Reklama

Reklama

Trvalé bydliště Praha

(studentský film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 27 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární film pro ty, kteří bydlí, a instruktážní film pro ty, co bydlení ztratí. Návod, jak využít městský organismus k vlastnímu přežití. Ten organismus je ale připraven s vámi tvrdě bojovat. Urbánní bojovou hru bez konce uvádí pražský primátor Pavel Bém. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

GeorgiK 

všechny recenze uživatele

Docela dobry, i kdyz po shlednuti filmu jako Katka a Laska v hrobe trosec slaby. To nedavam za vinu autorovi. Naopak, jako studentskej film, a na to ze to delal sam, je to super. Jediny, co mi na tom filmu zralo nervy, byly anglicky titulky. Od kdy je Dagmar Havlova kralovna Elizabeth??? Chapu, ze se pro anglicky mluvici svet snazil prekladatel najit ekvivalent. Tento zpusob premysleni byl ale dost nestastnej, protoze ted to nesedi ani historicky - uz vubec ne ve spojitosti s lokalitou, ani to nijak jinak nedava smysl. Mel tam proste nechat "the queen Havlova". Havel je ve svete docela znamej a cizincom by to doslo (takto je to jenom mate), plus by to dodalo na autenticnosti - vzhledem k mistu kde se film odehrava a taky IQ dotycnyho bezdomovce, kterej tuto hlasku vypustil. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och, připomenout si v tomto výborném náhledu na problém bezdomovectví nejznámějšího českého horolezce a shodou okolností i pražského ex-primátora mělo teda vážně něco do sebe! Díkybohu, že už ten člověk z politiky odešel (ne že by ovšem stávající osazenstvo pražského magistrátu bylo o moc lepší). V každém případě co dělat s bezdomovci je otázka vskutku zapeklitá, a osobně považuji za skandální a neuvěřitelné, jak je společnost celkově k tomuto fenoménu lhostejná. Sám recept na tento problém neznám, a tak mě trochu mrzí, že odpověď jsem nenašel ani v tomto filmu - podle všeho ji nezná ani autor, byť je zřejmé, že jít cestou represe mu vadí stejně tak jako mně - utahovat šrouby nejrůznějšími vyhláškami (jako je ten nechvalně proslulý zákaz pití alkoholu na nejrůznějších veřejných místech) a posílat na bezďáky policajty je jen vysoušení domu, do kterého teče střechou. Dostat ty lidi zpátky do "normální společnosti" se mi po zhlédnutí tohoto filmu jeví zase o něco víc jako nemožné, a tak jsem zvědavý, jak se to bude dál vyvíjet - zastaví se alespoň jejich počty, nebo jen dál porostou? A jak se s nimi většinová společnost bude dál sžívat? Kdo to ví, odpoví... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pražský exprimátor vraví v podstate to, čo parafráza textu kresťanskej piesne: "Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá budou naše města jasná jak napadlý sníh.". Jeho jazyk je plný mŕtvych, no dôsledne vyslovovaných fráz a poučiek. Veď aká téma už môže byť pre politika krajšia ako politika kopania do sociálne slabých a vylúčených? Žiadna. Pretože žiadnu inú nemajú. Slúži vybalansovaniu vŕtania sa v análnych záhyboch vplyvných podnikateľov. Tým treba dohodiť kšefty a následne o to dôraznejší treba byť vo vzťahu k tým, do ktorých si je možné bezstarostne kopnúť. Slovne a prostredníctvom polície (mestskej či štátnej) aj fyzicky. Obe polohy dokument s prehľadom zachytáva. Smradľavých a páchnucich bezďákov film neukáže. Veď načo aj? Pohľad na nich je obsiahnutý v rečiach jedného čestného, neomylného a pravdovravného politika. Ten neznáša túto chamraď a túži sa jej raz a navždy zbaviť. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Tento dokument mi nepřišel zcela objektivní. Ukazuje nám jeden den ze života pražského bezdomovce. Řeč přijde na lod Hermes, armádu spásy a jednotlivé záběry bezdomovců jsou prolínány řečmi bývalého primátora Pavla Béma o čistotě, nevoli pracovat a diváka se snaží přesvědčit o tom, že skutečně lze vystrnadit každého tuláka z Prahy. Nevím, jestli cíl dokumentu byl ukázat bezdomovce i v jiném světle, než jako špinavé trosky krčící se v zimě pod mosty. A hlavně leckomu připomenout, že jsou to stále lidské bytosti. Pokud ano, určitě se to povedlo, scéna, kdy se jeden z bezdomovců chce mermomocí podělit s hlavním protagonistou o kus oběda je srdceryvná, bytˇ těžko uvěřitelná. Škoda, že Ivo Bystřičan nezašel do větších extrémů. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Výběr bezdomovců v tomto "dokumentu" není zcela určitě reprezentativní, ale na druhou stranu je nám tak nastaveno zrcadlo, že né všichni jsou osobami odpudivými a Okenou se živícími. Celkové vyznění je však až příliš zromantizované, člověk by měl pomalu chuť jíti ulehnouti pod nějaký ten viadukt taktéž :-) ()

Zajímavosti (1)

  • Film získal Cenu diváků Žilina na festivalu Ostrava Picture 2008. (hippyman)

Reklama

Reklama