Reklama

Reklama

Peníze jako dluh

  • Kanada Money as Debt
Krátkometrážní / Dokumentární / Animovaný
Kanada, 2006, 47 min

Režie:

Paul Grignon

Obsahy(1)

Chcete vědět, co je skutečnou příčinou finanční krize? Stále nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Pokud ano, tak nejdříve musíte vědět, jakým vlastně způsobem funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit, a na jakých principech fungují banky. 47 minutový dokument Paula Grignona s názvem "Peníze jako dluh" vysvětluje velmi jednoduše a efektivně způsob fungování dnešního bankovnictví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

"The world is coming to an end", hovorí sa v Southland Tales a v tomto jednoduchom, názornom, no výrazne "oči-otvárajúcom" dokumente zistíte, že od toho (minimálne z pohľadu svetových financií) ani nemáme veľmi ďaleko. A len tak mimochodom, už aj to, čo rieši tento film, znie neskutočne hrozivo, ale to, čo sa deje na svetových trhoch s akciami či finančnými derivátmi, je ešte mnohonásobne horšie... ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Že banky půjčují peníze, které ani náhodou nemají, jsem věděl, ale že peněžní systém funguje až takhle zvráceně? Jestli to není přitažené za vlasy, tak nás čekají "veselé" časy. Animace sice ošklivá, ale k té ošklivé vizi budoucnosti vlastně dost sedí :). Donutí přemýšlet a prohloubí finanční gramotnost. Za mě dobrý! P.S. Před mým hodnocením měl film 666 hodnocení... náhoda? ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Jakým způsobem funguje dnešní bankovnictví vysvětlí jednoduše tento dokument. Diváci mají možnost poznat a pochopit, kde se berou peníze, jak vznikají, čím jsou kryty apod. Snímek by měl být povinně pouštěn na základních, ale i středních školách, protože si troufám říci, že i zde existuje mnoho studentů, kteří tomuto systému vůbec nerozumí nebo mají jen základní informace. Lidé uvažující o tom, že si půjčí peníze a tedy jim i vznikne dluh, by si měli v první chvíli uvědomit, jaké jejich jednání může mít v budoucnu důsledky - a to především v případě, že nebudou schopni půjčku plně splatit. Dokument mnohdy zábavnou, ale především jasnou a zcela zřejmou formou (většinou animovaně) seznámí diváky o fungování peněz a celého systému. Při sledováním "Peníze jako dluh" jsem si připadala, že nepatřím mezi cílovou skupinu diváků, na mě byl dokument příliš animovaný a vše dosti zjednodušené (i když k pochopení je to potřeba) vysvětloval. Věřím ale, že svou diváckou základnu si jistojistě najde. ()

Gwin 

všechny recenze uživatele

Po faktické stránce není co vytknout, peníze jsou v podstatě vytvářeny z ničeho a proto je jen otázkou času, než se zhroutí světová ekonomika (pokud se výrazně nezmění). Otázkou je, kdy se tak stane a jak tomu zabránit. Pokud se podíváme na zadluženosti jednotlivých států, zatím to vypadá, že první domino spadne v Americe a postupně popadá každá (globalizovaná) ekonomika. Audiovizuální podání těchto informací je ale dost špatné, řekl bych až otřesné. Nepěkné animace, které v první části vzbuzují dojem výukového dokumentu pro 1. stupeň ZŠ (nebo zvláštní školy?), jsou v druhé části dokumentu naštěstí nahrazeny zajímavějšími úvahami na téma co s tím a jak odvrátit katastrofu. Docela mě udivuje komentář od studenta VŠE, který o vzniku peněz nikdy neslyšel. To jste nebrali např. peněžní multiplikátory nebo jak vznikla hypotekární krize? To se učí v 1. semestru na bakalářském stupni... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a jasné, aj keď je pravda, že informácií je tam dosť, časom neplytvajú a tak sa môžte zapliesť, preto si to občas treba vrátiť, či dávať pomalšie, či pozrieť viackrát, aby ste pochopili. Animácia mi veľmi nevadila, nešlo tu ani tak o ňu. Ten záver s alternatívou je podľa mňa zjednodušený a nedotiahnutý, za ten 10% dole, ale stále je to podľa mňa skvelý dokument, čo sa týka sveta, v ktorom žijeme. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama