Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kultový film podľa Julesa Vernea rozpráva neuveriteľný príbeh o elixíre neviditeľnosti, vďaka ktorému na vidieckej usadlosti vyčína síce vychýrený, ale diabolsky prefíkaný alchymista Wilhelm Storitz, ktorý sa za pomoci svojej schopnosti stať sa neviditeľným pokúša prekaziť svadbu mladého Marka s miestnou krásavicou. Tento televízny film patrí k najlepším filmom v celej histórii pôvodnej tvorby Slovenskej televízie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak prostredníctvom tohto filmu som sa dozvedel, že problémom neviditeľnosti sa nevenoval len H.G. Wells, ale aj ďalší zo zakladateľov sci-fi literatúry Jules Verne. Dobová atmosféra je skvelá, obsadenie vynikajúce, len príbeh nie je príliš hutný. Na to, aké možnosti sa Storitzovi otvárajú, pôsobí jeho obsesia jednou ženou trochu naivne. Ale to môže byť aj problémom predlohy. Prechody medzi vážnou drámou, komédiou a sem tam aj hororom nepôsobia príliš presvedčivo, ale oná dobová atmosféra veľa zachraňuje. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Jules Verne, skoro každému se vybaví Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Tajuplný ostrov, 5 neděl v balóně, Vynález zkázy. Ale Verne napsal skoustu dalších skvělých románů, které dnes již téměř upadly do zapomenutí. Román Tajemství Viléma Storitze je jeden z těchto skoro zapomenutých románů, který byl zfilmován. U nás dokonce dbakrát. Poprvé to bylo v roce 1967 v československo - francouzské koprodukci. Snímek z roku 1991 se taky řadí k těm povedenějším filmovým zpracováním vernovych románů. Dávám 4*. Škoda, že dnes se nenajdou režiséři ani sponzoři, kteří by pokračovali v natáčení vernovych románů. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s verzí z 60.let je tento film strnulý a nenápaditý. Někteří herci tu mají fajn momenty (nejvíc asi Labuda), ale jiní jsou odsouzení strojeně postávat a pronášet repliky šustící papírem (chudák Lasica). A ten neviditelný pán se tu chová jako naprostý blázen, když se démonicky směje v momentech, kdy by měl působit nenápadně! Muhahaaa ... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Verneovky mám rád už veľmi dlho, aj túto menej známu. Filmové spracovanie jej neurobilo hanbu, čo sa veľmi často stáva. Podstatou je, samozrejme sci-fi, ale tu nie je príliš okaté, takže sa dalo zvládnuť aj bez prehnaných nákladov aj v rámci tv filmu. Herci sú bez chyby, len scenár mohol byť nápaditejší. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Televizní a místy pódiové ztvárnění románové předlohy Julesa Verna. Je vidět, že se jedná o finančně nenáročný projekt slovenské televize, který je ochuzen oproti knize o řadu vizuálních efektů spojených třeba s přenosem obrazu na dálku. Nabízí se srovnání s česko francouzskou verzí z roku 1967, která byla mimořádně zdařilá. Slovenská verze je blíž realitě, postrádá sice moment tajemnosti, ale místo toho nabízí humor, pěkné kostýmy, snaživé, i když spíše divadelní herecké výkony a jednoduchý téměř pohádkový příběh. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Na filme spolupracovali jazdecké kluby Telovýchovná jednota Žižka a Telovýchovná jednota Elán z Bratislavy. (Raccoon.city)
  • Natočené podľa románu "Tajomstvo Wilhelma Storitza" od Julesa Verna. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama