Reklama

Reklama

Koprodukční projekt s Jugoslávií sice měl velké ambice, chtěl vyprávět bizarní příběh s metaforickými ambicemi, avšak výsledkem byla nepříliš přesvědčivá tragigroteska o drobném úředníčkovi, jemuž se stane osudným nuda na ospalém provinčním městě. Okolí, které prahne po nějakém vzrušení, jej totiž chce dohnat až k sebevraždě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Do malého mestečka nedobrovoľne zavíta ušliapnutý bezvýznamný úradník a stane sa terčom konšpirácií, posmechu i priazne. Hlavným motorom filmu je všadeprítomná nuda a zdegenerovaná spoločnosť miestnej spodiny a malomeštiakov, ktorí ženú postavu pána Golužu do tragického konca. Koprodukcia bratislavskej Koliby s Juhosláviou má svoje čaro v kamere a hudbe, príbeh je predsa len trochu bizarný a netradičný. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Jen taková zvláštní příhoda. Bezprostředně poté, co jsem se dodíval na film se na seznam.cz objevila zpráva, že z mostu v Mostaru skočil nějaký Čech a utopil se.... Kdo viděl tento film, tak tuší, proč to s ním dávám do souvislosti..... Soudě podle hodnocení je to u nás velmi nedoceněný film.... ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

Schematická metafora a svojrázna variácia na Kocúrkovo s neoriginálnym prvkom cudzinca, ktorý vstúpi do životov zdegenerovaných malomeštiakov a "nastaví im zrkadlo". Spoľahlivý prostriedok proti nude stelesňuje iba krásna SAVINA GERŠAK, ktorá sa tu rada a často "producíruje" v Evinom rúchu. (26.2.2010) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Bezvýznamný úředník z Bělěhradu odjíždí na dovolenou k moři. Po cestě je ale okraden a přichází do nudného zapadlého maloměsta pouze s deštníkem. To samozřejmě vyvolá rozruch a tajuplný cizinec se stává celebritou a začínají mu být přisuzované různé schopnosti atp. Hrdina je z nové životní dráhy nadšen a patřičně si ji užívá, ale časem mu přeci jen začne přerůstat přes hlavu... Představitel hlavní role je mírně řečeno škaredý, ale do ponuré kamery filmu zapadá. Příběh je pěkný, ale celkově jde o nevyrovnaný film na jedno shlédnutí. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Průměrný a naivní účetní pan Golužu (Ljubisa Samardzic), který šetří i na límečcích u košile (schvalně si je krejčím nedává ušít), se rozhodne pro výlet k moři. Po cestě narazí na z části malebné, z části děsivé poloměstečko, plné koloritních figurek, které je doslova vytržené z kontextu okolního proudu času či událostí. Všude kolem se po válečné šachovnici plazí hitlerovi pěšáci, spojenci takřka ještě ani nezaregistrovali začátek partie a ve vesnici se schyluje k nečekanému završení cesty pana Golužu, který přerostl možná sám sebe. Od Mostaru to má ještě cca 60 kilometrů k moři a řeka (ano, půvabná Neretva) je chladná a hluboká. ()

Zajímavosti (2)

  • Herečku Savinu Geršak (Anka) objavil režisér náhodou na jednej fotografii. Jeho asistent ju našiel v Rakúsku, kde práve hrala tenis za Juhosláviu, a obsadil ju aj bez hereckých skúšok. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v mestách Kotor a Mostar a môžeme v ňom zhliadnuť aj slávny mostarský Starý most zo 16. storočia, ktorý bol v období bosnianskej vojny (1993) úmyselne zničený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama