Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Recenze (1 051)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ABY HRDINA USPOKOJIL KOLEKTIVNÍ POTŘEBY, MUSÍ SE VZDÁT VLASTNÍHO PROSPĚCHU A UPEVNIT VNÍMÁNÍ SEBE JAKO IDOLU, NA KTERÉHO BUDOU VŽDYCKY VZPOMÍNAT.“..... /// Žil byl jeden velmi osamělý chameleón, který hledal cestu k vodě. Našel však nejen město, ve kterým se ve středu ,,chodí na věc“, ale i sám sebe! .....Kurva mi neříkejte, že si to ten chameleón neužíval! Já (a moje děti) rozhodně jo! ,,Prďáckej“ animák o chlapíkovi,, kterej zabředá do svýho vlastního podvodu a často má chuť to zabalit (ale NIKDO NEMŮŽE JEN TAK OPUSTIT SVŮJ PŘÍBĚH!) možná potěší dospělý víc než děti. Jestli teda nemáte nic proti westernům. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak zabít jednou kulkou 7 bratrů (Jenkinsových). 2.) Jsem tvrďák schopnej strávit 3 dny v koňský zdechlině a pít jen vlastní moč. 3.) Zajímá mě, jak chameleón honí jestřába. Nebo jestřáb chameleóna? (Je jedno jak tomu doma říkáte.) 4.) Může mít ještěrka za bratra hada? (Někdo by řekl, že svini určitě....) /// PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Po animačnej stránke 100% , ale samotný dej ma nijak moc nechytil. Ako beriem kombinácia westernu, animácie, komédie a dobrodružstva stojí zato, ale jednoducho mi príde stopáž filmu dlhšia ako má a preto ma Rango miestami nudil....75% .............................Soundtrack Hans Zimmer: 1. Welcome Amigo - Rick Garcia [1:06] ,2. Rango Suite [5:57] ,3. Certain Demise [0:24] ,4. It's a Metaphore/Forkboy - Hans Zimmer/Lard [0:43] ,5. Welcome to Dirt [0:58] ,6. Name's Rango [1:31] ,7. Lizard for Lunch - Jose Hernandez/Anthony Zuniga/Robert Lopez [1:26] ,8. Stuck in Guacamole [0:21] ,9. Underground [3:18] ,10. We Ride, Really! [0:50] ,11. Rango and Beans [1:04] ,12. Bats/Rango Theme/Ride of the Valkyries/An Der Schonen Blauen Donau, OP. 314 [4:28] ,13. The Bank's Been Robbed - Rick Garcia [0:22] ,14. Rango Returns [1:16] ,15. La Muerte a Llegado - Rick Garcia/George Del Hoyo [0:44] ,16. It's a Miracle [1:57] ,17. El Canelo - Los Lobos [0:44] ,18. The Sunset Shot [0:53] ,19. Walk Don't Rango - Los Lobos/Arturo Sandoval [2:47] ,20. Rango Theme Song - Los Lobos [3:29], ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Konečně se stalo to, po čem nejen ženy touží. Animák pro dospělé! Na jednu stranu tleskám, na druhou stranu smutním, že tu chybí to, co mám u animáků ráda, „odpočinek“.. Kdyby jen ten chameleon nebyl tak ukecaný :o) To ale nemění nic na tom, že je Rango jeden z nejosobitějších animáků za posledních pár let. Atmosféra „divokého západu“ z vesničky Prach jen čiší, obyvatelstvo je šedivě odporné, ale přesto si je oblíbíte, i když jim barevnost nic neříká :o) A hlavní postava je takové střevo, že se u toho nemůže nikdo nudit.. Pro zajímavost, mi ani ten odporný had nenaháněl hrůzu a to hady opravdu nesnáším.. Brrr… Smekám! Doufám, že u druhé i dalších projekcí (a že jich bude) si vychutnám všechny ty ulítlé dialogy a přidám tu pátou hvězdu, která je už teď tak blizoučko! Rango alias Depp se prostě přizpůsobí svým divákům ;o) ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mi před pár hodinami někdo zmínil, že zažiju několikanásobný orgasmus při sledování zelené ještěrky, řekl bych, že to přehnal s kaktusovým džusem. Asi nejlepší western tohoto tisíciletí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Skúste stráviť tri dni v konskej zdochline a piť vlastný moč. To chlapa zmení.“ To, že sú hrdinami zvieratá, je v podstate jediná originálna vec v tomto inak veľmi neoriginálnom scenári (zaskočilo ma, keď som sa o ňom v niekoľkých recenziách dozvedel, že je unikátny). Inak vec, ktorá ničím neprekvapí a skôr nudne, než vtipne, glosuje westernovými žáner nezaujímavými odkazmi (Clint Eastwood, hodiny odbíjajúce 12). Vývoj deja neoriginálny, nečakané zvraty nie sú nečakané (útrpne som odratúval minúty, kedy Rango prizná, že nie je kovboj). A aj keď budem možno za hlupáka, trocha mi prekážalo, že nesamozrejmé veci boli brané samozrejme (prečo krtkovia lietajú na netopieroch a ODKIAĽ majú minirotačné guľomety?). Potiaľto 40%. Našťastie čo-to vylepšuje ohlušujúca hudba, dobré akčné scény, vzhľad jednotlivých postavičiek skvelý, detto celá vizuálna stránka snímky. Navyše film nie je úplne detský (sem-tam zakopneme o mŕtvolu) a „vodná zápletka“ mi pripomínala ČÍNSKU ŠTVRŤ s Jackom Nicholsonom (!). Potešili ma tiež dialógy („Prečo by som sa mal báť štrkáča Jakea? Je to môj brat.“ – „Brat? Veď si chameleón a on had.“ – „Naša mama bola spoločenská.“) a spievajúce „vrabce“. Ale raz mi to vidieť stačilo. Bohato. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Po Wesu Andersonovi se na pole animace vydal další režisér hraných filmů, od kterého by to člověk na první pohled nečekal, a ukázal nám, jak jednotvárné jsou všechny ty průmyslové animáky od DreamWorks, Pixaru i ostatních specializovaných studií. Na druhou stranu ale coby tvůrce filmů se silným podílem počítačově generovaných efektů, postav i celých sekvencí má vlastně Verbinsky k animaci blízko, a právě jeho autorský projekt, kde mu po dlouhé době na zátylek nefuněli agenti Smithové od Disneyho, ale naopak ho pošťuchovali kreativní blázni z Nickelodeon Movies, dovolí divákům nahlédnout míru jeho tvůrčí osobitosti. S "Fantastickým panem Lišákem" pojí "Ranga" jednak zastřešující nadsázka a sebereflexe žánrových schémat, ale také vizuální stylizace stranící se jednoduchých tvarů a pestrých barev typických pro konkurenci. Konkrétně zde sice máme počítačovou animaci, ale její stylizace se naopak přiklání k ušmudlané hyperrealističnosti s přemírou groteskních, až karnevalově vyšinutých detailů Verbinského pirátské série. Většina postaviček tak disponuje výraznou osobností, která se vepisuje do nejmenších detailů jejich pohybů, zatímco na obecné úrovni design zdejších postaviček zvířecího divokého západu působí spíše jako sbírka vyřazených exponátů školního kabinetu biologie než zářivých fotek ala National Geographic (viz např. "Legenda o sovích strážcích"). Vedle vizuálu ale má "Rango" v rukávu své košile schované ještě nečekané eso v podobě zastřešující metažánrové sebereflexe, která z filmu dělá podívanou, na kterou spíš budou rodiče nutit jít děti, než naopak. Vlastně svými mnohovýznamovými dialogy vztahující se k povaze hrdinství, role konkrétních narativních tropů a svázanosti hrdinů s jejich příběhy představuje jízlivou reflexi toho, jak jsou animáky paradoxně a v zásadě proti svému niterné povaze omezované tím, že aspirují na to být jako hrané filmy, potažmo jak je svazuje, že už to od nich diváci automaticky očekávají. Fakt, že inťošácká zlomyslnost zabalená do hávu zaprášeného a odrbaného westernu dostala Oscara za nejlepší animovaný film, je vlastně pak naplnění dalšího schématu - outsider dochází šťastného konce a je přijat mezi většinovou společnost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi animak jakej jsem videl za hodne dlouhou dobu. Zadna detska infantilnost, tentokrat tu mame animak pro dospely. Solidni pribeh, kterej jak kdyby vypad z normalniho westernu, stejne tak jako spousta scen. Takze to ma tu spravnou westernovou atmosferu. K tomu perfektni, do detailu vymakana animace, slusna akce, perfektni dabingovy obsazeni a hlavne genialni hudba. No a pak samozrejme hlavni uchylak Rango s perfektnim hlasem Deppa, kterej obstarava vetsinu humoru. Je sice fakt, ze tu jsou dve, tri hluchy mista, ale nic, co by cloveka nastvalo a ja se perfektne bavil od zacatku do konce. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Připadalo mi to jako pěkná sbírka všemožných klišé, která měla být vtipná. Ale nějak mě ty všemožné odkazy nebraly. Asi to bylo tím, že kromě nich je to zase stokrát viděný příběh o nule, která zvítězí sama nad sebou, a všichni žijou šťastně až do smrti. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jako jó, ale nééé... Sliboval jsem si větší zážitek, než se prvních 20 minut slušně bavit a pak vyšumět jak Cola po extra dávce cukru. Ústřední ještěrčák měl štěstí na hlas, ale zjevem ne moc sympaťák, líbilo se mi však pár jiných charakterů (např. had Jake). Jako v pohodě dospěláčtější westernový animák, ale jak říkám - střed toho filmu mě ubil do polospánku, z čehož jsem se až do konce úplně nevzpamatoval. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Létám rychleji než Superman, šplhám po barácích stylověji než Spiderman, používám pokročilejší technologie než Batman, vlastním mnohem větší kladivo než Thor a když se naštvu, tak jsem mnohem sytěji zelený než Hulk. Pokud však opustím svou virtuální realitu, tak jsem přibližně stejně statečný jako ukecaný snílek Rango, ale to neznamená, že nedokážu chřestýšovi podrazit nohy, vytahat ho za uši a udělat mu tři uzly na ocasu. Tento snímek je zkrátka hodně inspirativní a já si ho užil s klukovským nadšením. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Gore Verbinsky je mistr rituálních indiánských tanců, jinak si totiž nedokážu vysvětlit, jak se mu prokristapána podařilo vzkřísit opravdového ducha divokého západu, takového, kterého si vybavuji ze svého dětství. Western se vrátil ze svých věčných lovišť, amigo. A kdo by to čekal, že zrovna v podobě animáku? ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že jsem film neviděla v původním jazyce! Jinak samozřejmě animovaný Západ fantastika! Celkově to bylo pojato tak hezky normálně..až se skoro divím, jak tohle může "požvejkat" dětský divák. A přesto, že perfektní animaci se v dnešní době už nikdo nediví, tady se opravdu divím...a ta hudba..hmmmm. Nový pohled na animák. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Být Pixarem, bál bych se. Velmi bych se bál.Rango je chytrá pocta klasikám, má úžasný humor, skvělé herci v původním znění. Navíc dokonalou animaci opět o něco posouvající hranici. Představuje bez přehánění krok kupředu pro CGI animáky, hlavně co se přístupu týče, kterému přeji úspěch alespoň v tom, že si ho jeho diváci najdou. 90% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelný film, který je unikátní jak svou technickou stránkou, tak stránkou obsahovou, která v podstatě rezignovala na dětskou líbivost a předkládá nekorektní, depresivní, pokřivený, místy docela zvrhlý a především naprosto parádně psychedelický western (Verbinského haluze žeru, i když ve třetích Pirátech dost nekorespondovaly se zbytkem). Animovaný film tak došel na vrchol svých možností a je vlastně příjemným paradoxem, že u toho nebylo ani jedno z vrcholných animačních studií, natož pak obligátní 3D... - My jsme komedianti! - Homodevianti? Dyť je to v sedmi státech zakázaný! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný a humorný film. Dobre vymyslené gagy, film pekne graduje, má dobrú hudbu, skvelého hlavného hrdinu a aj zaujímavé vedlajšie postavy. Prečo sa takéto westerny už netočia? Prečo sa nemože natočiť aj poriadny hraný nekompromisný western podla zabehnutých pravidiel? Animák RANGO ukázal, že dodržiavanie sa westernových pravidiel stále funguje. Prináša zábavu pre celú rodinu. Aj keď v tomto prípade sa jedná o niečo špeciálne - je tu množstvo odkazov na klasiky žánru. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnápaditějších animáků vůbec. Bavil jsem se od začátku do konce a úplně njehustší byla Nighyho kobra s rotačákem místo chřestidla a navíc perfektně Nighym namluvená. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výborné uvození do děje (točení filmu v terárku), skvělá animace, sympatické pomrkávání po westernových klasikách, několik lahůdkových scén, jinak ale jen mírně nadprůměrnej animák se spoustou hluchejch míst. A to klasický klišé, kdy je hrdinovi namířeno děvou do ksichtu a je obviněn ze všech pozemských zločinů, což má za následek, že se hrdina do příslušné děvy okamžitě zamiluje, už by si mohli odpustit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je už mým trpkým údělem tam, kde ostatní hýří záplavou hvězdiček a ve svých komentářích samými superlativy, zůstávat pevně na zemi a střízlivě popisovat, v čem to drhne. Přesto začnu chválou, vizuálně je to promakané, s výbornou animací a především fanoušci westernového žánru ocení hru s divákem, kdy scénář představuje poctu snad všem důležitým filmům a žánrovým klišé klasického westernu i jeho moderních variací. Některé scény jsou opravdu skvělé, takový souboj o nádrž s vodou, který zrychlí tempo o několik otáček, a hrdinové čelí náletu ze vzduchu podniknutém letkou netopýrů vyzbrojených kulomety, to je přímo lahůdka akčního žánru, jenže co naplat, měl jsem u tohohle filmu velký problém s nestejnoměrným tempem, kdy v určitých chvílích na mě doléhala až ospalost, což souvisí s druhým problémem, ono při těch četných výpůjčkách z klasických filmů a emocemi nabitých scénách do značné míry chybí celistvý příběh. Je to prostě druh snímku, kde ocením řadu jednotlivostí, ale jako celek mi to přijde vzhledem k očekáváním nedopečené. Dát pod 3* by vzhledem k výborným ingrediencím bylo nefér, ale celkový pocit je rozpačitý, na víc než takových 60 % to nevytáhnu. Je to opravdu animák, který ocení spíš starší. Mé dvě děti se chvílemi těžce nudily. Čím víc máte nakoukáno, tím víc má u vás šanci film zabodovat. Jinak pětihvězdičkovému hodnocení se v tomto případě opravdu nedivím, i když sám to nadšení nesdílím, protože mám pocit, že to celé nedrží pohromadě... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Mám právo alespoň na jeden film v roce, který nepochopím. A bohužel to vyšlo na film Rango. Přitom všechno u filmu funguje. Animace je dokonalá, vtipy rozesmívají, dobrodružství se odvíjí, napětí graduje, láska vykvete, odkazy na klasiky žánru fungují, příběh zajímavě roztříštěný, zlo prohraje a dobro vítězí. Jednotlivé ingredience jsou fajn, ale film Rango na mě působil dojmem, že někdo tyto ingredience hodil do mixéru a udělal z toho jakousi kaši. Možná tato kaše časem vykvasí a přemění se v něco dokonalejšího. Zatím jsem k tomu dost skeptický. Chvílemi to byla docela nuda. A teď váhám mezi lepší trojkou nebo horší čtyřkou. Dobře, dávám čtyři. Rozhodl o tom malý moment ve filmu, kdy tvůrci odkázali na oblíbenou "dvojku" z filmu Strach a hnus v Las Vegas, kdy se silnicí hnal cadilac s novinářem Hunterem Thompsonem a jeho přítelem Gonzem. Pro něž musel být chameleon se smajlíkem místo hlavy připlácnutý na jejich přední sklo něčím strašným v jejich drogové schíze, zvlášt když projížděli uzemím zvaném "bat country". ()

robbiee

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.8/10] | me: Na túto "rozprávku" som sa tešil dostatočne dlho už z viacerých dôvodov, pričom jeden z najpodstatnejších je Johnny Depp. A tak prídem do kina, svetlá zhasnú, všetko je tak ako má byť. Na plátne sa ukáže sovia kapela hrajúca úvodný (hombre) song na konci ktorého jedna zo spomínaných sov prehovorí. A tu moja radosť končí. Sova hovorí po slovensky a moje očakávania a predčasná radosť sa rozplynuli ako hmla nad Berlínom. Ivan Šándor "Šandy" alias Rango, hmm ... akosi som s tým nedokázal stotožniť. Proste dabing ani z ďaleka nedokáže ponúknuť to čo bolo do filmu vložené a pre mňa tak Rango stratil cca 30 percent na hodnotení. A nakoľko nechcem hodnotiť film len na základe vizuálnej stránky, tak môj skutočný komentár k tejto (ne)rozprávke napíšem až po tom, čo si ju pozriem v originálnom znení (so skutočnými dialógmi), ktoré bolo pre ňu z istých presných špecifických dôvodov vytvorené. ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama