Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, to jsem tedy zvědav, jak dlouho tenhle idiotsky vytvořený systém virtuálních peněz ještě pojede, než nám (nebo našim dětem či vnukům) hezky spadne na hlavu... Ale až to spadne, bude to pořádně velká řacha! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Peníze jsou dluh, to je smutné a zarážející zároveň. Avšak tohle není první ani poslední dokument, který tuhle pravdu, jakou si málokdo dokáže připustit, představuje. Nejen Zeitgeist, ale i jiní představují myšlenku dnešní ekonomiky, která staví na penězích, které nejsou a jsou bráni odnikud (viz státní dluh). Co s tím? My s tím nic moc nezmůžeme, dokud společnost takto funguje těžko to dokážeme změnit, ale je pravda, že peníze nejen jako symbol dluhu, ale i jako symbol nutného otroctví jsou při dnešních konstelacích poměrně diskutabilní... Platit však budeme muset stále a tento dokument vše jen příjemně, i když "animačně" představuje neznalému divákovi. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument na téma peníze a banky. Např. zjistíte odpověd na otázku, proč je vlastně většina státu zadlužena a že je to pro ně nezbytné . . . ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Člověk už leccos předtím věděl, ale i přesto se vždy najde něco nového a zajímavého. Nikdy však nezasvěcenému a neznalému člověku nebude všechno jasné, přeci jen každý z nás není ekonom, bankéř, fin. poradce apod. Podle mnohých šizunkové:-) Každopádně je to děsivá představa, kam až tohle vše povede, nikdo to neví, ale konec jednoho dnes musí přijít (půjčka s úrokem-dluh, půjčka s úrokem-vyšší dluh, společně s tisknutím pěnez nejde do nekonečna), nejlepší a nejpravdivější jednoznačně citáty slavných osobností (třeba ten Wilsonův tři roky po založení centrální banky FED), některých později zabitých (podle konspirátorů, právě proto že chtěly změnit peněžní pravidla, viz třeba Kennedy nebo Lincoln, presidenti s jasnou vizí). Přesto tohle všechno ví jen malé procento lidí, nevědí to ani lidé kteří v bankách pracují, ve školách se to záměrně neučí, lidé se "učí" pouze a jen, jak pracovat pro peníze, ale nikdy se nenaučí, aby peníze pracovaly pro ně. Ze všeho pak pochopitelně profitují jen vyvolení, ať už z naší práce, daní, inflace (která byla ještě v 60 letech min. století neznámým pojmem!), dluhů, byznysu, podílových fondů, akcií atd. Velmi přínosný dokument, pojatý zajímavou formou, který tu určitě chyběl, jen houšť dalších takových a hlavně šířit mezi lidi (kteří žijí v bludu, dokonce pak i někteří vysokoškoláci) a to by bylo, aby jedoho dne, ten podělaný Rockeffelerovsko/Rotchildovský peněžní systém nepadl, otázkou však je, jak toho docílit a pokud se tak stane, kdo natom vydělá a naopak. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom je, že je to pravda..fantasticky vypracovaný dokument z oblasti bankovnictví. Co to jsou vlastně peníze? Ty strašně důležité peníze? A existují vůbec? Skutečnost, že bez dluhů se nedá žít je víc než smutná. Přehledně a jednoduše zpracovaný dokument. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pouštěl nám to profesor na zemáku... prej se budeme děsně divit. No, tak já to vzala s poklidem; konečně mi bylo leccos jasné a zopákla si dějepis. Bohužel, několik mých spolužáků tomu nerozumnělo, několik u toho spalo, několik se u toho živě bavilo o tom, jaké je děsné počasí, že se mu snad ani jídlo ve školní jídelně vyrovná, což znamená, že jsem z toho moc neměla. Přesto to, co jsem si z toho odnesla, můžu považovat za dostačující a určitě poučné. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nemám kapacity, aby som filmu argumentačne niečo vytkol a naopak film nemá kapacity, aby vo mne vzbudil o tému hlbší záujem (47 minút som zápasil s ťažkými viečkami). Je fajn, že okrem kvalitného a zrozumiteľného vysvetlenia fungovania bankovníctva a popisu situácie, ponúka aj riešenie. Otázka či je správne. Neviem a neviem či ma to vôbec zaujíma. Každopádne prvú štvrťhodinu by som púšťal v školách ako povinnosť. 50% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Aké "jednoduché" (!). Prídete do banky aby ste si požičali peniaze. Podpisom pôžičky sa banka zaručí, že vám dá peniaze, ktoré ale v skutočnosti nemá. Bohužiaľ, faktom zostáva, že vlády všetkých štátov v rámci zákona umožnili, aby sa dlh banky voči človeku, premenil na zákonnú plnohodnotnú menu (dolár, euro, libra ..), ktorú musí každý akceptovať ako reálne peniaze. Takže. Keď do banky nevstúpi človek, aby si požičal peniaze, banka nebude mať čo požičať, čiže reálne nebudú vytvorené žiadne peniaze. Laicky povedané, nebude úver, dlžník - nebudú peniaze. Banky peniaze nepožičiavajú, oni ich vytvárajú z dlhu. Takže pokiaľ chceme aby ekonomika fungovala, potrebujeme, aby si ľudia požičiavali peniaze. Splatenie všetkých dlhov by malo opačný efekt, ktorý by zapríčinil hlbokú krizu. Bez dlhu, totiž nie sú peniaze. "Som vďačný Washington Post, NY Times, časopisu Time a množstvu iným veľkým publikáciam, ktoré viac ako 40 rokov dodržiavali sľub diskrétnosti. Bez nich by totiž  nebolo možné vytvoriť tento plán a systém. Ale svet je už dnes iný, pripravený vstúpiť do sveta ovládaného bankérmi". Rockefeller (1991) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Pro takové ty jednodušší lidi, je to asi poučné a inovativní. Ovšem normální inteligentní člověk, kterého zajímá situace ve světě, tohle už dávno ví. Nicméně beru ohled na rok "výroby". Konec konců je to vytvořeno hezky, až na ten monotónní a nezajímavý hlas. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

"The world is coming to an end", hovorí sa v Southland Tales a v tomto jednoduchom, názornom, no výrazne "oči-otvárajúcom" dokumente zistíte, že od toho (minimálne z pohľadu svetových financií) ani nemáme veľmi ďaleko. A len tak mimochodom, už aj to, čo rieši tento film, znie neskutočne hrozivo, ale to, čo sa deje na svetových trhoch s akciami či finančnými derivátmi, je ešte mnohonásobne horšie... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument by se měl pouštět v hodinách ekonomiky. Nás teda učili úplně něco jiného. Kde je chyba ? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi aktuální. Dnešní dluhy států již podle bankéřů nelze splatit a jsou jen dvě řešení. Inflace (která může přejít do hyperinflace), nebo měna (vznešeně nazývaný finanční restrukturalizace). Odepsáním dluhu peníze, zlato nebo cokoli nezmizí. Peníze dnes navíc existují jen elektronické v počítačích. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Money as Debt je několikátý dokument na toto téma, kdterý jsem viděl a pořád mně nepřestává udivovat, v jak hnusném systému žijeme. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Dozvedieť som sa dozvedel, čo som chcel (aj keď mám taký pocit, že dopodrobna problém peňazí nepochopím nikdy), ale som si istý, že téma sa dala poňať aj o čosi zaujímavejšie a s krajšou animáciou. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a jasné, aj keď je pravda, že informácií je tam dosť, časom neplytvajú a tak sa môžte zapliesť, preto si to občas treba vrátiť, či dávať pomalšie, či pozrieť viackrát, aby ste pochopili. Animácia mi veľmi nevadila, nešlo tu ani tak o ňu. Ten záver s alternatívou je podľa mňa zjednodušený a nedotiahnutý, za ten 10% dole, ale stále je to podľa mňa skvelý dokument, čo sa týka sveta, v ktorom žijeme. ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Brutus nad brutus. Nemám slov. Aj keď po naštudovaní zopár strániek na nete musím povedať, že nie všetkému čo v dokumente odzneje sa dá veriť. ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

No a já nemám, co bych vytkl. Pokud jste nepochopili první kapitolu druhého Zeitgeistu, tento dokument vysvětluje přesně to samé, jen možná způsobem trochu blíže lidem. Toto není žádná konspirační teorie, toto je prostý fakt, který vám každý ekonom potvrdí, na závažnosti to však nic nemění. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Jakým způsobem funguje dnešní bankovnictví vysvětlí jednoduše tento dokument. Diváci mají možnost poznat a pochopit, kde se berou peníze, jak vznikají, čím jsou kryty apod. Snímek by měl být povinně pouštěn na základních, ale i středních školách, protože si troufám říci, že i zde existuje mnoho studentů, kteří tomuto systému vůbec nerozumí nebo mají jen základní informace. Lidé uvažující o tom, že si půjčí peníze a tedy jim i vznikne dluh, by si měli v první chvíli uvědomit, jaké jejich jednání může mít v budoucnu důsledky - a to především v případě, že nebudou schopni půjčku plně splatit. Dokument mnohdy zábavnou, ale především jasnou a zcela zřejmou formou (většinou animovaně) seznámí diváky o fungování peněz a celého systému. Při sledováním "Peníze jako dluh" jsem si připadala, že nepatřím mezi cílovou skupinu diváků, na mě byl dokument příliš animovaný a vše dosti zjednodušené (i když k pochopení je to potřeba) vysvětloval. Věřím ale, že svou diváckou základnu si jistojistě najde. ()

Reklama

Reklama