Reklama

Reklama

Na cestě - Série 1 (2006) (série)


Na cestě po Ománu (S01E06)

(epizoda)
Česko, 2006, 28 min

Režie:

Mojmír Kučera

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Sultanát Omán leží na nejvýchodnějším okraji Arabského poloostrova a do nedávné minulosti byl uzavřenou absolutní monarchií. Opřádá ho množství legend i předsudků. Napříč pohádkovou pouštní zemí sultána Kaboose vedla středověká cesta kadidla. Frankincense neboli františek - je smůla ze zvláštních křivolakých pouštních stromků rostoucích pouze na území za Prázdným prostorem - arabskou pouští Rub Al Khálí. Strom je podle legendy dar od Alláha místním obyvatelům, kteří kadidlem zásobovali katolickou církev v Evropě. Ovšem dnešní bohatství Ománu pramení především z ropy. Proto také od úrodné planiny Salaláhu kolem rudých písečných dun pouště Wahiba dnes vedou moderní silnice až do bílého skalního města Muscatu. Mořskou trasou zase k majáku na mysu Ras Al-Hadd každoročně připlouvají karety z celého Indického oceánu, které si zdejší pláž vybraly ke kladení vajec. Malé želvičky čeká hned po narození první boj o přežití. Do rozednění musí najít cestu k vodě, jinak je spálí denní žár. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zajímavý díl, zajímavý stát, jistě co do poznání pro středoevropana i zajímavá vzdálená kultura, zajímavé informace=celkově spokojenost! ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Indonéské číslice, nepracující Ománci – makající Indové, archeologické nálezy, sběrači kadidla, smlouvání s trhovci, pouliční turnaje ve stolních hrách, sultánův palác, největší koberec světa tkaný po čtyři roky, ruční výroba lodí, obří želvy karety, kladivouni chutnající mouchám, beduíni. Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +hodně vtipných hlášek, želvičky a cca posledních 5 minut bylo nádherných -občas byl komentář hodně "štiplavý", a nebylo to ani tak zajímavé jako ostatní části, řekl bych hlavně slabší flóra, všude jen písek/// Je to opravdu pěkný, ale Omán mi tak úplně nesedl. Možná je to kulturou, možná prostředím a možná jen mím náladovým rozpoložením, protože špatné to určitě není./// Celkem 66%/// ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož se v zimě chystám do Dubaje, chci navštívit i Omán, ale z tohoto dokumentu jsem se opět téměř nic nedozvěděl, jen samá práce a řemesla. Pár zajímavých míst stojí určitě za shlédnutí, ale jako celek mě nějak přechází chuť.Toto zpracování mě moc nepřesvědčilo k návštěvě Ománu. Pokud mě to vyjde, snad to natočím lépe. Zatím jdu hledat o Ománu lépe zpracované dokumenty. ()

Reklama

Reklama