Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Noční můry jako klíč k dávnému zločinu
Cecilie vidí a slyší věci, které ostatní nevnímají; místa nejednou mění svůj vzhled a lidé tam vlastně ani nejsou. Jedné noci je znásilněna, ale o činu nezůstanou žádné důkazy a žádné stopy. Manžel Mads ji přivede na psychiatrickou kliniku, kde s pomocí psychiatra Pera začíná rozplétat děsivou souvislost mezi svým zážitkem a brutální vraždou, která se stala před více než třiceti lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film se sice opírá o nepříliš originální děj, jenže skandinávci do něj vložili svou severskou duši a šarm, kterým mě doslova dostali. Dokázali to hlavně pomocí skvělé atmosféry, rychle odsýpajícímu ději, který byl plný nečekaných zvratů a melodramatické hudby. Tyto prvky jsou společně s přesvědčivými hereckými výkony tím největším plusem tohoto snímku. Děj je rozdělený do dvou časových úseků, které se vzájemně prolínají a občas je máte trošku problém rozeznat, ale to byl právě režisérův záměr. Nečekejte ovšem žádnou brutální jízdu plnou krve a srdceryvných výkřiků. Tohle tady neuvidíte! Dočkáte se však mysteriózní, psychologické hry s vaší představivostí, kterou vám rádi producenti každým dalším záběrem pěkně naruší. Všechno je navíc doplněné skvělým hudebním doprovodem, který polaská na duši. Po dlouhé době jsem měl možnost se zase u filmu odreagovat a nemuset sledovat trapné efekty a otřesné monstra či vrahy. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mix spiritistických "poznatků" přetavený ve film. Ano, svět duchů již pomalu začíná mít své zákony - Principia Spiritualis - a je třeba tyto zákony předvést v modelových situacích tak, aby studenti této, konečně seriózně etablované, nové vědy měli vhodnou studijní pomůcku. Tedy: 1) K reinkarnaci-posednutí dochází v okamžiku smrti a narození zároveň (což je v rozporu s učením církve svaté, viz početí a duše i s teorií relativity, viz současnost) 2) Reinkarnovaný-posedlý musí vyřešit průsery z minulého života 3) Vize jsou nejdříve nesrozumitelné, protože se v mozku musí enkódovat dešifrovací mechanizmus - to stojí nemálo usílí a rozhodně tomu nepomáhá klasická medikamentózní léčba 4) Dobrou terapií je naopak hypnóza 5) Nevěřící skeptikové jsou zpátečníci, pokud je jím navíc manžel, zřejmě trpí lehkou formou láskové nedostatečnosti 6) Osud dovede zařídit, že bývalý dům ducha je volný k nastěhování pro reinkarnovanou; práci též sežene v místě posledního pobytu zabité-ducha 7) Svět duchů není vázán prvním termodynamickým zákonem, bohužel však veškerou práci vykonává pouze na těle a mysli reinkarnáta-posedlého 8) Duch neprahne po ničem než pomstě, která jej pak naplní láskyplným úsměvem 9) Duch je v jistém ohledu hmotný - vakuová bublina vzniklá při jeho odchodu do zásvětí vyvolá implozi, jež se projeví jako závan větru; obdobná je i "exploze" při jeho příchodu 10) K odhalení identity vraha reinkarnovaného dochází v té chvíli, kdy jen on sám se mu může postavit - tak je zajištěno, že si své problémy vyřeší sám a nemusí být nikomu zavázán 11) Problém se obvykle vyřeší, poněvadž jinak by v druhém díle filmu došlo k tomu, že známe identitu vraha a reinkarnovaní duchové jsou dva - s ohledem na to, že záhrobníci se neumí jasně vyjadřovat, by taková situace pro reinkarnáta-posedlého představovala opravdové peklo (i když Medem v Chaotické Anně něco podobného spáchal a prošlo mu to)... Jsou to poznatky veskrze vědecké a vědec má mít odstup od emocí, k čemuž mu dopomáhá ladění snímku dosažené modrou filtrací... Ale vážně, tahle stokrát projetá vyprávěnka, ve které jsou postavy navlečené do osobností beze špetky individuality, s výjimkou hlavní hrdinky, jejíž jedinečné vlastnosti všechny pramení z onoho traumatického zážitku (dívka umřela v ledovém jezeře --> nemá ráda zimu), nestojí za zlámanou grešli (50 Kč je bohužel víc). Snaha o realistické ztvárnění chování postav tváří v tvář příslušnému problému, a k němu i vhodně zvolený herecký projev, již situaci nezachrání, protože nepřináší nic než pocit, že "takhle nějak bych se snad zachoval i já"; navíc i zde se občas šlápne vedle. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Prvé čo ma napadlo že to bolo parádne natočené,naozaj kamera ma bavila.Horor to nieje ale aj tak sa tento film vyznačuje veľmi silnou atmosférou a k tomu to dotvára aj tá deprimujúca hudba.Pripomínalo mi to Gothiku a Pod povrchom tak preto príbeh je dosť odpozeraný a ani neprekvapí ale vie zaujať a to je hlavné.Tá mrazivá atmosféra ktorá sa vliekla celým filmom proste paráda.Aj herecké osadenstvo bolo dobré zvolené a ozaj sa sem hodili.Je tu všetko atmosféra,napätie a aj temný príbeh.Ten koniec bol vygradovaný dokonalou drsnosťou a môžem povedať,že to bola vynikajúca bodka za aj tak dosť dobrým filmom. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Cecilie je průměrný horor ve stylu např. Shaymalanova Šestého smyslu. Plusem je určitě netypické severské prostředí a neokoukaní herci. Lekaček kupodivu moc není, což bych jako negativum neviděl, neboť Cecilie sázela na atmosféru a mysteriózno. To bohužel nebylo uplně dotáhnuto do konce a k příjemnému mrazení v zádech notný kus chyběl. Škoda. I tak je to příjemná podívaná a změna od stále neměnící se americké produkce. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Niečo z klasických duchárskych filmov, mysterióznych thrillerov a Šiesteho zmyslu.Zápletka je tu taká, akú sme videli už desiatky razy u iných filmov, ale atmosféru má dobrú, dej plynie svižne, nadväzuje na príbeh a celkovo baví.Bohužiaľ, ale nemá ničím iným prekvapiť tak, že si naňho ešte niekedy spomenieme, resp. aby sa vyhrabal zo žánrového priemeru. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v dánském městě Svendborg. (GASTON73)

Reklama

Reklama