Reklama

Reklama

Na cestě - Série 6 (2008) (série)


Na cestě po El Quiché (S06E22)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Tomáš Kábele

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za vánočními zvyky guatemalských indiánů, bylinkářským zdravotnictvím a šamanskými rituály... Provincie El Quiché a její hlavní město Chichicastenango je jedním z legendárních míst kultury mayských indiánů v Guatemale. Uprostřed neporušené přírody, jejichž perlou jsou věhlasné vodopády, si obyvatelé dodnes uchovali letité zvyky – ať už jde o tradiční rodinnou hierarchii, léčitelské schopnosti či indiánskou obdobu finské sauny. Ani příchod křesťanských misionářů nic nezměnil na provozování šamanských rituálů, které k životu v Chichicastenangu neodmyslitelně patří. Přesto se způsobem oslav vánočních svátků tamější domorodci od jejich evropských souvěrců příliš neliší. Jejich Vánoce jsou akorát hlučnější, barvitější, ale i tajuplnější. Nové prvky do života provincie ale nepřinesla jen nepůvodní víra. Stále výraznější je i vliv jedenadvacátého století, o němž dostatečně vypovídá návštěva vysílání indiánského rádia se skutečným domorodým dýdžejem. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Efekty 9/10/// +je to zajímavé -snad jen, že zatím nemohu srovnávat/// Na tento pořad jsem se podíval poprvé a chtěl jsem napsat něco v tom smyslu, že jsou tři možnosti jak tyto krásy cizích prostředí navštívit. Buďto prstem po mapě (asi ta nejjednoduší možnost), nebo porstřednictvím tohoto pořadu (zřejmě ta nejpohodlnější možnost) ale nejlépe na vlastní pěst. Když o tom tak uvažuju, tak ta třetí možnost není zapotřebý. Tento pořad toho nabídne a ukáže hodně, obrázek o prostředí si uděláte a stejně, já bych se tam ztratil. Mazec je jak žijou dnešní indiáni, mají svoje vlastní rádio, TV a k tomu jim zůstali jejich tradice. Mimochodem všimli jste si, že ten moderátor toho rádia pouštěl hudbu na rádiu Panasonic? Tomu se říká pokrok :-)/// Celkem 74%/// ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásné cestování po kraji Guatemaly, kdy mě nejvíce zaujaly samozřejmě poměry ve společnosti. Krásné bylo, jak prodávali na tržišti kameny v pytlíku :) A teda jestli té paní bylo 35, a měla už 8 dětí a byla babičkou, tak jako drsné no... ()

Reklama

Reklama