Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Recenze (205)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No to mě poser.. Palčáky, svetřík, lano přes rameno, v baťůžku cigára a podomácku ukované skoby a hurá na vražednou stěnu.. Aha, ještě se musíme dostat pod ní.. vlak je drahý.. hm, tak těch 700km došlapem na kole (na kole! né na teplé favoritce s 20.převody)...Kucí jsou tvrdí jak hřebíky do rakve ale "když se sere, tak se sere" a na Eigeru to tenkrát platilo dvojnásob..... Inspirativní a zoufalé. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Němci umějí točit zajímavé filmy o své minulosti. Tento film o pokoření jedné z nejvyšších alpských hor ve jménu Třetí říše je dobrý. Napětí se postupně zvyšuje a v posledních 30 minutách vyvrcholí. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Jó tak tohle byla poctivá filmařina horolezařina. Ani nevím co tomu chybělo. Možná jen trošku víc pocitu bytí v přírodě. Často mi to přišlo spíš jako záběry z ateliéru. A vůbec nevím proč. Každopádně jeden z nejkvalitnějších filmů z oblasti dobývání velehor. V komentářích jsem četl, že ta reportážní část byla zbytečná. Já se domnívám že ne. Vždyť stěžejní částí toho filmu byl kontrast člověk mrznoucí uprostřed vysoké stěny, spící na křivých kamenech a nemající co jíst proti lidem o pár set metrů níže, kteří leží na pohodlných postelích za zvuku praskání dřeva v krbu a se spoustou teplého dobrého jídla v žaludku. Tenhle film vážně stojí za to vidět. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vražedná stěna si je nejjistější v pasážích, o kterých to vlastně je, tedy když se leze nahoru, dolů nebo se někde skáče přes průrvu. Horolozecká pasáž je chvílemi i strhující, bohužel je 121 minut vyplněno takovou tou vztahovou omáčkou okolo, která nikoho moc nezajímá. I to by se dalo odpustit, co mě ale dostalo, jsou noční scény, ve kterých není vidět absolutně nic. Chápu, že rozpočet nebyl kdovíjakej, ale borci to točili v roce 2008, takže aspoň tohle už by se dalo pohlídat. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem k filmu přistupovala s nedůvěrou, jak já ty hory, mráz, vichr a ty blázny, co si lezou na vrcholy riskovat své životy a zdraví, nesnáším:-) Ale byla jsem příjemně překvapena:-) Na pozadí války, kdy pro Vůdce se dokazovala oddanost snad úplně všude, před olympiádou, se dva horolezci , sloužící v armádě, rozhodnou zdolat velmi nebezpečný vrchol v Alpách, na kterém už si vlastně všichni vylámali zuby.Ne z lásky k Říši, vlastně jen pro sebe. Jejich kamarádka má slibně rozjetou kariéru fotografky v redakci a její šéf nos na trháky.A tak se vydají do horského hotelu sledovat souboj horolezců ze čtyř zemí. Musím říci, že ač slečna fotografka působila doslova asexuálně, to ostatní bylo koukatelné. Drama o odvaze, kamarádství i boj o život , to vše velmi dobře natočené včetně záběrů hor, mě donutilo dát čtyři hvězdy, kterých nelituji. Jen ten ledový vítr, mráz......brrrrr:-( ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Něco z historie +++ EIGER (3970 m. n. m.), nejvýchodnější vrchol masivu Jungfrau ve Švýcarských Alpách. Severní stěna (1800m převýšení) je jednou z největších evropských stěn a také jedna z nejobtížnějších a nejnebezpečnějších (padající kamení, led, špatné počasí, hodně obětí => Mordwand). První výstup na Nordwand uskutečnili Max Sedlmayr a Karl Mehringer v roce 1935, ale hora si vybrala první oběti. Stěna byla zdolána až v roce 1938 rakousko-německými horolezci (Heckmair, Vörg, Harrer, Kasparek). Horu Eiger zdolali jako první Švýcaři Almer a Bohren a Ir Barrington 11. srpna 1958. +++ Film popisuje přípravy a výstup na Eiger v podání Andreas Hinterstoisser a Toni Kurz v červenci 1936. Už od začátku mě film pohltil svojí atmosférou 30. let a krásnou a drsnou přírodou. Při sledování mě mrazilo zimou, protože si nedokážu představit takové ledové podmínky. Neamerický styl je prostě více reálnější a v tomto případě až tak, že zamrazí. Super herecké výkony, vynikající masky (hlavně omrzlé obličeje vypadali až hrůzostrašně). Film nemá hluché místo a do půlky jsem uvažoval o 5*, ale ta druhá už neměla takový spád (to ale neznamená, že byla horší). Nakonec dám 4*, které ale představují 89%. Nejlepší horolezecké drama, lepší jako K2, které jen dokazuje, že evropská tvorba je na vysoké úrovni. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Mrazivé nomen-omen! Kurz znamená v němčině krátký... Pro mne špička mezi horolezeckými filmy! Mezi 4-5 hvězdami. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Po Pádu do ticha další fantastický film o horolezcích, na kterém bych kromě dramatického výstupu na Eiger vyzdvihl ze všeho nejvíce dokonalou retro atmosféru předválečné Evropy a obsazení Johanny Wokalek do role Luisy. Její postava je sice stejně jako její novinářský kolega klasicky podle šablony, ale Johanna to v sobě prostě má a nedovedu si představit vhodnější obsazení (mimochodem trefně tu uživatel PhillM. vystihl, jak během filmu rozkvete). Velmi přirozeně hrál i Benno Fürmann. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Pomo píše, že posledních 20 minut odvaz - no nene, právě naopak. Ach jo, ty jo. Ten konec byl zabijačka, tady se scénář fakt odvázal kamsi do hajzlu. Škoda. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na filmu líbilo zdařilé zpracování života v tehdejší době. Ať už život horolezců (mimochodem tito herci na mě udělali velmi dobrý dojem) a členů vojenské jednotky v Německu nebo příšerná povrchnost novináře Araua. Příběh je od poloviny navíc zasazený do krásného kraje Jungfrau ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jsem tam nedávno byl, tak jsem poznával všechny možné detaily z těchto míst, což člověku docela zpříjemní film. Celkem mě překvapilo, že v době kdy se odehráva film (1936), zde byla železnice na Jungfraujoch. Na wikipedii jsem se pak došetl, že tato železnice už byla stavěna před 1. světovou válkou. Jediné, co mě mrzelo bylo to, že jsem si zde na csfd přečetl v zajímavostech jak to dopadne, takže jsem byl trochu připraven o nějaké překvapení. Na můj vkus je možná tento film až příliš dlouhý. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu ani do Jeseníků! Je to super horolezecké drama kluků srdcařů co mají roláky a dračí smyčky. V podstatě Touching the Void mínus moderní výstroj plus troška romantické linky. Skvěle natočené, zrežírované a studené. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že nejlepší příběhy píše život sám. Očekávání od filmu: lezeme na Eiger a něco bude špatně. Vyplněno. Samozřejmě následuje snaha zachránit. Pořád nám probíhá typicky hollywoodský příběh, který už jsem párkrát viděli. Ale tento příběh nekončí jako klasické hollywodské cliché. Naštěstí. Ačkoliv to člověk očekává druhou půlku, nestane se tak. Ve filmu jsou dobře zobrazena dobová reálie a děj odpovídá realitě. Ano, jde o film z kategorie "survival", ale závěr filmu překonal moje očekávání. Pokud se chcete podívat na film z této kategorie a nechcete vidět, kde lidé ze záchranné jeden po druhém umírají, tak by jste na tento film měli rozhodě podívat! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zacatek filmu krasne predstavuje atmosferu nacistickeho Nemecka ve 30. letech. Pohledy na Alpy a horska mestacka jsou nadherne. Herci podavaji sympaticke vykony a minimalne pro laiky i zabery ze zdolavani Severni steny pusobi verohodne. Chapu, ze tvurci chteli filmem oslovit sirsi skupinu divaku, nez jen horolezce, ale osobni vztah mlade zurnalistky k horolezcum filmu na nicem nepridal. Bohuzel..., jinak by filmu nebylo moc co vytknout. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dlouho už jsem nebyll u filmu tak napjatej, jak u tohohle. Ze začátku to sice napínavý nebylo, ale to byla teprve příprava. Horolezecký filmy jsem nikdy moc nemusel, ale tohle bylo něco úplně jinýho, nejen kvůli tomu, jakou měli výbavu tenkrát v roce 36. Bylo to prostě napínavý, jak ty lana. ()

peteq 

všechny recenze uživatele

Mazivý snímek se kterým sem přimrzl k obrazovce.Nadlidské sanžení těchhle partiček je na tu dobu fascinující.Vybavení si vyráběli téměř sami a i tak dokázali neskutečné.Smutný konec dává filmu snad ještě větší sílu,protože tenhle sport/styl života není jen o vítězstvích ale i o životech a to oni dobře ví.Technicky snad není co vytknout,atmosféra z útulného hotýlku riviéra jen dýcha ovšem vedle majestátního Eigeru jen chabě sekunduje.Herecké výkony jsou v úhlavní dvojci výborné a i novinářký tým je kvalitní(nemohu se zbavit pocitu že šefredaktor je hitler:O)nejvíc bych asi vyzdvihl hudbu,která měla originální prvky(klepání cepínů)a celkově velmi zdařilá.Prostě nejde nevzdát hold těmhle průkopníkům a film si nepustit...9/10 ()

Reklama

Reklama