Reklama

Reklama

Síla lásky

  • Velká Británie Creation
Trailer

VOD (1)

Anglický přírodovědec Charles Darwin se snaží najít rovnováhu mezi svými revolučními teoriemi o evoluci a vztahem ke své zbožné manželce, jejíž víra je v rozporu s jeho prací. (Filmbox)

Recenze (113)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Charles Darwin byl blázen. Nebyl? Ale byl, každý génius je blázen. A člověk vlastně nemusí být ani génius, aby byl blázen. Každopádně tenhle film by bez zívnutí zvládl shlédnout snad jenom blázen. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to primárně (a ostatně ani sekundárně) o vzniku "O původu druhů", natož o Darwinovi či evoluční teorii jako takové. Je to především dobře zahrané sladkobolné filmové drama a až poté to výše zmíněné. Ze začátku nápadité ("pohádkové" vyprávěnky dcerce, koloběh života v trávě za domem) a se silným tématem, ale příliš rychle se tenhle směr utne a začne se až do úplného konce zbytečně přešlapovat na jednom sebelítostivém místě. PS: Paul "Stephen Maturin" Bettany byl pro Darwinovu roli skvělá volba, kterou obsazení jeho manželky jen umocňuje. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZABIL JSTE BOHA, PANE!“..... /// To je koloběh života (chce se mi zařvat a s otevřenou hubou naslouchám příběhům). Darwinovské myšlenky však brzy ustoupí do pozadí a prostor dostává období šílenství a smutku. Nebyl jsem připravenej na citový vydírání nejvyššího kalibru, vydírání smrtí a šťastným životem. Nechtěl jsem ubulenej film. Čekal jsem fakta zabalený do historickýho příběhu, na jehož konci kdosi zvolá: ,,Heuréka! Kniha o vzniku druhů přírodním výběrem je tu!“ Prostě jako v těch americkejch filmech, kde historie jsou suchý fakta. Tohle mi nakonec připadá jako by BBC natočila film pro lidi od ,,fochu“. Já můžu pochválit herce, ale holuba nevypreparuju (nebo možná jo, ale asi o tom moc nenapíšu...) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od Randala Keynese (pra – pra – vnuka Charlese Darwina) "Annie's Box" číst nebudu. 2.) Makám na seznamu ,,neznaBohů“. 3.) Chtěl bych se nechat rozbrečet příběhem o orangutanovi. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější milníky vytváření velké teorie vyprávěné mrtvé dcerce za zvuků tklivé hudby - toť základní kostra Creation. Těžko si představit, že by někdo mohl nalézt mně méně příjemný způsob pohledu na tuto mně tak sympatickou látku. Člověk by skorem dospěl k závěru, že evoluční teorii tu dnes máme proto, že se Darwin nakonec se smrtí své dcery vyrovnal. Nechci vyznít jako ten nejhorší cynik, chápu, že pro každého trochu slušnějšího otce je smrt dítěte tragédií, jenže... opravdu si zasloužím, aby se ze mě slzy mačkaly vyprávěním jakýchsi uplakaných příběhů? Aby se mi závažné důsledky evoluční teorie předkládaly tak, jako se předkládají žáčkům nižších tříd základní školy? Doufám, že ne. Film nehovoří o původu druhů, nehovoří o přírodním výběru - nabízí uplakaný příběh o síle lásky manželské a otcovské. Konflikt náboženský je těmito láskami smazán a nakonec úplně vyhlazen mainstreamovými moudry... Aaa, proč jen tam víc nebyl ten skrček Huxley? Od jeho plamene jsem mohl i já chytnout... Nebýt občas ve filmu on, nějaký ten výcuc z Darwinových knih a korespondence (bohužel podmalovaný dramatickou hudbou) a jedna scéna, která ukazuje přírodu jako systém, v níž se život jedněch rodí ze smrti jiných, nemilosrdně, ale beze zla, byl bych ještě tvrdší než takhle. Silné **. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jennifer Connelly trpí nediagnostikovanou zálibou v hraní manželek, jejichž chlap vidí lidi, co tam ve skutečnosti nejsou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jsem taková nějaká dojatá. Ale použitá forma mi úplně nestačí. A teď mi nutně bude vrtat hlavou, jak bych já sama chtěla, aby vypadal film o muži, co psaním zabije boha. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Britové filmy umějí, né že né. A nejlépe jim to jde s kostýmními či "dobovými" filmy. Creation není výjimkou. V Hollywoodu by se asi podobný námět s podobným zpracováním neuchytil, takže děkuji za ostatní světové kinematografie nekopírující americký styl. Samotný film je plný emocí, které sice nevyždímají člověka až na kost, ale přesto přivodí nepříjemné pocity mrazení v zádech a svědění slzných kanálků. K tomu hodně pomáhá manželská dvojice na plátně i ve skutečnosti - Paul Bettany a Jennifer Connelly. Fakt, že jde o manželský pár i ve skutečnosti hodně napomáhá uvěřitelnosti jejich vztahu a vztahu k dětem. Na rodinné hodnoty se zde hraje možná o něco více, než jsem před zhlédnutím čekal, to však nic nemění na faktu, že jde o velmi příjemné rodinné drama, které dává divákovi nahlédnout pod pokličku vzniku jedné z nejdiskutovanějších knih 19. století. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem životopisný film ze vším všudy (a hlavně tedy cestou na Galapágy), dostal jsem silné drama o mužovi, který změnil svět, ale cesta k tomu byla opravdu trnitá.. Britové umí, stále více se mi zamlouvá tenhle civilní styl natáčení, ne silný v nějakých pokusech, ale v celkovém přístupu. Úžasná první polovina posetá myšlenkami o evoluci spojenými s vyprávěním dcerce - líbilo se mi, že i k tomu bylo přistoupeno velmi pěkně - doplněním obrazu k slovům.. Hudba doplnuje tuhle skoro posvátnou atmosféru a rozklad osobnosti, herecké výkony parádní (Paul a Jennifer jako manželé na dvou březích divoké řeky hrají opravdu velmi uvěřitelně, což asi není divu :)) a závěrečný počátek Původu druhů strhující. Možná chvílemi nudné či příliš opakující se, ale jinak velmi fajn film. Určitě zkusím i další podobného ražení ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě CREATION tak dostane, ale já prostě nemám co vytknout. Skvělá řežie a vynikající herecké obsazení (Jennifer Connelly, Paul Bettany i ta malá holčička) nádherně zachytávají příběh o rodině, o lásce, o ztrátách a o životě, který byl roztržen mezi vědu a víru. To vše navíc podbarvuje tklivá hudba Christophera Younga. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Už celá Darwinova teorie je pro mě strašně zajímavé téma. Film Creation se však teorií jako takovou přímo nezabývá (jistým způsobem ale ve filmu vysvětlena je), zabývá se tím, jak pravda ovlivnila samotného Darwina a lidi kolem. Film obsahuje zajímavé myšlenky, jak ztráta víry a odhalení toho, že jsme pouze součásti krutého vesmíru a jediným cílem člověka je přežít, může ovlivnit celou společnost. Nad Darwinem zvítězila vědecká pravda, ačkoliv ho to to málem zničilo. Nakonec má ale stejně každý svou vlastní pravdu a vlastní víru a nějaká vědecká fakta ho vůbec nezajímají. Někdy je možná lepší pravdu neznat, nebo si ji nepřiznat. Film je velice pěkně natočen s příjemnou hudbou, na emocionální strunu diváka hrají příběhy, které Darwin vyprávěl své dceři. Obsazení Paula Bettanyho byla správná volba a stejně tak i obsazení mé oblíbenkyně Jennifer Connelly. Celkově si myslím, že se jedná o dobrý film, který můžu doporučit. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Charles a Emma, muž a žena, černá a bílá. On už dávno pochopil, že Bůh je jen přelud, který si lidé vymysleli, aby dali věcem smysl a řád, ona jeho teorie zarputile odmítá a dál spíná ruce k tiché modlitbě. V 19. století nemohly být dva světy rozdilnější, přesto tihle dva koexistují vedle sebe v křehkém svazku narušeném ztrátou dítěte, ve svazku plném tichého nesouhlasu, proseb, výčitek ("Copak ti nevadí, že možná nikdy neprojdeš nebeskou bránou a my dva tak zůstaneme po celou věčnost odloučeni?"). I když předem víte, kdo bude muset ustoupit, stejně vás to smířlivé pohlazení po tváří "tak si ze mě nakonec udělal spoluviníka", ono spojení černé a bílé v šedou, dostane. Výborným tahem bylo obsadit do filmu skutečný manželský pár, neboť každý dotek, každý pohled je prozářen láskou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímek se zabývá více soukromým životem Darwina než jeho prací na evoluční teorii, přesto však poskytuje zajímavý pohled na život tohoto vědce včetně všech problémů, které mu křížily cestu při tvorbě díla "O původu druhů". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád britské historické filmy. Jsou téměř vždy sázkou na jistotu. Britové to prostě umějí. Tohle drama není vyjímkou. Nabízí nám tak trochu jiný pohled na Sira Charlese Darwina. Ti co čekali dobrodružný snímek z jeho cest na palubě HMS Beagle zřejmě budou zklamáni. Ostatní co se nenechají odradit bezpochyby zasáhne. Nejen velmi sugestivně podanou ztrátou malé dcerky, ale i okamžikem rozhohodování vydat knihu O původu druhů. V rozhodnutí mu naštěstí velmi pomohl Alfred Russel Wallace, který nezávisle na Darwinovi došel k podobným závěrům o přírodním výběru druhů. Darwin věděl, že překračuje hranici kterou ještě žádný smrtelník nepřekročil... Přesto vstoupil do války s Bohem Stvořitelem. Už jen za tuto odvahu má můj nesmírný obdiv. Vysoce hodnotím výkony Paula Bettany a zejména Jennifer Connelly . * * * * ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Zmätené tak veľmi ako Darwinová myseľ... myšlienka tu určite bola, to sa poprieť samozrejme nedá, avšak chaos taktiež. Nie je to Amielové prvé dielo a ani jeho najlepšie... na môj vkus chabé prevedenie 5/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vyměkl jsem. Námět a zpracování veskrze průměrné, dobré, či uspokojivé, ale kombinace Paula a Jennifer, ta na mě po celou dobu trvání volala: "dej čtyři, dej čtyři", tak jsem prostě jednoduše neodolal. V tomhle případě to ani dost dobře nešlo. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kdo by kdy řekl, že pan Darwin byl tak zajímavý muž. Creation zobrazuje jedno období v jeho životě, kdy zlomený po smrti nejstarší dcery začíná pochybovat, jestli má svou teorii sepsat na papír nebo se nechat odradit nábožensky založenou a upjatou společností a svou odcizenu ženou. Nejvíc mě na celém filmu dojaly příběhy, které vyprávěl své dceři, a které doplňují už tak komplexní film. Bettany a Connelly tvoří výborný herecký pár, kvůli nim film funguje tak skvěle. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Zivotopisne filmy si vetsinou dovoluji nenapadite zpracovani, protoze zivot predstavovaneho je sam o sobe plny silnych momentu. Je to podle a Creation neni vyjimka. Bez ucasti Paula Bettanyho by snimek nenabizel nic nez remeslne slusne zvladnute drama. Jenze Bettanyho film ma a on svym talentem "ozivuje" kazdou vterinu filmu a vnitrni boj Darwina se sebou samym dela maximalne atraktivni. Urcite plus je i strih, ktery strida dve casove linie a maskuje tak castecnou nedejovost. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Trošku zmatené a nudné drama o zajímavém člověku. Jon Amiel určitě mohl natočit Creation lépe, protože téma o neexistenci boha je hodně zajimavé a kontroverzní. Po dlouhé době mě potěšil herecký výkon Jennifer Connelly a pozadu nezůstal ani Paul Bettany v roli Charlese Darwina. ()

Reklama

Reklama