Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Recenze (1 051)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Chamelon a krize identity? Ou jés! Konečně zajímavý a vtipný příběh od jiného studia než pořád ten Pixar. Hoši z ILM odvedli vynikající práci a skutečně si vyhráli i s drobnostmi. Hlavní (anti)hrdina vám k srdci patrně nepřiroste, to ovšem vůbec nevadí. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tady někdo musel celý život věnovat westernovému žánru (zejména studii filmu Čínská čtvrť) a poté mu dát poctu ve filmu Rango. Do detailu propracovaná montáž, která ve své 2D verzi nakopává zadek 3Déčku. Gore Verbinski si díky Pirátům z Karibiku vypiloval vizuální styl, který mu poté do Ranga nacpal výtvarník Mark McCreery. Z Pirátů si vzal i hlavního herce Johnnyho Deppa, který svůj podivínský charakter drží rázně až do konce a nakonec Hans Zimmer dodává hudební složku ve stylu Ennio Morricone-spaghetti. Pro mě velké filmové překvapení roku. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: John Logan | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Gore Verbinski, Graham King, John B. Carls | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 135 miliónov $ | Tržby: 242,605,737 $ || Akčná smršť podopretá Zimmerovskou istotou, s obrazovou nápaditosťou a sem tam s emočným podfarbením. Nekompaktnosť celku podkopáva celkový zážitok, no Rango je fenomenálny vtom, že si vňom každý nájde to svoje vďaka svojej rôznorodosti. Samozrejme, aj tý starší. Eastwood rulez! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podle traileru nejzajímavější animák roku. Podle verze viděné v kině bohužel zdlouhavý film, který má sice všechna doplňková esa (výborná hudba, prostředí, anglický dabing, odkazy na kultovní filmy i postavy čtyř vypravěčů), scénáristické lince ale chybí něco, co by mě překvapilo nebo aspoň výrazně pobavilo. Zdaleka nejlepší jsou na Rangu ty věčné odkazy na Eastwoodova muže beze jména, které se táhnou od první barové scény (to párátko!) přes jeden surrealistický, Oscarový, pouštní dialog až po pončo během záverečného zůčtování. Možná v budoucnu ještě změním názor, zatím si ale stojím za tím, že s ohledem na potenciál, který tento film měl, je výsledek obrovským zklamáním. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Inu... ne. Pokud je film postavený čistě na tom, že je jednou velkou, šílenou citací úplně všeho bez jakékoli soudnosti, je mi to poněkud málo. (A abych nebyl nespravedlivý, na zfetovaném Deppovi.) Celé tohle podání "všechno už jsem někde viděl" mě netěší a nevyvolává úsměv, ale křečovité pozdvihování obočí. Verbinski nejdůkladněji vykrádá sám sebe a ještě se tím chlubí. Jsem suchar, ach jo. Dobrá hudba. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Rango je příjemná jednohubka, která je vystavěna tak zručně, že nic nebude rušit váš divácký požitek, ale zároveň nemá skoro žádný triumf, který by mě přiměl si to v brzké době pustit znovu. Komentář píšu pár měsíců po zhlédnutí a na film už jsem skoro úplně zapomněl. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ještěrka pokládající si existencionální otázky, ekonomická krize ve zvířecí říší, rotační kulomety pálící kulky s dech beroucí kadencí. Rango má všechno, co neměla Legenda o sovích strážcích a Sucker Punch dohromady – ještěrku v hlavní roli, nápady, hlášky a výjevy, které občas připomínají Dalího obrazy. Animovaný film roku, který PIXAR stěží strčí do kapsy se svými Cars 2. Bay, Spielberg a Leone v jednom filmu, za kterým nestojí překvapivě ani jeden z nich, nýbrž nečekaně Gore Verbinski. Dobrá práce compadre. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý a přesto, nebo právě proto, vynikající animák. Letos možná i nejlepší když prý Pixarovci pohořeli. Verbinski se vyznává z lásky k westernům a dělá to stylově. Animace je na vysoké úrovni a některé (západy slunce) záběry jsou pastva pro oči. Žvanící Johnny Depp hraje roztrženého hrdinu, který hledá sám sebe s takovou vervou až někdy zapomenete, že je to chameleon. S dabingem tu zákonitě musí klesnout kvalita. Tohle prostě nenapodobíte. Taky tu máme úžasné snové sekvence... a Ducha západu! Co se hudby týče tak Hans Zimmer cituje a cituje hodně. Ennia, Misirlou a dočkáme se i jízdy valkýr v aranžmá pro benjo. Mr. Timms? ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a nevídaný animák v čele s úchvatným Johnny Deppem,který si brilantně poradil s dabováním trhlého chameleona Ranga.Milý příběh,sympatický humor a vizuálně taky hodně povedené, i když je pravda,že Divokému západu dvakrát neholduju :-)Akční scény byly poutavé,nicméně mě nezasáhly tak jako ty pochmurnější a klidnější chvíle.Každopádně dobré čtyři hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nápaditý vizuál, ale příliš dětský scénář. Pokud nejste výhradní fanda westernů, Rango vás může zcela minout. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

V jistém momentu vyprávění se ústřední hrdina ocitne ve slepé uličce, neví kudy dál. Iluze, mýtus, který kolem sebe utkal se náhle rozplyne, stejně jako veškeré tužby a motivace, jež ho doposud poháněly kupředu. Bezcílně bloumá vyprahlou pouští, dokud - metaforicky řečeno - "nepřejde na druhou stranu", kde se mu od ikony nejpovolanější dostane vpravdě děsivé (a zároveň povznášející) lekce. Hrdina totiž sezná, že nemůže opustit pevně daný rámec příběhu (který je během filmu dvakrát vykreslen přímo jakoby na imaginární objektiv), jakkoli by si to v onu zoufalou chvíli možná přál. Musí zkrátka neochvějně pokračovat ve své cestě, uzavřít rozehranou partii, protože taková jsou pravidla hry. S touto znalostí se po "campbellovsku" vrací na jeviště dramatu, aby dovedl příběh do zdárného konce, resp. aby byl sám do zdárného konce dotlačen již dávno vyšlapanými stezkami. Vzpoura proti determinaci, proti nepoddajné pavučině utkaného osudu není možná. Film (stejně jako každé jiné vyprávění) má jasně vymezený začátek a konec. Třebaže mnohdy nejsme s to odhadnout, jak přesně skončí, víme, že se tak dříve či později stane, protože má určitou stopáž, tedy časový rámec, ze kterého nemůže vystoupit. Tragédie všech fikčních postav spočívá právě v této nemožnosti pozměnit směřování své existence, neboť ta je pevně v rukou vyšší mocnosti - autora a jeho záměrů. Nepropadejme proto truffautovskému klamu, že film je více než život. Ve srovnání s filmovými hrdiny, kteří se sice mohou stát terčem našeho obdivu či nenávisti, ale nikdy nepocítíme teplo jejich přítomnosti, totiž máme skutečnou možnost volby (samozřejmě do určité míry omezenou okolnostmi, zákony atd.), a do poslední chvíle nevíme, jak a kdy náš příběh příběhů skončí. Kdykoli můžeme ve svém životě způsobit "změnu paradigmatu", vystavět nový, nově vyhovující rámec. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tohoto ještěra jsem se už nějakou dobu moc těšil, hlavně proto, že westerny mám rád a to hlasové obsazení vypadalo bezchybně. A po včerejším zhlédnutí musím napsat, že už strašně dlouho jsem si u animáku takhle nerochnil. Ranga si užijí především lidé, kteří již mají něco nakoukáno (hlavně již mnohými zmíněné spaghetti westerny od Leoneho) - ti se totiž budou smát téměř u každé druhé scény, stejně jako já. Film jsem viděl v originále a opravdu bylo slyšet, jakou práci si dali herci (Johnny Depp nadaboval Ranga geniálně). Po skončení filmu jsem uvažoval, kdy naposledy jsem viděl animák, který je tak jiný než ostatní a okamžitě mě napadl Fantastic Mr. Fox, zřejmě největší animované překvapení roku 2009. Takže dá se říct, že pokud se vám líbil Rango, bude se vám líbit i Fantastic Mr. Fox a naopak. Já jsem byl naprosto spokojen a doporučuju tento film každému, pro koho pojem "western" neznamená jen nudu. P. S. Cameo westernového Boha bylo dokonalé, jen by mě zajímalo, proč měl hlas Timothyho Olyphanta a ne však vy víte koho? P. S. 2. Během filmu mě několikrát napadlo, kdo dělal k tomuto animáku tu geniální hudbu, která jednak vzdává hold otci westernové hudby Morriconemu a jednak si i (částečně) jede podle svého. A nebyl to nikdo jiný než Hans Zimmer, Bůh newesternové hudby. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby Duch západu hovořil hlasem skutečného Ducha západu, nechybělo by Rangovi absolutně nic. Největší výhodou tohohle animáku (především) pro dospělé je jeho režisér. Gore Verbinski má ve zvyku hýřit nápady a ohromovat akčními scénami, ale nezapomínat přitom na dobře vystavěný příběh, humor a vykreslování postav. A stejně jako v (především druhých) Pirátech z Karibiku se mu to daří i tady. Z počítačů ILM navíc vypadla bezchybná, snad 99procentně realistická animace, Hans Zimmer zase napsal nejlepší hudbu od Sherlocka Holmese, a každý z herců, kteří ještěry, ještěrky, hlodavce, ptáky a jiné dabovali, se očividně náramně bavil. Stejně jako já.__P.S. Že se k tomu ještě vracím... Snad s Duchem západu alespoň pořádně popasuje české znění. Pokud ho nebude mluvit Ladislav Županič, tak nevím.__P.P.S. Hurá, tvůrcům dabingu to naštěstí myslelo, Ladislav Županič bezchybný. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Podivná zvířátka v luxusním příběhu. Propracovanost filmu je veliká. Jen to malinko vypadá divně, než si člověk zvykne na grafický vzhled všech bytostí. Kvalita, která si rozhodně oscara zasloužila. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Osobitý a velice nápaditý animák, který je tentokrát určen spíše pro trošku odrostlejší publikum. A to je rozhodně dobře. Animace je excelentní, atmosféra westernového městečka funguje na jedničku a některé scény hraničí s genialitou (honička s netopýri), což navíc podtrhuje výborná hudba. Bohužel to má ale taky dosti rozvláčné tempo a několik hluchých a ke konci už to dosti ztrácí dech. I tak ale hodně velká spokojenost. Konečně je tu zase jednou trochu jiný animák. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

"Nikdo nemůže vystoupit ze svého příběhu." Hyperaktivní Rango hýří energií, kaleidoskopem pestrých rozmanitostí, rozpoutává ohňostroj vtipných situací – zase jeden vysmátej… a nabízí i lákavou ochutnávku ohnivého nachos. Gore Verbinski sází na detail a grafiku, čímž dělá z Ranga výjimečný animák. Samozřejmě s nemalým přispěním Johnnyho Deppa:-) Ale jak je pro mě typické… a s oblibou se vydávám proti proudu… vybírám si právě zavrhovaný český dabing. A tím tento výřečný chameleon s hlasem Ondřeje Brzobohatého získává působivou slovanskou hravost – jasný, musím splynout. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších animovaných jízd v mém životě. K čertu s tím, že je to vlastně celé na pomezí maxima a lehkého nadprůměru - když si totiž člověk uvědomí, že "hluchá" místa ve skutečnosti nejsou naplněna ničím jiným, než poetickými záběry/dialogy, je radost rozdováděného Deppa poslouchat. Jelikož AČ Verbinski, tohle NEJSOU Piráti z Karibiku. Za sebe říkám, že neznám dospělejší americký animák - a je to znát po celou stopáž. Tohle je drsná parodie westernovek plná suchého humoru, krve a chlapáckých hlášek, a může být úplně jedno, že se to navenek tváří jako hříčka pro náctileté: tady je totiž do osmnácti vstup zakázán, jinak se to jednoduše nedá pobrat... Kdo hledá filosofií nabitý animovaný film okořeněný barvitou akcí a nezapomenutelnou atmosférou, právě našel, aneb perfektní alternativa k 9. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Animák Rango mi urobil strašnú radosť. Vždy som si želal, aby niečo podobné vzniklo, pretože mám slabosť pre rôzne "ksichty" v animákoch a tu je ich celá armáda na čele s tým najlepším možným - chameleónom . Radosť je dvojnásobná, pretože mám rád westerny i animáky, ktoré si v posledných rokoch dávajú záležať na každom detaile. Preto i kvapka vody, ktorá dopadne na Rangov rozpálený jazyk vyvolá salvy smiechu. Krásne, rozpálené westernové mestečko s množstvom postavičiek dáva filmu tú správnu šťavu. Hrozba v podobe jastraba či hada štrkáča je originálna a taká naháňačka a prestrelka v kaňonoch alá Avatar nemá chybu. Film obsahuje pár odkazov na westerny, ale najviac iste poteší pištoľník bez mena s pončom, ktorý nápadne pripomína C. Eastwooda. Hudba je úplne geniálna, zbožňujem gitarové motívy vo westernoch a nezložil ju nik iný ako najväčší a najlepší skladateľ súčastnosti H. Zimmer. Možno sa potešil aj on sám, že mohol prispieť hudbou k tomuto žánru, podobne ako jeho veľký vzor E. Morricone. Úžasná atmosféra, skvelý a vtipný príbeh s všemožnou háveďou a hlavne Rangom, ktorý na vašej tvári vyvolá úsmev iba tým, že sa zahľadí do obrazovky. Stačilo vidieť trailer a bez rozmýšľania som kúpil dvd. Repríza kedykoľvek, gringo. 100%. ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama