Reklama

Reklama

Na cestě - Série 1 (2006) (série)


Na cestě po Bali (S01E15)

(epizoda)
Česko, 2006, 28 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Turisté si jezdí užít na Bali hlavně krásné pláže a azurové moře. Většina místních lidí přitom neumí plavat. Na vině je strach z podvodních démonů. Přestože v převážné části Indonésie je dnes dominantním náboženstvím islám, na třímilionovém Bali se udržel hinduismus a k němu dobří i zlí démoni neodmyslitelně patří. Je proto třeba být s nimi za dobře a naklonit si je třeba i před jízdou na motocyklu. Karetám pravým ale před bezohlednými lovci museli pomoci až čeští manželé, kteří si tu otevřeli potápěčskou školu a teď rozjeli projekt na záchranu těchto krásných želv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bali nie je veľké územie, ale tiesni sa tam veľa ľudí. Nesúhlasím s tvrdením, že tamojší ľudia sú veľmi chudobní, možno na naše pomery áno, že si nemôžu napríklad dovoliť cestovať alebo stavať vily, ale im k životu prakticky veľa nechýba. Sú často mnohí šťastní, žijú v krásnom tropickom prostredí a k životu veľa nepotrebujú. keby ručne nepracovali možno by sa unudili, možno nie, ale aj tak treba pripomenúť, že ani mnoho obyvateľov tomu neprispieva, aj keď na malom ohraničenom území si tú pôdu nejako podeliť musia a musia sa starať o to, aby si ju nezničili. Bali je exotika, nielen pre krásne pláže, či islam a hinduizmus, ale aj pre celkovú svoju kultúru. Z tohto dokumentu som sa však veľa nedozvedel. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Bali rozhodně nepodceňují přítomnost démonů. Démoni se zde skrývají za každým rohem, pod každou činnou sopkou i pod mořskou hladinou. V rámci zachování rovnováhy světa je proto třeba uctívat Bohy, přinášet oběti i klanět se stromům. Do tohoto světa se vydali Češi s cílem zachránit vzácné želvy, což by znamenalo pro domácí lovce snížení zisku a tak si dovoluji odhadnout, že příští lidské oběti pro naklonění přízně Bohů budou středoevropského původu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 9/10 Děj 10/10 Hudba 9/10 Efekty 10/10/// +nádherné a pestré obrázky, překrásná příroda, bohatá kultura, výborný hudební doprovod -asi, že tenhle pořad nemůže nabídnou už nic moc lepšího/// Viděl jsem asi 20 dílů a tenhle byl jeden z nejkrásnějších./// Celkem 96%/// ()

Stíba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Letem světem po několika místech Bali. Jsem rád, že se podařilo vystihnout hlavní myšlenku, a to, že tento ostrov není jen turistické letovisko ale především osobité a svébytné místo Indonésie protkané hinduismem, typickým způsobem obživy i zemědělství nebo spoustou tradic a rituálů. ()

Reklama

Reklama