Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Východní Německo, 1988: Jürgen Kaiser je agent státní bezpečnostní služby Stasi a je zcela loajální straně. Má však strach o svého syna Marca, který je punkáč. Po jednom koncertě, kdy je Marco zatčen, je donucen vstoupit do armády, kde překvapivě propadá názorům socialismu a je presvědčen o tom, že musí bránit svou zemi proti kapitalistickému nepříteli. Zatímco Jürgen je mile překvapen, jeho žena Hanna a Marcova přítelkyně Anja podporují hnutí občanských práv a Marcovo chování se jim vůbec nezamlouvá...

Film DAS WUNDER VON BERLIN zachycuje poslední dny režimu NDR z pohledu jedné východoněmecké rodiny. (Bobek27)

(více)

Recenze (34)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Roland nepatří mezi známé režiséry, myslím tedy ve zdejším cvok hausu, přesto je to už třetí film, kterým mě dokázal uzemnit. Příběh začíná naprosto nenápadně, ale postupně, přihořívá, přihořívá a ta práce s gradací je fakt parádní. Uvítal bych tu delší verzi, poněvadž tady bylo zřejmý že se stříhlo tam kde nemělo zejména s ohledem na vztahy jednotlivých postav. Velmi příjemně mně překvapila Karolina, já ji měl zafixovanou jako ryze komerční herečky, která snad není schopna číst scénáře co se jí nabízejí, ale ouha, tady mě vyvedla z omylu a jsem za to velmi rád. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Kostja Ullmann mě zaujal již v excelentním německém dramatu Letní bouře. Karoline Herfurth se zase od obyčejné, tuctové role v teenagerských Holkách to chtěj taky, úžasně posunula v hereckém žebříčku navrch. Velmi vyzrála a přitom si stále zachovala svoji tvář, s níž stále působí jako mladičká studentka. Vydařené drama o událostech z doby, již jsem neprožila. Potěšil mě v hlavní roli hlas Vojty Kotka, a toto spojení Vojty a Kostji na mě působilo jako dva krásní kluci v jednom:) Jen škoda, že Vojta svými rolemi zůstane stále nejspíš zafixován jako "ten" z teenagerských komedií. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Televízny variant na priebeh udalostí v revolučných rokoch 1988-89 na sebe nenechá badať žiadne známky televíznej produkcie. Práve naopak, myslí, že by bol serióznym konkurentom na dramatickú vložku s programe multikina. Žiadny rozťahaný príbeh sa nekoná, vyše jedenapolhodinová záležitosť ubehne pomerne slušne rýchlo. Ono sa počas deja prakticky nič poriadne nedeje, najdôležitejšie historické fakty a udalosti sú rozoberané len okrajovo popri príbehu rodiny, ktorej sa tieto udalosti bytostne týkali. Herci si svoje poctivo odmakali, réžia mohla byť svižnejšia a nápaditejšia, ale zložité faktory ako komparz, či revolučná atmosféra mali dosť vysoký štandard. Celkovo prekvapenie, chválim. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Našly by se velmi povedené pasáže i zbytečně utlumená místa, nicméně je zajímavé sledovat, jak se dokázala prosadit kdysi "roztoužená" Karoline Herfurt, která z tematicky jednoduchých komedií přesedlala na výživná dramata (Předčítač, Parfém: Příběh vraha, Im Winter ein Jahr). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle dývko na mne vypadlo při úklidu knihovny zrovna 17.11. letošního roku. Ještě zavařené v průsvitném obalu s cenovkou 18 Kč. Už ani netuším, dke jsem k němu přišel. Každopádně dobře že tak, dnes jsem jej poprvé otevřel a pustil. Tohle skvěle natočené retro vás hned pohltí a přenese do DDR roku 1988 - 89. není to žádné rádoby Vyprávěj, tady v té době prostě jste. Ullmann alias Marc se do role dobře hodil i mladičká a krásná Karoline Herfurth. Spolu s nimi a rodinou Marca sleduje skutečný zánik východního bloku, který se stal jen díky tomu, že stále ještě nedoceněný Gorby se nehodlal do těch demokratizačních kvasů spřátelených socialistických národů angažovat. Zde je to o to zajímavější, že otec Marca pracuje pro Stasi. Na člověka zase dýchla ta listopadá doba a je úplně jedno, že tohle se dělo o kousek dál a že to vlastně bylo impulsem toho co se dělo pak u nás. Muselo být zvláštní v těch posledních hodinách DDR a vlastně i ČSSR na pozicích Stasi či STB důstojníků sledovat jak se to celé bortí a nevědět co dělat. Ti chytří a bezpáteřní rychle připnuli trikolóru nebo placku OF, doufajíc že zapadnou v revolučním dmutí, ti hloupější asi jen zírali jak se jejich socialistické jistoty a svět, který celý život bránili mění. Ve filmu nic nepůsobilo uměle, velmi dobře byly do filmu vloženy dokumentární snímky, které nijak nerušily hraný děj. Proč takovéhle filmy ČT nedává ? Alespoň, že pustila Fany a pes - v podstatě kreslenou verzi dost podobného příběhu ze stejné doby. Tleskám a dávám za 5 okopírovaných letáků. * * * * * ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Kdo to zazil, ... velmi dojemne a to jeste, kdyz jako kulisy dejin i filmu poslouzi vase oblibene mesto. Ich bien ein Berliner! ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemná dráma z prostredia NDR tesne pred pádom Berlínskeho múru v revolučnom roku 1989. Sledujeme osudy obyčajnej rodiny, kde starý otec bol s hitlerovými vojskami pri obliehaní Stalingradu, otec je presvedčený komunista a agent STASI a syn čerstvo zaľúbený punker, ktorého povolajú do armády. Už si viem predstaviť, ako si asi budú títo chlapi v tomto zlomovom období rozumieť :) Milé prekvapenie z krajiny, ktorá svetu dala Derricka a Medicopter. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Svižné dialogy (Marco - syn: Nenávidím tě. - Jürgen - otec: Výsada mladých.), přirozené herectví, autentičnost v podobě televizního zpravodajství. To jsou plusy. Příběh doplácí na televizní naivitu vztahových vazeb - kdo je čí dcera - a na naprosto zbytečný happy end (dědečkovo umírání při sledování zpráv...). Ovšem i za připomenutí Exuperyho - Člověk je navždycky zodpovědný za to, co k sobě připoutá. - je Berlínský zázrak nadprůměrný televizní zážitek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takové moc přehnané, patetické, s nereálnými postavami. Např. komunisti se vždy chovají jako burani, Marco i jako voják má v sobě ten poctivý kus dobra, děda může spokojeně vydechnout, když v TV ukážou šťastný pár - prostě z klišé udělaná skládanka, jak byli ti komouši zlí (ne že nebyli, ale ne takhle dementně), a že i když člověka zblbli, stačilo být vnitřně dobrý... Podle mě docela zbytečný film. ---------------- btw, na DVD ten film má jen 102 minut, ne to, co je uvedeno tady. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočený film a to po všech stránkách. Film přesně zachycuje danou dobu v NDR. Nemůžu jinak než dát plný počet hvězd. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nebylo to zase tak špatné. Události, situace, kulisy byly celkem věrné tehdejší době. Děj docela zajímavý, jen jsem čekala trochu dramatičtější konec. Také špiónů se na metr čtvereční vyskytovalo poněkud moc. Vzpomínka na rozjařené a jásající občany koncem roku 1989 se vcelku povedla, pouze nechápu, proč se filmy s touto tématikou točí ještě teď. O současnosti se naopak netočí nic. Doufám, že stejně nadšení jako na podzim před 23 lety jsou Němci i dnes. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ďalší film, ktorý okerem iného bol natočený ako antireklama socializmu, akože na západe raj. Je to ale dvojsečná zbraň, lebo z filmu som pochopil, že najviac obdivovali a utekali na západ feťáci, mentálne nedospetí študenti, špekulanti parazitujúci na robotníkoch a darebáci. Pokojne v tej dobe mohli pre punkáčov a im podobných otvoriť hranice a hneď ako by sa ich režim zbavil, tak mali hranice zavrieť. V USA by im bolo dobre, veď v kanáloch sa miesto vždy nájde a ty šikovnejší by si poriadili nejakú peknú krabicu a zariadili by si ju pod mostom. Možno by si aj sem tam niekto našetril na karaván. Americký sen :) ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

864. hodnocený film: Další ze mnou náhodně objevených vynikajících německých filmů. Hodně podoný snímu "Životy těch druhýc", avšak nedosahuje jeho úchvatné kvality. Přesto skvělý snímek o minulé době, která se snad nikdy nevrátí. Dobré herecké výkony a občasná nejasnost, jinak velké překvapení. 4* jsou zcela zasloužené a můžu jenom doporučit dalším. 4* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příliš prvoplánové, zaplněné povětšinou "typizovanými" postavami - jediným opravdovým zázrakem byly zcela nereálné názorové kotrmelce hlavního hrdiny - Marca. Podivuhodným, ne zrovna ideálním počinem České televize byl jakýsi zvláštní "polodabing", kdy všechny postavy mluvily česky a dobové televizní zpravodajství bylo naopak ponechané v původním znění a opatřené českými titulky ... Důvodem mohlo být zachování co největší míry autenticity, ale ve skutečnosti tahle dvojjazyčnost působila spíš směšně - leč snažila jsem se, aby neměla vliv na moje hodnocení. ()

Ťapka 

všechny recenze uživatele

Utahaně televizní didaktický patosem dunící film s šroubovaným příběhem. Přesto dávám čtyři, ještě nikdy jsem neviděla nic, co by tak přesně popsalo podivnou dobu konce osmdesátých let: na jedné straně lepivý hnus atrofovaného a skrz naskrz cynického totáče, na straně druhé tu náhlou naději, probuzení, čínští studenti na Náměstí nebeského klidu, demonstrace, tání v Polsku a Maďarsku. Pamatuju, jak mě hanba fackovala, východní Němci, kteří žili ještě ve větším srabu než Češi, se začali ozývat v kostelích, zdrhali přes Maďarsko a pak i přes Prahu. Pak padla zeď no a pak už to zaplaťbůh trvalo jen týden. A za připomínku té tehdejší radosti a euforie tomu filmu odpouštím, že je tak ucajdaný. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z těch lepších německých filmů popisující období totality Východního Německa a rozpad berlínské zdi. Heino Ferch navíc opět nezklamal ve svojí roli a podal vynikající výkon, stejně tak i ostatní herci. 4 hvězdy! ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Německé filmy jsou jako němečtí občané. V jejich přítomnosti se necítím dobře a tudíž je nevyhledávám. Samozřejmě existují výjímky, ale to není zcela případ tohoto filmu. ()

Reklama

Reklama