Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi komediální nadsázkou a vážným kritickým pohledem na morální upjatost se vyznačuje slovenský snímek Zmluva s diablom. Vypráví totiž o nesnázích, v nichž se ocitla pětice dívek podezřelých, že se slavnostně zavázaly ztratit panenství ještě před maturitou. Pohoršeno je nejen vedení střední školy, zjevně považující takové chování za neslučitelné se socialistickou morálkou. Nikoho nezajímá, jak je to s "prohřeškem" doopravdy - a osočená děvčata se navzdory všem rozhodnou, že se budou chovat opravdu vyzývavě. Snímek tak dokládá choutky bývalého režimu sledovat i nejintimnější stránky lidského života. (CS Film)

(více)

Recenze (69)

rt12 

všechny recenze uživatele

Škoda, přeškoda toho závěru, který byl až trapný. Pro mne velmi příjemné překvapení, film, který rozhodně patří k těm nejlepším ze slovenské líhně. Svým velmi hezkým komentářem za mne vše podstatné už napsal fragle. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařená československá komedie na prahu trapnosti. Nicméně právě v takovém případě se odkrývá prostor pro herecký projev. Ale i tu když nechci Ivana Mistríka podceňovat, hercem tu byl asi jen Vladimír Menšík (možná i proto, že jeho parnerkou byla herecky nevýrazná Ivana Karbanová). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Povazujem sa za mylovnika ceskoslovenskej kynemtagorafie a furt si myslim, ze najlepsie diela vznikali v neprekonatelnych 60. rokoch. Namet o 5 dievcatach je fajn, krasne su, a aj hrat vedia, tak oko divaka hned pookreje. Ucast znamych hercov ako Mensik /Happy End/ a pani Zazvorkova /tuna sa predstavuje ako zapalena sudruzka/ ma tiez potesila. Slusne, ale stale iba priemer, za rok 1967 by som urcite dal vyssie Lipskeho Happy End, Marketu Lazarovu alebo hoci aj Konec Agenta W4C prostrednictvim psa pana Foustky. 66 % ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Začalo to velmi slibně, mělo to myšlenku i nápad, už jsem chtěl film vychválit, ale druhá polovina, a zejména moralistický závěr, směřovala a řítila se čím dál víc a více do kelu. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Bylo to takove neurovnane, prekotne, nedisciplinovane. Proste takove, jake mlade a nevyrovnane studentky jsou. Pekna hracicka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná komedie a výstižná společenská satira o stavu morálky. V těsném spojení s falešnou přetvářkou a pokryteckou výchovou. Prvotním impulsem k zápletce je nuda a její škodolibé vyřešení. Hořký pocit nespravedlnosti se mění v zatvrzelý vzdor a snahu o protestní čin z opoziční nerozvážnosti. Smlouva s ďáblem nabývá svých konkrétnějších tvarů k dosažení cílů. V hlavní úloze je pětice dívek z maturitního ročníku střední školy. Češka Marcela Pavelková (zajímavá Ivana Karbanová) rozehrává nebezpečnou hru rozverné smyslnosti dráždivě anonymního prostředí autostopu. Zkušená Oľga Dvorská (půvabná Zuzana Kocúriková) si především užívá života a všech jeho intelektuálních a tělesných radostí. Blondýnka Ička Borošová (sympatická Marta Rašlová s hlasem Viery Topinkové) se snaží mnoha prostředky dohnat k cíli svoji již tříměsíční známost. Nesmělá Emka Ďurčeková (příjemná Viera Šimeková) se pouští ve společnosti své zkušenější kamarádky do víru dráždivé smyslnosti s křehkou hranicí bezpečnosti a momentálního nebezpečí. Jen černovláska Aja Trnková (pohledná Sylva Turbová s hlasem Božidary Turzonovové) téměř dojde svého vzdorovitého cíle. Z dalších rolí: morálně přísný i pokrytecký ředitel školy (rozhodný Dušan Blaškovič), na konci spravedlnost marně hledající třídní profesor (Anton Trón), na povýšení cílící Ičkin ochranitelský otec (příjemný František Dibarbora), před Ičkou dojemně kličkující věčný školní rebel Miki Karásek (dobrý Jaromír Hanzlík), nepříjemně zaskočený Marcelin otec (Martin Gregor), po ctnosti volající Marcelina matka (sympatická Stella Zázvorková), nekompromisně a tvrdě trestající Ajina matka (Anna Grissová), výbušná a přísná Emkina matka (Mária Hájková), se stavem reality smířená Oľgina matka (Gizela Veclová), vytrvalý a dotěrný loudil s neukojitelným chtíčem Robert (skvělý Vladimír Menšík), energický hradní průvodce v toužebné naději Peter (zajímavý Ivan Mistrík), zkažený a nudící se vysokoškolák se světáckou umanutostí Čupy (pozoruhodný René Gabzdyl s hlasem Slavomíra Zahradníka), jeho lačný a destruktivní kamarád Miloš (dobrý Marián Labuda st.), či nebezpečně nadržený závozník (Eduard Bindas). Je to trefné a adresné. Kamera i příběh si rozverně hrají se slovem i předměty. Společně, rivalsky i samostatně. Je to vtipné a energické. A prosvětlené hravostí slunce. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, na kterem je krasne videt generacni rozdil... Na zaklade teto filmove zapletky by uz dnes takovy film vzniknout nemohl. Zmluva s diablom je plna vtipu, sveziho tempa a hezkych mladych herecek. Po technicke strance rovnez nemohu nic vytknout. Bavilo me to a zase se nekdy rad mrknu! ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařená tragikomedie z druhé poloviny šedesátých let, která je možná kapku poplatná době svého vzniku, ale já se skvěle bavila i dnes. Herecké výstupy Jaromíra Hanzlíka byly srovnatelné s tím, co předváděl Vladimír Pucholt třeba v Krejčíkově filmu Svatba jako řemen, a fakt hodně jsem se při nich nasmála. Z těch pěti pannen nejvíc zaválela Ivana Karbanová. Její dobrodrůžo s rovněž výborným Vláďou Menšíkem nemělo chybu. Za zmínku jistě stojí také oplzle podmanivý výkon Mariána Labudy. Děj sice mohl být trochu dotaženější, nicméně celkový dojem mi to nepokazilo. (80%) ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„V každé ženě je tisíc motýlů, tisíc čertů ale taky tisíc opic." Tahle svěží a vcelku i vtipná komedie o bláznivých maturantkách navnadí diváka už samotnou úvodní originální (tak trošku "hippísáckou") melodií Zdeňka Lišky. Film mě zaujal mj. zajímavými kreacemi neherečky Ivany Karbanové (viz třeba hláška: "Panna Orleánská a já už nejsme kolegyně.") zvláště při flirtu s hereckým profesionálem par excelence Vladimírem Menšíkem. Celkově je tento film takový "hezky československý" s plejádou slovenských i českých herců, z nichž výborný je mladičký Hanzlík (např. když učí svou slečnu hrát na kytaru: „Ježíš Marja, jak to držíš…ne jako samopal….nějak něžně, jako dítě když kojíš…“). Škoda, že konec filmu s vyústěním nevinného studentského žertíku byl takový jalový, jinak bych klidně dal plný počet hvězdiček. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se na to dodívat. Nepodařilo se to. Slováci nemají smysl pro humor stejně jako Američané. Nejvíc to posrala ta blbá sedmikráska, navíc hnusná. No prostě je to pitomost bez vtipu kupodivu na dobré téma. V Kolibě to prostě neuměli....a neumí dodnes. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(156/2017) / Začiatok nadupaný hláškami a vtípkami za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani moderné výstavné komédie. Bohužial ako minúty odsípajú ubúda aj humoru a záver odfláknutý. Ten herecký zoznam je ale tak silný, že v pohode prekryje nedostatky. (6/10) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Skvelý čiernobiely slovenský film z prostredia malomesta, strednej školy a hlavne dospievajúcich mladých ľudí. Potešili ma hlavne výborné herecké výkony, ale aj scenár, ktorý posúval jednoduchý príbeh míľovými krokmi bez toho, aby niečo veľmi zdržoval a vysvetľoval... Ináč, dievčatá (resp. mladé herečky) vo filme sú veľmi pekné a aj z tejto stránky je radosť film pozerať. Vrele odporúčam, dávno ma slovenský film tak nepotešil. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jaké poklady přede mnou ještě zlatá šedesátá skrývají. Vynikající herecká sestava a nečekaná zápletka, kterou jako by si patentovaly až teenagerské komedie o třicet let a 9000 km jinde. Nenásilné proplétání dějů a scén končí ani nezamotané ani nerozmotané, jak je již ve filmech z té doby obvyklé. Tady to ovšem není úplně to pravé, má-li to být aspoň z části komedie, čekal bych nějakou zásadnější pointu. Nevadí, přesto je to velmi zaznamenáníhodný film. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Na slovenské pomery famózne...ale kde je slovenská kinematografia že? Celkom milé a vtipné však Kracherlici... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dílko ze slovenské koliby je menší psychologickou sondou do svědomí mládeže pozdních šedesátých let. Z filmového hlediska je zde pak zajímavý fakt, že se zde sešli přední slovenští i čeští herci (byť v menších rolích) a dále pak patero půvabných mladých hereček, z nichž některé se rovněž zapsaly do hereckého světa. Jen mi je líto, že k dokonalosti něco schází, takový skvělý námět si zasloužil hlubší psychologii postav a využití individuality každé z pěti dívek, což se bohužel nestalo. Jaká škoda, hodnocení mohlo být ještě vyšší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších slovenských filmov minulého obdobia v podobe pravej tínedžerskej komédie. Vďaka času vzniku ešte pred augustom 68 je atmosféra krásne uvoľnená, pri mnohých situáciách a vtipoch by sa dokázal červenať trochu prudérny človek aj v dnešnej dobe voľných mravov. Scenár hoci miestami naivný je zaujímavý, škoda len, že sa príbeh občas rozpadáva do samostatných nesúvisiacich liniek. Napriek tomu je zážitkom vidieť začiatky známych herečiek a hercov práve v tejto podobe. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja si s sedesatkama nerozumim, a asi uz rozumet nebudu. Prestoze pohled na mladou Zuzku je fajn, tak vydrzet tresteni, jeceni a hratky party pubescentnich divek je nad moje sily. Asi uz jsem starej. 2+ ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Takový nenápadný slovenský klenot. Nejvíc mě bavil Hanzlík, z holek byla zase nejvtipnější "Kleopatra" Ivana Karbanová a za připomínku stojí i krásná slovenská MM Marta Rašlová a její Kracherlíci. ()

Reklama

Reklama