Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kultový film podľa Julesa Vernea rozpráva neuveriteľný príbeh o elixíre neviditeľnosti, vďaka ktorému na vidieckej usadlosti vyčína síce vychýrený, ale diabolsky prefíkaný alchymista Wilhelm Storitz, ktorý sa za pomoci svojej schopnosti stať sa neviditeľným pokúša prekaziť svadbu mladého Marka s miestnou krásavicou. Tento televízny film patrí k najlepším filmom v celej histórii pôvodnej tvorby Slovenskej televízie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak prostredníctvom tohto filmu som sa dozvedel, že problémom neviditeľnosti sa nevenoval len H.G. Wells, ale aj ďalší zo zakladateľov sci-fi literatúry Jules Verne. Dobová atmosféra je skvelá, obsadenie vynikajúce, len príbeh nie je príliš hutný. Na to, aké možnosti sa Storitzovi otvárajú, pôsobí jeho obsesia jednou ženou trochu naivne. Ale to môže byť aj problémom predlohy. Prechody medzi vážnou drámou, komédiou a sem tam aj hororom nepôsobia príliš presvedčivo, ale oná dobová atmosféra veľa zachraňuje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý román Julesa Vernea a asi aj jeden z tých slabších, lebo mal som možnosť prejsť skoro všetky jeho diela a tie nadchýnali dobrodružstvom. To ale v tomto filme chýbalo. A teraz neviem či to je chybou filmu alebo diela. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s verzí z 60.let je tento film strnulý a nenápaditý. Někteří herci tu mají fajn momenty (nejvíc asi Labuda), ale jiní jsou odsouzení strojeně postávat a pronášet repliky šustící papírem (chudák Lasica). A ten neviditelný pán se tu chová jako naprostý blázen, když se démonicky směje v momentech, kdy by měl působit nenápadně! Muhahaaa ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení - jak kamerou a výběrem lokací (parník! delta Dunaje!), tak neustálými narážkami na tajnou policii, různými vtipnými bonmoty ("řeší to prostě jako voják") a slušným herectvím všech zúčastněných. Procházka po Storitzově domě je patřičně tajuplná, i scény v hrobce. Jen škoda, že někdy tvůrci těm legráckám popustili navrch, protože někdy působily už nepatřičně. Ale jinak dobře napsaný scénář, postupné rozvíjení děje, logické jednání postav (ve chvíli, kdy jsem si řekl, proč Storitze pro jistotu nezavřou někam do chládku, šup, už jsem měl vysvětlení), takže za mě příjemně natočený a koukatelný film. Kde Kratinu dabuje Dočolomanský skoro dokonale. No a Labuda se synem (skutečným) jsou třešničkami na dortu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Televizní a místy pódiové ztvárnění románové předlohy Julesa Verna. Je vidět, že se jedná o finančně nenáročný projekt slovenské televize, který je ochuzen oproti knize o řadu vizuálních efektů spojených třeba s přenosem obrazu na dálku. Nabízí se srovnání s česko francouzskou verzí z roku 1967, která byla mimořádně zdařilá. Slovenská verze je blíž realitě, postrádá sice moment tajemnosti, ale místo toho nabízí humor, pěkné kostýmy, snaživé, i když spíše divadelní herecké výkony a jednoduchý téměř pohádkový příběh. ()

TKKMR 

všechny recenze uživatele

Dobrý československý pokus o fantasy s prevažne slovenským hereckým obsadením, do ktorého vmiesili aj trochu neobratného Vladimíra Kratinu. Problémom tu pre mňa bol, pre verneovky inak typický (aj preto som ich nikdy nemal rád) zbytočne vysoký počet postáv. Po alchymistovi Storitzovi tu pátra rôznorodá skupinka, zložená zo šiestych mužov plus kdejakých ich poskokov a napriek tomu, že sa intenzívne snažia objasniť jeho počínanie, zásadné veci im neustále unikajú. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Verneovky mám rád už veľmi dlho, aj túto menej známu. Filmové spracovanie jej neurobilo hanbu, čo sa veľmi často stáva. Podstatou je, samozrejme sci-fi, ale tu nie je príliš okaté, takže sa dalo zvládnuť aj bez prehnaných nákladov aj v rámci tv filmu. Herci sú bez chyby, len scenár mohol byť nápaditejší. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Jules Verne, skoro každému se vybaví Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Tajuplný ostrov, 5 neděl v balóně, Vynález zkázy. Ale Verne napsal skoustu dalších skvělých románů, které dnes již téměř upadly do zapomenutí. Román Tajemství Viléma Storitze je jeden z těchto skoro zapomenutých románů, který byl zfilmován. U nás dokonce dbakrát. Poprvé to bylo v roce 1967 v československo - francouzské koprodukci. Snímek z roku 1991 se taky řadí k těm povedenějším filmovým zpracováním vernovych románů. Dávám 4*. Škoda, že dnes se nenajdou režiséři ani sponzoři, kteří by pokračovali v natáčení vernovych románů. ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Hrajú: Vladimír Kratina(Ing. Henry Vidal), Marián Labuda st.(Štepark, náčelník polície), Milan Lasica(župan), Július Satinský(doktor Roderič), Stano Dančiak(Parížsky policajt), Marián Zednikovič(kapitán Haralan Roderič), Michal Gučík(Mark Vidal), Božidara Turzonovová(pani Roderičová), Gabriela Škrabáková-Kreuz(slečna Myra Roderičová), Marián Labuda ml.(chovanec polepšovne), Henryk Talar(alchymista Wilhelm Storitz), Emil Horváth st.(Béla, sluha u Roderičovcov), Vlastimil Zavřel(cestujúci na parníku), Peter Áczel(kapitán na parníku), Július Vašek(Hermann, Storitzov sluha), Peter Šimun(kostolník) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to přímější než starší verze a také se to vyhnulo jejím chybám. Sem tam se zde objevuje i náznak legrace. Pan Kratina zde nemohl rozvinout, co potřeboval. Aby se však filmy nehádaly, hodnotím stejně. Prostě nic moc. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Veľmi mi chutí tento snímok, dokonca niektoré scény zbožňujem... Dej sa prezentuje ako lepšia inscenácia, rozprávka pre dospelých či príbeh s nádychom mystiky, ale celé to tvorí krásny orchester... dokonca aj obaja Labudovci sa mi pozdávajú. Henryk Talar ako Wilhelm Storitz bola správna voľba... aj preto, že bol pre našu verejnosť menej známy a už jeho zjav pridáva to správne korenie do snímku. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Fajné. Taký zabudnutý televízny klenot. Naďabiť naň je bohužiaľ skôr vecou náhody. A je dobré, že Michala Gučíka už na obrazovke nie je vidieť. Teda, aspoň vo filmoch. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Ja na tento film nedám dopustiť. Filmové adaptácie Verneoviek dosť často nedopadli zrovna najlepšie, ale toto sa podarilo. Tajomstvo Alchymistu Storitza je jedna z tých lepších kníh a zároveň je tento film fakt slušný. Určite sa to dalo lepšie, ale je zázrak, že niečo takéto po revolúcii vôbec vzniklo. Stretlo sa tu kopec skvelých hercov, Gučíka nepočítam a odviedli svoju prácu skvele. Dej má spád, nenudí, je to zároveň celkom vtipné, má to trochu strašidelný nádych, hudba ujde, slušne dotvára atmosféru. Ešte by to mohlo vyjsť na DVD. Je jasné, že zo mňa hovorí nostalgia, lebo keď som to prvýkrát videl na začiatku deväťdesiatych rokov, tak som Verneho iba začal čítať a toto ma dostalo. Ale stále to má svoje čaro. Len škoda, že to so slovenským filmom potom šlo tak strašne z kopca. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Tento televízny film patrí k najlepším filmom v celej histórii pôvodnej tvorby Slovenskej televízie. Tak kvůli této větě distributora má film tak vysoké hodnocení? Už si připadám jako u voleb... :-) Navíc jsem si doposud myslel, že původní tvorba je taková, kdy se film nebo inscenace píše a točí pro tu kterou televizní společnost. Přepis románu klasika a ještě k tomu překroucený do pohádkové veselohry... No nevím. Zachraňují to herci, snad s výjimkou nepochopitelně obsazeného prkenně hrajícího Kratiny. Dočolomanský, který ho daboval, by se tam hodil líp. Pobavil katecheta Šimun a Labuda se svým: "Chovanec z polepšovny. Machr. S těmi nejtalentovanějšími občas spolupracuji. Někdy udělají skvělou kariéru jako četníci. Dokonce se z nich stanou vlastenci!" ()

Reklama

Reklama