Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Ewan McGregor and Charley Boorman se na svých motorkách vydávají na několikaměsíční výpravu ze severního Skotska směrem na Jih po Evropě přes Afriku až do Kapského Města v Jihoafrické republice. Projedou celkem 18 zemí. Tato jízda je pokračováním jejich Dlouhé cesty kolem zvěta, kterou podnikli v roce 2004, kdy se vydali na východ od Londýna do New Yorku, přes Eurasii a Severní Ameriku. Pánové budou kempovat ve středu závodního okruhu Silverstone, navštíví presidenta státu Rwanda a budou si muset poradit v řadě nelehkých situací, včetně vyjednávání s úředníky pohraniční stráže a také během citově silně vypjatých setkání s dětmi v Ugandě, Malawi a Etiopii, jejichž životy zasáhlo onemocnění AIDS, zranění během práce v dolech nebo byly donuceny stát se dětskými vojáky během neustávajících kmenových konfliktů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Trošičku slabší než Long Way Round. Hlavně zpočátku. Plánování cesty je mnohem větší rutinou, celý tým je zběhlejší chybí tam více vzrušení a natěšení se. Evropské státy jsou zase podány jen letem světem, a počáteční fáze v Africe je zase ovlivněna špatným naplánováním, kdy celý tým téměř bez přestávky jede náročným terénem, jen aby se stihl nalodit v Egyptě na trajekt jedoucí do Súdánu. Nedostatek odpočinku a vysoký tlak rozbíjí dobrou náladu, a negativní emoce jsou tak čitelné i méně empatickému divákovi. První polovina sezóny je zároveň příliš schématická (tady se nám jeden špatně, tady je nějaká památka a teď už se bojíme hranic, které budou nejhorší na cestě) a divácky nepříliš vděčná. V druhé části se situace obrátí k lepšímu, a na ty horší díly dává rychle zapomenout. Projížděným místům je najednou věnováno více času, vrací se starý známý humor, trošku otravy v podobě UNICEF, ale i fantastické pozorování divokých afrických zvířat z minimální vzdálenosti. Najednou je zpět i nadšení pro cestu, které dokázalo tak skvěle strhnout diváka v předchozí řadě. Maličké zaváhání přichází na konci, kdy se přidává Ewanova manželka. Pro tým (asi krom Charleyho) se jedná o příjemné oživení, ale divácky se krom pár pádů o nic obohacujícího nejedná. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

K motorkám nemám žádný vztah, takže jediné, co jsem si na dokumentu užíval, byla cestopisná část. Poznávání Afriky ze sedla dopravního prostředku je určitě super nápad, ale daleko více bych si to užil, kdyby třeba jeli na kole. Stoprocentní hodnocení nemohu dát rovněž kvůli McGregorovi a Boormanovi, kteří mi jsou málo symptatičtí. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Chlapi už trochu věděli do čeho jdou, tak to bylo méně spontání, ale furt stejně dobrodružné. Velkou chybou je, že nedostal žádný prostor Claudio. Ale aspoň na konci cesty nezklamal, že zas zrušil motorku.. 91% ()

6thSun

všechny recenze uživatele

Tak s tímhle mám problém. Právě jsem dokoukal dva české dokumenty o podobných cestách, ovšem absolvovaných trabantem. Terénní motorky mi proti tomu teď zákonitě přijdou jako procházka jarní loukou. K tomu plno dalších lidí, kteří se starají o víza a další věci, jež si museli naši čeští kolegové zařizovat sami. A s financema asi taky neměl Ewan McGregor takovou starost. Takže tohle nedám, ale v komentech kolem čtu, že Long Way Round byl upřímnější a napínavější, zkusím aspoň to. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pravda, že už to není tak extrémní a spontánní jako Long Way Round, ale jako cestopisný dokument je to o mnoho lépe sestříhané, byť za cenu toho, že je to místy brané dost hopem. První tři díly jsou obsahově citelně slabší. Kluci na sebe navalili zbytečně velké břemeno, přecenili své síly a nestíhají šibeničně nastavený schedule. Je tam hodně cítit napjatá atmosféra v týmu a celkově se nenese ve zrovna pozitivní atmosféře. Stále se nic nestíhá, pořád se někam spěchá, všichni se kvůli tomu hádají a to hlavní - požitek z cesty - se jaksi vytrácí. Tým si toho je moc dobře vědom a s příchodem do Sudánu se situace obrací o 180°. Najednou je všemu věnován dostatek času, tým má naplánováno množství, především charitativních akcí UNICEF napříč celou Afrikou a kromě samotné cesty divák vidí i hromadu zajímavých míst, lidí a zvířat. Vtipné mi přišlo, jak se tady situace otočila: zatímco Ewan je v LWD psychicky daleko vyrovnanější, Charley je překvapivě ukňouranější, než byl v LWR. Na druhou stranu přizvat mi bff na chlapský road-trip manželku, byl bych asi taky trochu otrávený. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nakažlivé nadšení Long Way Round a naivita plánu, do kterého se Ewan s Charleym pustili jsou asi nezopakovatelné. U Long Way Down sice nadšení úplně nechybí, ale naivita už byla po předchozích zkušenostech nahrazena náruživým plánováním každého kilometru. A oba motorkáři o tom sami mluví - celá cesta je napěchovaná místy, které je potřeba včas překonat a nezbývá čas na anekdotické výstřelky, které dělaly cestu Ukrajinou, Kazachstánem, Mongolském a Sibiří tak kouzelnou. Navíc se zdá, že prakticky celou cestu Afrikou jedou spolu s podpůrným týmem, takže chybí i ta chlapská romantika přežívání tří dobrodruhů o vlastních zdrojích. O tom vlastně svědčí i vždy dokonale oholená tvář Ewana. Chápu, že vzhledem k počtu hraničních přejezdů bylo potřeba dát plánu pevnější organizaci, osobně bych ale spíš ocenil, kdyby v každé zemi cestovatelé strávili víc času, třebaže by pak byla cesta kratší, nebo naopak trvala déle. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku skoro stejně dobré jako Round. Ale jak v čem. Vše už probíhalo trochu jinak, i když je pochopitelné, že celý tým byl mnohem profesionálnější, a proto měl i více sponzorů. Afrika je úžasně pestrý kontinent, a tak byla cesta tentokrát zajímavá až do cíle. Minule mě to přeci jenom od odjezdu ze Sibiře už tolik nebavilo. Častější doprovod vozidel za cenu snížení intimity byl v těchto nestabilních oblastí naprosto logický. Co jsem akorát nepochopil, byla neznalost Ewanovy manželky pojmu pánská jízda a o to víc, že s tím její manžel neměl sebemenší problém a vzal ji s sebou. Vůči Charleymu i Claudiovi mi to přišlo dost nefér. Sestava z minule se neměla narušovat a zbytečně to vytvářelo špatnou atmosféru. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

O něco slabší než předchozí Long Way Round, ale pořád příjemná oddychová road-docu-movie. Oproti minulé sérii mi to přišlo méně spontánní a přirozené a naopak více sterilní. Chvíle, kdy se Ewan s Charleym dostávali do svízelných situací, které museli sami vyřešit, tu docela chybí a sice kvůli tomu, že většinu cesty s nimi jedou jejich doprovodná vozidla (tentokrát oblepená obrovským logem pořadu - i to je drobný ústupek ze spontánnosti). Druhým momentem, který narušoval celkový dojem byla skutečnost, že občas překvapivě vázla komunikace mezi hlavními aktéry (k čemuž se tuším ve 4. díle přiznali, naštěstí to byl asi chvilkový problém). Ne moc šťastným nápadem bylo taky připojení se Ewanovy manželky, která v životě na motorce neseděla... to zážitek ze společné jízdy jenom rozdrobilo (stejně jako občasné přemísťování se letadlem do různých zapadlých koutů, "kam by bylo nebezpečné jet na motorce"), navíc mi to přišlo nefér vůči Charleymu. Přesto všechno je tu spousta silných momentů (rwandská genocida, gorily, sloni), takže i takhle jízda stojí za shlédnutí ;-) PS: je docela vtipné, že je tu v účinkujících uveden Ray Mears, který se asi na 3 vteřiny mihne v prvním díle. ()

MiCM 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo snad ještě lepší než Long Way Round. Také velmi zajímavá krajina, překvapivě příjemní a hodní lidé.. A přišlo mi, že už měli tak nějak více zkušeností s natáčením, ovládaním motocyklu apod., tak je nakonec tato série taková zajímavější, líbivější....hudba, záběry. Skvělé.. Navíc u "Long Way Down" má každý díl oproti "Long Way Round" o 15 minut více (60 min oproti 45 min), takže prostě úplně paráda.. Celkově vlastně LWR - 5 hod 15 min, LWD - 6 hodin! To mně jako fanouška nadchlo úplně maximálně.. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Citelně horší než minulá jízda na východ, ale pořád dobré. Je vidět že vztahy mezi kamarády už nejsou tak dokonalé. Vůbec jsem nepochopil co tam McGregor nacvičoval s tou svou manželkou.. Kdo se podívá, pochopí. Pěkný koment - Wawer ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Sympatická road-tripová poznávačka Afriky, navazující na cestu kolem světa. Charley a Evan jako dva kámoši putují na svých motorkách a se štábem v patách poznávají Afriku. O něco méně drsné jak Long Way Round, ale pořád dobré. Tedy až na pro mě otravně-nesympatickou Evanovu ženu. Long Way Down je hezké cestopisné dobrodružství, pomalu turistická reklama na některé části Afriky. Škoda že už další produkce nejsou v téhle sestavě, i když se budu raději díívat na Charleyeho samostatnou jízdu po světě než na tu Evanovu... ()

Vitoraz 

všechny recenze uživatele

Druhá cesta o poznání horší než první jízda.Je vidět že už tu není taková nervozita jako u první cesty,je to mnohem více komerční a většinu prostoru dostává jen Ewan-navíc je tu cítit že tentokrát to mezi kluky nějak neklapalo.A pak je tu ten důležitý moment jak pánskou jízdu zkazí přibrání manželky do celého projektu a části jízdy.I tak je stále na co se dívat a tiše závidět. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Orgie pro lidi co mají cestovatelské srdce! Tohle bych si přál zažít a ani by to nemuselo být až do JAR. Stačila by Keňa nebo Etiopie. Naprostá nádhera!!! 100% - 5***** ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Chlapci opět sebrali staré dobré "bavoráky", svůj tým a vyrazili směr Afrika. Začátek byl trošku slabší, pořád jenom jeli a jeli a nic se nedělo, až pak k stejnému názoru došel i Ewan a Charley, "to musíme změnit!" říkají.. Od příjezdu do Egypta se to začínalo podobat více "Long Way Round", začali být ve větším kontaktu s místními lidmi a to teprve začala být dobrodružná výprava, stanování s domorodci, stanování poblíž nebezpečné cesty, kde je evidováno mnoho přepadení, to se mi líbilo. Pár držko pádu na písku, asfaltu, trochu poškrabaný lak, Claudio opět odrovnal celý "nos" motorky atd... Velmi příjemná výprava s těmito týpky co mi už v prvním díle přirostli k srdci. Co hoši, kdy dáte další Long Way xxxxxx ?.. ()

Brhlis 

všechny recenze uživatele

Cesta po Africe byla určitě méně náročná než cesta přes celou Asii. Chybělo mi tam to napětí, které bylo patrné například na Cestě kostí v Long Way Round. Ovšem hlavní věc, která se neměla stát byla angažování Ewanovi manženky do projektu. Bylo hodně patrné, že to Charlieho dost mrzí, protože byl tímto odsouzen do role pátého kola u vozu. Na druhou stranu kvalita byla podobná prvnímu dokumentu, občas padl nějaký ten fórek, kluci navštívili zajímavá místa a já jsem si to zkouknutí taky užil. 80% ()

RichardLev 

všechny recenze uživatele

Skončil jsem jednu epizodu po tom, co zapalovali své prdy. Jejich hulvátství mě vyloženě nasralo. Taky vůbec nepochopili, co se divákům líbilo na Long Way Round. Tady se pořád někam honí a spěchají. A pořád se tam motají lidi z týmu. Koho sakra zajímají? Nebo koho zajímají rozmary McGregorovy manželky? Mě určitě ne. Možná je to pak lepší a zajímavější, ale začátek mě odradil. Kluci, čekal jsem od vás víc, ale zklamali jste mě. Prdy si klidně zapalujte, ale v dobrodružném cestopisném seriále tohle opravdu vidět nemusím. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní záležitost, u které se budete jen atomárně nudit. Řekl bych, že milovníci motorek musí dát i šest hvězdiček. Tedy já bych určitě dal, kdybych mohl. Klobouk dolů před celým týmem, který se na tomhle podílel. Zase je ale třeba vidět ta logistická podpora, která za tímhle stojí. I tak je ale parádní projet si s oběma hlavními protagonisty takovouhle dálku a poznat lidi ve všech zemích, které na své pouti museli překonat. ()

Reklama

Reklama