Reklama

Reklama

Na cestě - Série 6 (2008) (série)


Na cestě po Addu (S06E04)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po atole Addu
Česko, 2008, 26 min

Režie:

Radovan Síbrt

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na maledivský atol, kde má každá palma svého majitele a k jehož břehům se plaví manty za očistou.

Addu je nejjižněji položený atol Malediv, jediný ležící po rovníkem. Tady začala islamizace ostrovů a pozdější silná britská přítomnost zajistila místním kvalitní vzdělání. Díky tomu dnes zastávají významná místa po celém ostrovním soustátí. Jako na celých Maledivách, i na Addu se klade důraz na ekologii a šetrný přístup k oceánu. Nesmí se stavět z mořských korálů a tuňáci se loví jen pomocí prutů; sítě jsou tabu. Tvrdá pravidla platí i pro provoz turistických rezortů. Povinností je vlastní čistička, výrobna vody a kompletní recyklace veškerého odpadu včetně vývozu ke zpracování do Indie. Na Maledivách je nedostatek stromů a zvláštní status mají palmy. Každá má svého majitele a identifikační číslo. Dříve se z nich stavěly lodě, dnes se na stavbu dováží dříví z Malajsie. Nebo se využívá třeba laminát. Turistický ruch dnes obnovuje i tradiční profese, například výrobu střech z palmových listů. Palmy zpevňují pevninu, což je v případě atolů nutnost. Ale ani to neřeší budoucnost Malediv. Nejvyšší bod země leží pouhé dva metry nad mořem a tak jakékoliv klimatické změny mohou mít na budoucnost ostrova fatální dopad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Už delším dobu je mým snem navštívit Maledivy, po zhlédnutí dokumentu mám ještě větší chuť sednout si pod kokosovou palmu a pozorovat oceán se sklenkou Coca coly:D Ta se totiž na Addě vyrábí jako jediná na světě (!) z odsolené mořské vody. Není to rozhodně žádný propagační snímek pro cestovku, dozvíte se spíše mnoho zajímavých informací z historie a o obyvatelích. Ostatně takto je cyklus "Na cestě po..." koncipován, jednu věc bych ale vytkla - a to příšerný výběr amerických nasládlých songů, které se mi do celkového vyznění vůbec nehodily... ()

montel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Bartoška a Miroslav Donutil slovně provádějící diváka po maledivském Addu... Dozvíme se jak se žije na maledivách místním obyvatelům. Tentokrát ale nepadne řeč o turismu a o zajímavých místech, což mě mrzelo. 45% ()

Reklama

Reklama