Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Domácí vychovatelka Olga, mladičká a citlivá dívka, přichází do zchudlé šlechtické rodiny plná ideálů a odhodlání milovat děti, které jí budou svěřeny. Osamělá mezi lidmi prožívá pocit člověka, který nepatří nikam. Ani mezi povýšené panstvo, ani mezi služebnictvo. Zažívá mnoho situací, které ji zraňují a ponižují, ale současně jí dávají i poučení pro budoucí život. Scénář Věry a Václava Šaškových vznikl podle stejnojmenné povídky Karla Čapka, jemné analýzy lidských pocitů a vztahů, s důrazem na potřebu důstojnosti a vnitřní svobody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno jsem byl překvapen, co všechno pan Čapek napsal. Každopádně tento film mě tuze nebavil. Příjemná mi byla pouze Klára Issová. Skoro jsem u povídky usínal, probudilo mě až cachtání nahé Kláry I. a L. Vondráčkové, které bylo asi jediným světlým momentem celého filmu. Krásné polonahé dívky. Ostatně, K. Issová neměla s nahotou moc problémy, když jsem to tak pozoroval. Svlékla se pak ještě minimálně jednou. Povídka jasně ukazuje to, co někde platí bohužel i dnes, že šlechta umí dát jasně najevo. Někteří lidé jsou přece lepší než ostatní. Bohužel devadesátá léta se projevily i zde. Tohle provedené mi připadá trochu laciné. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočeno, velmi kvalitně vystižená tíživá a dusná atmosféra zámku a jeho obyvatel potvrzující staré dobré přísloví, že není všechno zlato, co se třpytí. Dnes jsem měl den se svojí nejoblíbenější herečkou Klárou Issovou. Po letošním propadáku Zoufalé ženy dělají zoufalé věci jsem si spravil chuť s tímto starším televizním počinem. Intenzívně jsem prožíval, jak té nevinné Olze-Kláře na zámku téměř všichni pořád ubližují. Věrohodný výkon podala také Nikol Štíbrová, takové zlé a namyšlené princátko by potřebovalo pořadně seřezat. Celkově příjemný zážitek. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy Klára Issová a Lucka Vondráčková byly nejenom krásné ženy, ale měly i talent a uměly zahrát přirozeným výrazem. Na celé inscenaci jsou tím nejlepším a v každém záběru je na ně krásné pokoukání. Hlavně na nádherné oči Kláry nebo na jejich společnou koupel. Jinak se jedná spíše o průměrný příběh o mladé vychovatelce, která přichází pracovat na zámek a musí snášet povýšenost panstva a ponižující situace. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení nikoli jen z úcty ke Karlu Čapkovi, ale prostě proto, že tenhle televizní film se povedl. Klára Issová mírně patetická, ale ve svém umírněném vzdoru sympatická a mě její kreace dívky nepatřící nikam bavila. Ostatní hrají předvídatelně, ale do svých rolí přesně pasují (Chantal Poullain, Josef Somr, s mírným sebezapřením beru na milost i Lucii Vondráčkovou), překvapila i ještě dětská Nikol Štíbrová v roli fracka na zabití. Jenom je škoda inflace exteriéru Krásného Dvora, známého i ze třetího dílu Básníků nebo záběry z naprosto stejných míst jako ve filmu Konec starých časů. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Špičkové drama o tom, jak člověk může být zcela osamocen na zámku plném lidí. Film zdánlivě bez děje je dokonalým dramatem mladé dívky coby učitelky na zámku, kde vše je jinak, než si v semináři vysnila. Klára Issová je výtečná, stejně jako nesnesitelná Chantal a tupý pan hrabě Somr. Strach opět ukázal, jak velkým filmařským talentem vládne. 85% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčeno v interiérech i exteriérech zámku Krásný Dvůr. (HonzaBez)

Reklama

Reklama