Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Recenze (205)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ohrané dejové klišé podžánru "horolezecká dobrodružná dráma" (hlavne K2) osvieži až posledných 20 minút. Taktiež postavy sa dali viacej rozkresliť. Ale kvalitným technickým prevedením, dobrými hercami a hlavne pútavým prostredím pod Eigerom (a v jeho severke) film dosahuje slušného napätia, dramatickosti a vo finále i dojatia. Kvalitné remeslo, silný emocionálny zážitok. Nemecký biják. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě kouření bylo zdravé a cigára byly v horolezeckém batohu hned vedle maček a cepínu! To já si jednou zapálil v pět a půl tisících a měli jste vidět výrazy pohrdání těch šlachovitých, steroidních týpků, kteří se s funěním horko těžko vydrápali nahoru půl hodiny po mě. Němci jednoznačně podcenili product placement. Kdyby tam vnutili aspoň jeden detailní záběr na krabičku, US Tobacco by je určitě vybavilo dostatečnými prostředky, aby si mohli dovolit hezčí babu v hlavní roli a nápaditějšího scénáristu, který by pouze nevykuchal klišovité momenty ze všech těch předchozích Kádvojek. Vím, jak je těžké najít v Bundeslandech pohlednou ženskou, která by nevypadala jako čerstvě oholená Brunhilda nebo Hitler v sukních, nicméně paní Wokálková je opravdový hnus. Celý film jsem si přál, aby lezla s nimi a rozprskla se někde o Eiger. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výpravný historický příběh o horolezcích z doby před druhou světovou válkou, který má veškerá scénáristická úskalí, ale zároveň i plusy tematického historického příběhu. Ostatně na podobném historickém námětu toho nic moc navíc nevymyslíte, ale ty záběry na hory…ty se neomrzí ani za tisíc let. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $709,744Tržby Celosvetovo $6,622,000║ Nemci občas prekvapia a natočili silnú horolezeckú drámu /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horolezecká část je strhující, klišé prostá, realistická (z pohledu laika) a v nejednom momentě natolik naturalistická až by jednoho zajímal film o filmu, protože to kolikrát zůstává rozum stát nad tím "jak tohle sakra dokázali natočit aniž by nechali herce viset ve třech tisících uprostřed sněhové bouře". Problém snímku je, že krom fantastické horolezecké části je tu ještě část reportážní sledující výstup z úpatí. A ta je zcela zbytečná. O to více zarazí, že dostává stejně prostoru jako ta lezecká. Až závěrečná čtyřicetiminutovka tenhle neduh napravuje. Tvůrci také dost spoléhají na to, že o Eigeru divák již něco ví a tak se s jeho představováním nijak zvlášť neobtěžují. Což je pro případné neznalé škoda. Sám jsem tak nějak čekal, že to bude o tom prvním úspěšném pokusu Harrerova týmu, o to větší bylo mé překvapení a tím pádem i prožitek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Německo 1936. Poslední překážka Alp – vrchol EIGER musí být v zájmu Říše pokořen. HOŘE ZDAR!…. Říkají vám něco jména horolezců - Andreas Hinterstoisser a Toni Kurz? Aha, ani já o nich nic nevěděl. Ovšem pokud víte, stačí vám vidět poslední třetinu. Onen čas před výstupem je naplněn seznamováním a předváděním pomalého nástupu fašismu. Pro tyto mládence však byly vápencové skály to jediné, co stálo za dobytí. Zajímavým nápadem je předvést výstup jako SOUBOJ GLADIÁTORŮ. U příběhů, které psal sám život se nemůže říct, že scénárista je idiot. Ale dá se tak učinit o některých zúčastněných. Ale takovej je život. To, co jsem od filmu očekával přichází až když se jde na ,,věc“. Souboj s horou nenechá nikoho v klidu. Bohužel ta výborná pasáž, kdy extrémní podmínky zvyšují nápor na lidskou psychiku a o slovo se hlásí fantastická touha přežít, není moc dlouhá. A to ostatní je takový ,,umělý“. Sice dramatický, ale chybí tomu ,,šťáva“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** P.S: film spíš pro ty, jenž považují horolezce za odvážlivce a statečné hrdiny, než za blázny, kteří si za své problémy můžou sami. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní film z válečného období zaměřující se na horolezce, kteří se snaží dobýt doposud nepokořenou horu Eiger. První hodina je sice docela zívačka, ale jakmile se vyrazí na horu, je to slušně mrazivá podívaná, kde jde jasně vidět jakou moc má příroda, která rozhodně nemá žádné slitování. Slušný survival.75% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Horolezecké filmy jsou vždycky zajímavé a tady je to umocněno dobovou atmosférou nadcházejícího fašismu a vůbec celkem historickými záběry tehdejšího lezení po horách. Závěr je velmi drsný a velmi působivý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

O lásce se říká, že hory přenáší, ovšem v tomto případě nepohnula Eigerem ani o píď. Nu což, alespoň že hlavní brunhildovitá představitelka, která by některé tady díky své vizáži zcela jistě nedokázala přivést k vrcholu již v základním táboře, pohnula sebou přes Atlantik - co nejdál od toho psychopatického syfilitika s úzkým knírkem, který hodně často a rád ukazoval pravačkou, jak vysoko dokáže vyskočit jeho německý ovčák Wolfie.. Syrové drama s dávkou lezeckého naturalismu o zdolávání poslední alpské překážky pod dohledem pisálků fašistické propagandy - mírně zamrzající v šablonovitosti některých postav a stopáží, vlekoucí se místy jako unavený šerpa s nákladem tří obézních muflonů na zádech. Přiznávám se, že jsem od celuloidového zdolávání "Mordwandu" čekal mnohem víc. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické horolezecké drama, tentokrát okořeněné o punc skutečné události a zasazení do meziválečného Německa / Švýcarska. Pro začátek zmíním fakt, že na mě Nordwand nezapůsobil tak, jako třeba Pád do ticha, nicméně po poslední půlhodině stopáže jsem nevěřícně zíral na obrazovku a oči z ní spustil až po posledním řádku titulků. Úvod je snad u všech horolezeckých filmů stejný (až snad na Cliffhanger) - seznámení se s postavami, čekání před výstupem, začátek výstupu, první menší trable (kterým se nepřikládá velká důležitost), bezstarostné pokračování výstupu, velké trable (ukazující, že menší trable nebyly zase tak malé), vyvrcholení a šťastný nebo nešťastný konec (většinou zakončen doslovem). Nordwand není výjimkou, a tak mu náleží čtyři hvězdy. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto horolezecká dráma preliezla nejeden žánrový skvost, a to bez využitia samoúčelných CGI efektov, či bez hollywoodskeho rozpočtu. V európskej produkcii, s poctivými hercami, v drsných podmienkach vznikol zaujímavý filmík s jednoduchým príbehom, s veľkými kontrastami, film o hrdinských činoch bez hrdinov, ktorí by predvádzali nejaké nadľudské výkony za sprievodu burcujúceho soundtracku. Len film o prekračovaní ľudských limitov, hrôzach a nástrahách chladných Alpských štítov, v konfornácii so smrťou frustrujúce a nervydrásajúce. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší film s horolezeckou tématikou, s akým som mal tú česť, za čo môže nielen po všetkých stránkach prvotriedne spracovanie, ale aj samotná zápletka. Príbeh Toniho Kurza a Andreasa Hinterstoissera pri zdolávaní severnej steny Eigeru na mňa zo všetkých skutočných horolezeckých príbehov zapôsobil najviac a jeho filmové spracovanie sa síce od reality čiastočne odlišuje, ale aj tak o sklamaní nemôže byť ani reči. Síce trochu dlhšie trvá, kým sa začne skutočne liezť, ale to nie je ani najmenší problém, hlavné postavy si ma získali okamžite, atmosféra predvojnového Nemecka je zvládnutá bezchybne a k tomu samozrejme všetko to napätie ohľadom prvovýstupu na severnú stenu Eigeru. A po tej tretine sa už dej presunie na Eiger a tu sa už takmer nič nedá vytknúť, lezenie je podané nadmieru atraktívne, o postavy som sa obával a rovnako aj celá tá tragickejšia fáza, kedy sa kazí, čo môže je už aj emocionálne celkom silná, pocit bezmocnosti už ani nemohol byť silnejší, skutočne to pôsobí až tak depresívne. Jediným čiastočným záporom je pre mňa to, že v priebehu lezenia je možno až moc záberov na divákov z chaty, čo čiastočne narušuje pocit odlúčenia od civilizácie, čo vo filmoch s horolezeckou tématikou mám tak rád, ale toto je len čisto subjektívne, predsa len toto bola v skutočnosti veľká sledovaná udalosť a navyše aj toto podporuje ten pocit bezmocnosti, keďže záchrana je potenciálne tak blízko a predsa tak ďaleko. Obsadenie je bez problémov, Benno Fürmann je asi môj najobľúbenejší nemecký herec, ktorému verím aj tie fyzicky náročnejšie úlohy, bavil ma jeho priateľ, postava novinárky a jej nadriadeného to tiež celkom osviežia, tu nemám problém. Réžijne a po technickej stránke to už tiež asi nemohlo byť lepšie, uveriteľné lokácie, dobová atmosféra, emócie, tu som úplne spokojný. Horolezeckej tématike sa venuje len pár kvalitnejších filmov a North face je z nich určite najlepší. Pre mňa prakticky už klasika s pár zanedbateľnými zápormi, takže plné hodnotenie mu neodopriem. 86% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tahle story sice neohromí, vlastně to není ani nijak výjimečné dílo, ale pořád lepší než mnohý vychvalovaný hollywoodský kasovní trhák s podobnou tématikou. V kulise skalních štítů se lze pokochat pěknými momenty, nad kterými zaplesá srdce snad každého horolezce. Připočtu-li, že to má realistický základ, tak je to další zajímavý počin německého filmu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

O nevydarenom výstupe na horu Eiger v Švajčiarských Alpách rozpráva tento naozaj vydarený nemecký film. Rovnako mi sedí obdobie, v ktorom sa odohráva, teda tesne pred začiatkom 2.sv.vojny. Atmosféra filmu je dokonalá a najlepšie to režisér dokazuje krutou zmenou počasia takmer v každej scéne. Kto bol v horách vie, že počasie je tam naozaj nevyspytateľné a nemusíte ísť ani do Álp, či Himalájí, postačí návšteva Vysokých Tatier. Horolezecké scény sú výborné a napínavo natočené a pozornosť sa venuje každému detailu. Tak dĺžke lana ako každej pribitej skobe, ktoré sú v širšom vnímaní diváka nepodstatné, ale závisí na nich život. Vždy ma poteší film, ktorý ukáže chlapov v nemeckých uniformách ako ľudské bytosti a nie automaticky ako nacistické svine. Nemci každý rok dokážu urobiť minimálne jeden naozaj výborný film, takže len tak ďalej. A vážne dobre som sa pobavil pri odpovedi na pozdrav Heil Hitler... "Nazdar!" 80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi nedokážu být úplně objektivní. K horám a všemu kolem nich mám silný vztah a tak na mě tento film působí možná mnohem silněji, než neutrálního diváka. Přesto jsem přesvědčen, že toto dílo si plné hodnocení zaslouží a to i přesto, že se za účelem poutavosti odklání od reality. Jednoznačně největším rozkolem s realitou je to, že žádná dívka s lezci na hoře nebyla. Já však nehodnotím pravdivost, ale kvalitu a změna některých faktů, činí dílo poutavější a filmovější. Například díky této dívce film může konfrontovat zhýčkané turisty ubytované v luxusním hotelu s lezci, kteří tráví noci v takových podmínkách, až z toho zamrazí i diváka. Díky "nadbytečným" hotelovým scénám, lze také modelovat morální úpadek té doby a porovnat nacistické myšlenky s filosofií života, kterou má v sobě většina horolezců. A krom silného příběhu zaslouží film obrovskou pochvalu za technické provedení. Nemám na mysli je speciální efekty, které činí film opravdu reálným a děsivým, ale také smysl pro detail. Veškeré to dobové vybavení horolezců, technika lezení atd., jsou nejen realistické, ale také ukazují, jací velcí borci ti lidé tenkrát byli a jaký respekt zaslouží. Tento film je skvělou poctou ranným dobyvatelům hor. Vedle Touching the Void se jedná o druhou velice kavlitní horolezeckou záležitost. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí hor a horolezců jsou velmi lákavé a když se zakládají na skutečných událostech, tak ještě k tomu hodně působivé. Nordwand je snímek, který má vynikající atmosféru doby 30. let, dobrou hudbu a díky dobrému zpracování a ke konci i napínavému a silnému příběhu se jedná o film, kterému nemám problém dát 5*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že když je venku +30, tak film o horolezcích překonávajících ledová pole je správnou volbou. Jistě to nebude spoiler, když se jedná o skutečný příběh, napíšu-li, že tam všichni zařvali, tudíž nic veselého. Popravdě Toni byl tak omrzlý (a nejspíš i ve skutečnosti), že pokud by ho zachránili, byl by invalida nadosmrti. Horolezecká část je velmi dobrá, švýcarské Alpy jsou úžasné a člověk si je užívá ještě víc, když na oněch místech byl. Ovšem než začal výšlap nahoru na horu, bylo to utrpení. Když si Luise přeje, aby už výstup měli za sebou, tak její šéf by moc rád, aby už vše začalo (souhlasil jsem). Osobně mi nevadilo, že se film nedrží přísně historie, vadila mi úvodní roztahanost. Na jedno podívání OK. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsme se před pár lety s kamarádem placatili ve svahu naproti svaté trojici Bernských Alp a opití kyslíkovým dluhem se hecovali: "K večeři sežerem tu konzervu guláše a ráno jdeme na Eiger!" Klika, že nám z toho gulášku bylo nad ránem pěkně blivno, protože jinak by na úpatí Mordwandu byly dva křížky navíc. I já bych se obešel bez melodramatické a z prstu vycucané love story s něčím, co napůl připomíná ženu a napůl medvěda, protože hory jsou u mě tou jedinou silou, která dokáže vrznout holky na druhou kolej. Jinak ale klobouček dolů, tenhle film je stejný kumšt, jako zdolat severní stěnu. P.S: Nezapomeňte mrknout i na Vzývající ticho. ()

Reklama

Reklama