Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Povídkový triptich:

1. "Magdalena" - Odvážná Magdalena není první den ve škole ničím překvapena, dokonce se dokáže postarat i o spolužáka, který je nesamostatný...

2. "Podvodnice" - Své povinnosti si malá Jarmila ulehčuje malými podvůdky. Předstírá krádež, protože chce nové střevíce...

3. "Kapr" - Vánočního kapra do plaveckého bazénu vypustí v předvánoční čas syn správce sportovního areálu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkovou průměrnost dorazila poslední povídka o spratkovi, který se rozhodl umučit kapra. Když ten odporný fakan tahal tu nebohou rybu za ocas z vody, strašně jsem si přála, aby to tomu harantovi někdo oplatil stejnou mincí. Skutečně se nedivím, že třetí povídku nechtěli v zahraničí promítat kvůli týrání zvířete. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

1. povídka: Příběh o prvňáčcích, kteří komplet jako třída propadli a jdou v září znova do 1.B. Soudím tak z toho, že: a) Magdalena zná perfektně dalekou cestu do školy a maminka ji hned první den pustí samotnou b) Magdalena zná písmena, sama ve škole najde svou třídu c) všichni prvňáčci vědí, že si mají po příchodu učitelky stoupnout a pozdravit. d) ten Magdalenčin spolužák se brání vstupu do třídy a brečí - to je jasné, vzpomněl si, jak minulý rok dostával jednu kuli za druhou. Dokonce je z prvního dne ve škole vystresován tak, že zapomene cestu domů a Magdaléna ho musí doprovázet. 2. povídka: Představa je to velice lákavá, ale důrazně varuju, v realitě to tak nefunguje. Alespoň já jsem si inspirován tímto filmem schoval služební notebook a naběhnul na zaměstnavatele, že se mi ztratil... Budu mít dva, říkal jsem si. Nemám ani jeden, dokonce ani tu práci už né, prý poslední kapka to byla či co. 3. povídka Souhlasím se Snorlaxou, chování toho kluka vůči kaprovi nebylo moc košer. Já v jeho věku věděl, že napouštět teplá voda do vany se kaprovi nesmí, že by měl šok. Tahat za ocas by mě ho ani nenapadlo, maximálně jsem ho jemně hladil. No a pouštět rybu do chlorovaného bazénu je už jen taková hodně zkažená třešnička na dortu. Ale spíš bych viděl vinu na straně rodičů a hlavně režiséra. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Druhá a třetí povídka výborné. Podvodnice – nádherná hudba. Už vím, kde čerpal Vláďa Cosma inspiraci. Jarmilu hraje šikovná dívenka s krásným úsměvem. Škoda, že už nehrála. Kapr – kvalitní socialistický propagační film „nejkrásnějších křesťanských svátků“. Všichni poctivě nakupují kapry. Hlášky: 1.p.: „Když někdo vymýšlí něco, aby z toho měl užitek, tak to je lež a podvod.“ 3.p.: „Tři kila dvacet (= 33), to je šest a třicet korun (= 666).“ „To budete mít rybu do Velikonoc.“ Kaprovi se v bazénu očividně líbí. Ale předtím se supr trapitel němé tváře vyřádí: nejdřív cpe kaprovi do huby bonbon, pak mu dává šálu, pak mu čistí hubu kartáčkem na zuby, pak mu stříká do vany voňavku, tahá kapra za ocas, krmí ho cukrovím, pouští mu do vany vařící vodu, háže ho střemhlav do vany, tahá ho za ploutve. 26:29 – maltézský kříž. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dětský film o dětech, který nechal vzpomenout na doby, kdy svět byl ještě normální, kdy prvňáčkové mohli chodit v centru Prahy do školy bez doprovodu, aniž by jim hrozilo nebezpečí, že se stanou obětí nehody nebo pedofila (kde se dnes vzali?). První povídka byla jistě nejzdařilejší, kdežto ta druhá mi mnoho neřekla, byla jen vzpomínkou na to, že i my jsme měli (ještě na gymnáziu) šatny dle tříd rozděleny jako klece. Na druhou stranu to tahle dívenka za současného režimu jistě dotáhla aspoň na poslankyni, ne-li výš. A poslední, vánoční ? Nejsem zastáncem ani týrání zvířat, na druhou stranu ale ani druhého extrému, k němuž dochází v dnešní debilní době. Navíc tento snímek měl ukázat naopak lásku malého chlapce k bezmocné rybě, která čekala na své podříznutí. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tři povídky v jednom snímku o pocitech dětí na svět a dění kolem sebe. Jejich chování je přirozené a na svou dobu odpovídající. První cesta do školy, splnění snu i za cenu podvůdku a fascinace z vánočního kapra. Příběhy, které si jsou hlavně k starší generaci velice blízké. Z historického hlediska to už také poukazuje na fakt, jak moc se doba změnila a jak moc se změnilo vnímání dětí. Artové vyznění snímku dodává na dokonalosti a nejinak je to i s černobílým obrazem, který vystihuje výtvarnou stránku prostředí a doby. Vyprávění příběhů je opatrné a citelné. Má své neopakovatelné kouzlo, které by dnes asi už někdo těžko vystihl. ()

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Praze na Starém Městě, Hradčanech, Novém Městě a Uhelném trhu. (M.B)
  • Vypouštění vánočního kapra do krytého plaveckého bazénu v zahraničí už tehdy brali jako týrání zvířat a snímek měl problémy při uvádění na přehlídkách dětských filmů. (hippyman)
  • Poslední povídka "Kapr" byla uvedena samostatně na mezinárodní soutěži filmů pro mládež v Cannes, kde obdržela jednu z cen. (raininface)

Reklama

Reklama