Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středněmetrážní dětský film Filmového studia Barrandov. Dvě vesnické děti jedou na prázdniny k příbuzným do hlavního města Prahy. Desetiletý Adam a šestiletá Otka prožijí během pobytu v sídlištním paneláku v Severním Městě mnoho zajímavých příhod a dobrodružných objevů. Scénář napsal Milan Pavlík na motivy povídky Bohumila Říhy. (hippyman)

(více)

Recenze (15)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Letní příběh dvou dětí, které jsou zvyklé na život na vesnici a příjezd do Prahy je pro ně plný nových zážitků i postav, které na sídlišti žijí. Velmi poeticky působí osoba starého hodináře (Vlastimil Brodský), který dětem ukazuje nejen staré hodiny, které mu tikají na zašlé stěně jeho domku, ale i jak má člověk správně vnímat čas a jeho hloubku. Dnes už přírodu a dětské radosti nikdo takto nenatočí, aby byl film milý a krasný stejně jako tento snímek z doby byť těžké normalizace, ale z doby kdy děti měly radost z maličkostí a každá hezká chvíle v nich zůstala na dlouhou dobu jako drahý kamínek. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V celku idylicky laděný příběh určený převážně pro dětského diváka. Ale i sem se dostala trocha té agitace. Je patrné, že počátkem sedmdesátých let měli soudruzi problémy s vystěhováváním z periférií, které se rozhodli zbourat, aby měli kde postavit mnohem komfortnější bydlení - paneláky. Aby posílili svou tézi, nechali si jí notně podpořit filmaři. Domky byly prezentovány jako chátrající vlhké objekty nevhodné pro bydlení socialistického člověka. (Stejný motiv najdeme Jak utopit doktora Mráčka nebo Okres na severu.) I to patřilo ke koloritu doby a je zde věrně zachyceno. Ovšem fousatému Bróďovi to slušelo a děti působily velice přirozeně. Pěkné jsou snové pasáže neodmyslitelně patřící k dětským filmům. Zdeněk Liška opisoval tak trochu sám od sebe, jsou patrné hudební motivy, které použil u majora Zemana. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Takovy ten film, ktery nikomu neublizi a nikomu nepomuze. Nedokazu si predstavit, ze nektere dnesni desetilete dite dokouka film do konce. A tak je tento "rodinny" film, zavisly na preziti jen u tech nostalgicteji ladenych rodicu... Jeste, ze aspon ten orloj deckam ukazali... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dvě vesnické děti jedou na prázdniny k příbuzným do hlavního města Prahy. ---Tedy přesně obráceně než to bývá...brr  😎 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že Jaromír Dvořáček četl úplně jinou předlohu než já. Pro mě byla kniha Bohumila Říhy přímočaré dobrodružství s několika jednoduchými charaktery a jedním postupně odkrývaným tajemstvím. Pan režisér v ní naopak viděl fantazijní cestu do dětské mysli. Tu se pokoušel evokovat téměř lyrickou atmosféřou, která se ovšem na pražském sídlišti buduje sakra těžko. Snažil se statečně a zbytečně, protože dlouhé mlčenlivé pasáže spíš nudí, než aby navozovaly kýženou náladu. Nepomohla mu ani hudba Zdeňka Lišky, která by se hodila kamkoliv jinam, ale sem opravdu ne. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

I přes poměrně krátkou stopáž si režisér našel čas na dlouhatánské pasáže, ve kterých se v podstatě nic neděje, jen jsou provázeny typickou Liškovou hudbou. Jak už napsal gruzdej, atmosféra socialismu je vystižena dokonale. Uvědomělá Dvorská tak trochu pohrdá Brodským a označuje ho za podivína proto, že se nechce vystěhovat ze svého domku, který stojí v cestě výstavbě paneláků. Oko divákovo je potěšeno hezkou Schallerovou, aby bylo vzápětí znechuceno zjištěním, že tahle kočka chodí s Jandákem, kterého lze charakterizovat mnohými přirovnáními, bohužel však žádnými kladnými. Nepomůže ani, že se na konci rozejdou, protože ona kvůli tomu brečí místo aby jásala, no toto. Brabec je i přes svůj relativně mužný vzhled v chlapáckých postavách nepřesvědčivý od dob, kdy tak krásně ztvárnil hysterickou paní Zemanovou. A taky váhám, nakolik je tohle film vhodný pro děti... Furt je jim vtloukáno, že nemají skákat cizím osobám na bonbón a nikam s nimi nechodit, ale tady se Adam s Otkou klidně nechají odvézt z nádraží na sídliště úplně neznámou osobou a když teta není doma, neváhají a klidně jdou s Brodským k němu domů pod průhlednou záminkou prohlídky sbírky hodin. A nic se jim nestane. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Knížku už si skoro nepamatuju, ale film ano. Dneska jsem si ho připomenul. Vždycky mě fascinovala ta obrácená logika, jezdit na prázdniny do paneláku. Já jsem totiž taky jezdíval z vesnice na prázdniny za tetou do paneláku. Akorát že do opičí rokle (Ústí nad Orlicí), takže letiště a podobný "entertainment" nepřipadal v úvahu. I dneska tenhle příběh (hlavně kvůli atmosféře a relikviím) stojí za to vidět. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Vesnické děti, holčička Otka a chlapec Adam tráví prázdniny u příbuzných v Praze a panelák je pro ně místem různých příhod a dobrodružství. Průměrný film, který ničím objevým nepřekvapí. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"V Praze nejsou víly." Dedinské dietky na prázdninách v hlavnom meste. Naivne riskujú keď nasadnú Augustovi na korbu a vlezú Brodskému do baráku určeného k demolícii, ale v harmonickej normalizovanej realite sa im nič nestane. Aj betónová paneláková džungľa je vcelku idylická, vo výťahu stláča gombíky Schallerová s Kornovou platňou pod pazuchou, trhovkyňa ochotne poskytne zľavu, akurát miestni detskí rovesníci trochu zapárajú v rámci príjmacieho rituálu. Ako decko by ma premiera poetiky asi trochu nudila, ako dospelec oceňujem dobové zábery a atmosféru. Milé. ()

gruzdej 

všechny recenze uživatele

Není to sice žádný velký filmařský počin, ale pro pamětníky je tu neopakovatelná atmosféra socrealistického pražského sídliště uprostřed prázdnin - dodnes z toho na mě padá podivná tíseň. Jen kvůli tomu to stojí za to vidět. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch milých filmů se sympatickými dětskými hrdiny, krásnou nostalgickou hudbou a Prahou, plnou usmívajících se hodných a vždy nápomocných Pražáků. ()

Reklama

Reklama