Rozporuplný pocity jako už dlouho ne. Fajn je dlouhatánskej úvod, kdy kecy (chápu, že musej něco vysvětlit) střídaj hory, hory kecy, až to celý přejde do téměř dokonalýho napínavýho akčňáku. Tuny osvětlujících informací – s tím zase takovej problém nemám. Přes všechnu dobrou akci - v létě, v zimě, v autě, na motorce, pěšky…. čovek zjistí, že je to vlastně jen taková hra na honěnou, prošpikovaná supertajnejma kydama, který jsem už možná i někde (někdy) slyšel. Kvůli Rennerovi bych strašně chtěl fláknout 4*. Ale nějak to ze mě nejde. Fakt! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V ,,kolbence“ do mě rvou modrý prášky. 2.) Zajímá mě co se dělo potom, když ty čuráci sejmuli Simona Rosse. 3.) Su zamilovaná(nej) do Jeremy Rennera. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 3,753 // Otvárací Víkend USA: $38,142,825 // ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy si tak dlouho stěžoval, že jeho scénáře pod Greengrassovou režií nevyzní tak, jak by si zasloužily, až vzal kameru do ruky sám - a vykradl všechno, co předchozí trilogie nabídla. A když první půlhodinka nepřipomíná nic jiného, než nějakou pořádně dlouhou vystřiženou scénu z Bournova ultimáta, tušil jsem, že je zle. Při pohledu na překvapivě ukecaného a adekvátně ostrého Rennera to ale pořádně zamrzí. Jeho ruční práce s nepřítelem totiž bere dech a chemie s Rachel Weisz jakbysmet. Bohužel ve chvíli, kdy se tempo druhé poloviny rozpumpuje na maximum, přijde extra hloupý zvrat (Larx) a s ním i vystřízlivění, které v hlavě chtě nechtě bzučí až do konce. U samostatného příběhu bych asi měl mnohem menší problém, ale ono přisátí na profláklé značce celé Legacy zabíjí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neurážajúci, ale miestami nudný a nezáživný rip-off, ktorému Jeremy Renner rovnakou mierou nepomáha, ako neubližuje. To Edward Norton, za bežných okolností veľmi nepríjemný chlap, je fajn; do bourneovského univerza bez problémov zapadol. Rozhodne však nepoteší otravná hysterka Rachel Weisz a tradične bourneovsky nezrozumiteľný scenár. Akcia mdlá, hoci originálna (áno, dá sa to navzájom pekne skombinovať). Renner je smoliar: síce je v Avengers, tam ale patrí k otloukánkom bez mimoriadnych schopností, mal striedať Toma Cruisea v sérii Mission: Impossible a nevyšlo mu to a jeho pokus o striedanie Matta Damona v bourneovkách sa zasekol pri jednotke. Diváci snímku neprijali zle (rozpočet 125,k celosvetová tržba 267), i tak sa ale nepokračovalo. ()

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama