Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Johnny Morrison (Alan Ladd) se spolu se svými přáteli vrací z armády. Když jde navštívit svou ženu Helen, zjistí, že mu je nevěrná a navíc, že zavinila smrt jejich syna. Nejprve ji chce zabít, ale nakonec ji nechává být. Ještě téhož večera je ovšem Helen zavražděna a pro polici je hlavním podezřelým právě Johnny. Ten má ale solidní alibi, byl totiž s krásnou Joyce (Veronica Lake), která, jak se později ukáže, je manželkou Eddieho, majitele nočního klubu Blue Dahlia a milence Helen. Johnny se rozhodne vraha vypátrat sám. (fleurette)

(více)

Recenze (20)

classic 

všechny recenze uživatele

„Modrý kvet” je vychýrený, nočný podnik v Hollywoode, ktorému šéfuje Eddie Harwood, keď sa už vonkoncom nedá povedať, že by trojica vojnových veteránov, t. j. "kamarátov" , či aj bojových pilotov, boli častými návštevníkmi tohto klubu, a pritom jeden z nich, Johnny Morrison, je s ním viac spätý, než si vôbec dokáže sám priznať. Totiž, zatiaľ čo on nasadzoval svoj krk v Pacifiku, jeho žena Helen sa medzitým "muckovala" s Eddiem, na čo prichádza vskutku takmer ihneď, akonáhle ju ide do «BUNGALOVU» pozrieť, kde sa koná veľká párty. Johnny neveru neodpúšťa, a tak odchádza, že v tom sa spustí intenzívny lejačisko. Ako si tak vykračuje, istá plavovláska sa mu ponúkne, že ho zvezie, a čo čert zrovna nechcel, jedná sa o pôvabnú Joyce Harwood, Eddieho manželku, ktorá si s ním extra dobre nerozumie, a preto uteká, kde ju kolesá auta zavlečú. Síce sa nepoznajú, ale to neznamená, že ich čosi nespája. Ešte sa patrí predstaviť Johnnyho kamošov, pretože minimálne Buzzovi Wanchekovi, nie je všetko až tak úplne jedno, trpí akousi duševnou chorobou, ktorú si privezol z vojny, kedy George Copeland je o čosi viac kultivovanejší. Veľmi záhadnou postavou je staré, súkromné očko, ktoré dozerá na poriadok všelijakých » potenciálnych hviezdičiek « , čiže "OCKO" Newell. Večer dôjde ku vražde Helen Morrison, keď z Johnnyho sa stáva štvaná zver, keďže všetci hostia boli svedkami incidentu, pri ktorom dostal Eddie poriadnu na bendžo ! Polícia sa začína pýtať na kadejaké otázky, podozriví sú traja, ale iba jeden vrah ! / Fascinujúci a cynický Film Noir, ktorý si ale vysokú úroveň neudržuje počas celej doby trvania počinu. Maximálne tak na 80 % zodpovedá konečnému hodnoteniu, a pritom ani VERONICA LAKE, ba ani Alan Ladd, nezachránili trochu rozpačité dojmy. A nakoľko, pôvodný Chandlerov scenár, je tak neuveriteľne prekombinovaný i zaujímavý - zároveň, že sa oplatí počúvať, a predsa by som mal na konečnú réžiu Georgea Marshalla zopár výhrad, ktorá občas prekvitala nezmyslami, za ktoré trebárs môže i príliš ambiciózny spisovateľ detektívok Raymond Chandler ? ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

70%. Scenár i keď ničím výnimočný, je stále dostatočne zamotaný, krása čb obrazu tiež môjmu oku lahodí. Škoda len tých hereckých výkonov, ktoré mi zatiaľ zo zhliadnutých noirov starej školy prišli ako jedny z najmenej presvedčivých a rovnako nemastno-neslano na mňa potom pôsobila aj interakcia medzi postavami. PS: Filmu krátko po uvedení zaobstarala publicitu aj dodnes neobjasnená vražda brunetky Elizabeth Short (podobne ako tisíce iných dievčať prišla do Hollywoodu naplniť si sen stať sa známou herečkou/hviezdou), ktorej rozdvojené telo sa našlo 15.1.1947 neďaleko Hollywoodu. Senzachtiví novinári ju po brutálnej vražde za účelom zvýšenia aktraktivity celého pátrania nazvali The Black Dahlia (i keď kolujú chýry, že týmto menom bola označená ešte pred smrťou). Práve o tomto prípade pojednáva aj najnovší De Palmov rovnomenný film (samotný film Blue Dahlia je v Palmovej snímke aj spomenutý). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Víc než solidní Blue Dahlia by obstála i bez účasti překrásné Veroniky Lake. Chandler sice tentokrát nevybavil své postavy tak úžasnými hláškami jako má běžně Phil Marlowe, děj je však velmi zručně vystavěný - přehledný, ale ne průhledný. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Kdo by se netěšil na návrat domů po delší době, zvlášť, když se vracíte z války či ze služby v armádě, a doma na vás čeká milovaná manželka? Jenže některé věci je asi lepší nevědět. A tak se podvedený manžel vydává o dům dál, zatímco jeho manželka nachází smrt kulkou z jeho pistole. Pátrání po vrahovi, dokazování neviny, nová vzplanutí, boj o život, nečekaná odhalení. Tím vším se může toto noirové drama pochlubit a jedná se opravdu o solidně namíchaný koktejl, který drží pohromadě, který umí zaujmout, a který mě držel v napětí do poslední chvíle. Není, co více dodat, tenhle film se mi dostal pod kůži a rozhodně by si ho žádný fanoušek žánru noir neměl nechat uniknout. [Noir Film Festival 2019] ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veronica Lake je úplne zaslúžene považovaná za jednu z top femmes fatales žánru, ale úprimne jej noirovky stoja za starú bačkoru. Bohužiaľ ani scenár inak výborného Raymonda Chandlera tu nepomáha. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Noirová detektivka s žánrově správně vybraným Alanem Laddem a k němu pasujícím zlovolné brunetě a podpůrné blondýnce, která se někdy chová jako pořádná dotěra. Zaujme vedlejší postava vojáka, který si z válečného zranění odnesl poškození mozku a sám tak neví, jestli je úplně nebo jen částečně mimo. Hlavní motiv, proč se hrdina sám na vlastní pěst pokouší vypátrat, kdo stojí za zločinem, z něhož je podezřelý, je mi ale záhadou. Není žádný důvod prchat před policií, a tím ji vlastně poskytnout pádný důvod podezírat ho ještě víc. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Solidně natočená, ale na Chandlera dost ordinérní detektivka, byť s překvapivým koncem. Na čtyři hvězdičky to vyzvedává krásná Veronica;oD. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Trochu moc zdlouhavá, ukecaná detektivka s nadpřirozeně krásnou Veronikou Lake, která mě začíná bavit čím dál tím víc. Pokud hodnotím film jako celek ta tři. Pokud hodnotím Verču Lake, tak deset. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

65%-75%. Asi jsem očekával více, mě to zase tolik neupoutalo. Třeba takovej Glass Key, i když je hodnocenej hůř, mně se líbil víc. A odhalování vraha bylo snad trochu překomplikovaný. Bylo z toho vidět, že Chandler musel přepisovat scénář na žádost NAVY, SPOILER -aby vrahem nezůstal chudák vysloužilej mariňák. Původně měl bejt vrahem totiž Buzz. Ale jinak solidní, vztah mezi Laddem a Lake se zajímavě vyvíjí a zápletka i přes tu komplikovanost je rozplejtána nečekaně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nicim vynimocny noir, ktory ma podla mna patrit do priemeru nez do nadpriemeru. Scebar je len priemerny a nicim vynimocny - patranie po vrahovi ma teda nijako neoslnilo. Kulisy priemerne, tempo slabe a nevyrazne, dialogy nic moc. Veronica jazero bola krasna a skvela, ale utopila sa v nezazivnom noirovom prevedeni a slabom priemernom scenari : 52 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Solídna klasická dráma s kriminálnou zápletkou, občas drsná, občas jemne romantická. Buzzove hlášky boli celkom vtipné. Ladd ako hlavný hrdina ujde, svoje si zastane hlavne v akčných scénach, Veronila Lake zasa na bloncku pekná. Ten záver, keď vrah po ľahkom obvinení policajtov sám od seba vysvetlí všetky svoje dôvody bol ale úsmevný a tiež by si to želalo skrátiť stopáž. ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Helenina veta "Relax!" k milenci, ktery chce vypadnout pri navratu manzela, prohozena s tim nejvice cool vyrazem, navzdy zustane v me pameti... pro pripadne pouziti v budoucnu:) ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Překombinované až běda -těch náhod, střídajíc jedna druhou- Alan Ladd výborný, ale Veronica Lake, teda, žádná sláva. Nějaká ta atmosféra -hlavně, v noci a za deště- tu je, na to, že se jedná o scénář Raymonda Chandlera ´nevýznamnějšího představitele hard-boiled fiction´ tu o výhru nejde, ani omylem. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Zatímco THIS GUN FOR HIRE a THE GLASS KEY jsou oba překvapivě svěží a svižné filmy, DAHLIA je těžkopádná, rozvleklá a místo aby se soustředila na několik nejzajímavějších postav (Ladd, Lake, Downing), neustále nás obtěžuje zdlouhavými dialogy těch postav, které by tam vůbec nemusely být. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

R.Chandler jako muj literarni oblibenec se zde scenaristicky moc "neunavil", ale nekolik hlasek i tak nezapomenu... Veronica Lake za 100%. Doris Dowling v roli nezvladatelne manzelky take vynikajici. ----- "Every guy's seen you before, somewhere. The trick is to find you." ... ()

Reklama

Reklama